Fudbal

Turska slavi Demirala: Štoper postigao dva gola, srušio Austriju i odveo svoju naciju u četvrtfinale Evropskog prvenstva

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2024

-

23:02

Turska slavi Demirala: Štoper postigao dva gola, srušio Austriju i odveo svoju naciju u četvrtfinale Evropskog prvenstva
Turski fudbaleri - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Može se i bez kapitena, vođe... Hakan Čalhanoglu nije mogao da igra protiv Austrije, ali su njegovi saigrači odigrali izvanredan meč i odveli Tursku u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Turci su nadigrali Austriju 2:1 (1:0) i to golovima štopera, Meriha Demirala, koji je bez sumnje večeras, ali i u narednih nekoliko dana heroj zemlje koja se prostire na dva kontinenta.

Mogla je Austrija do izjednačenja. U 94. minutu Kristof Baumgartner je imao 100% šansu ali je Mert Gunok nestvarnom paradom sačuvao Tursku.

Duel je počeo na krajnje nesvakidašnji način. Posle svega 60 sekundi Turska je izvela prvi korner, katastrofalnu grešku napravio je Kristof Baumgartner i tako poklonio gol Turskoj, a strelac je bio Demiral koji je bio najspretniji u petercu Austrije. 

Gol turskog štopera je inače najbrži pogodak u istoriji nokaut faze Evropskog prvenstva, a podsećanja radi, u grupnoj fazi je pre svega desetak dana najbrži gol u istoriji kontinentalne smotre postigao je Albanac, Nedim Bajrami protiv Italije, kome je bilo potrebno 23 sekunde da se upiše u listu strelaca.

Turci su nastavili da napadaju, nizale su se šanse Arde Gulera, opet je probao Demiral i Kenan Jildiz je pokušao, ali je Austrija preživela, a potom se i razigrala. Ipak, do kraja prvog dela igre nije bilo još golova.

Ralf Rangnik je na poluvremenu napravio dve izmene, bilo je jasno da želi brzi gol, Austrijanci su silovito krenuli, ali su se ubrzo razočarali.

Ponovo korner, i ponovo gol Demirala. Guler je izveo udarac iz ugla, a štoper Al Ahlija je bio najviši i skoku i glavom udvostručio prednost svoje ekipe.

Ali, kada su pomislili da je gotovo, Austrija je vratila Turke u realnost. Takođe nakon kornera koji je izveo Marsel Sabicer, skočio je Štefan Poš i glavom prebacio loptu na drugu stativu gde je bio rezervista Mihael Gregorovič koji je zakucao loptu u mrežu Merta.

Austrijanci su onda opkolili gol Turske, teško je čak i prebrojati koliko su šansi imali, Baumgartner je uspeo i prazan gol da promaši (doduše iz neugodne pozicije). Turci su izgledali kao amaterska ekipa koja je "slučajno" povela i nije znala šta da radi.

Ipak, puleni Vićenca Montele su nekako preživeli i zakazali okršaj sa Holandijom u četvrtfinalu.

Austrija - Turska 1:2 (0:1)

Stadion: "Red Bul Arena", Lajpcig.
Sudija: Artur Dias (Portugal)
Strelci: /Gregorič 66 - Demiral 1, 59/

Austrija (4-2-3-1): Penc - Poš, Danso, Linhart (od 64. Veber), Mvene (od 46. Pras) - Zejvald, Zabicer - Lajmer (odn 64. Grilič), Baumgartner, Šmid (od 46. Gregorič) - Arnautović.

Turska (4-2-3-1): Gunok - Kadijoglu, Demiral, Bardakdži, Muldur - Ajhan, Juksek (od 58. Ozdžan) - Jildiz (od 78. Akturkoglu), Kokču (od 83. Kahvedži), Jilmaz (od 78. Akturgoklu) - Guler (od 78. Jokušlu).

UEFA EURO 2024, osmina finala

subota

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)
/Frojler 38, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)
/Haverc 53, Musijala 68/

nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (0:1)
/Šranc 25 - Belingem 90+5, Kejn 91/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)
/Le Norman 18ag - Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83/

ponedeljak

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)
/Vertongen 85 ag/

Portugal - Slovenija 0:0 - 3:0 penalima

utorak

Rumunija - Holandija 0:3 (0:1)
/Gakpo 20, Malen 83, 90+3/

Austrija - Turska 1:2 (0:1)
/Gregorič 66 - Demiral 1, 59/

Komentari (0)

Sport