Fudbal

Holandija u velikom stilu, konačno, dočekala četvrtfinale EURO: Gakpo i Malen presudili Rumuniji

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2024

-

20:11

Holandija u velikom stilu, konačno, dočekala četvrtfinale EURO: Gakpo i Malen presudili Rumuniji
Holandija u velikom stilu, konačno, dočekala četvrtfinale EURO: Gakpo i Malen presudili Rumuniji - Copyright Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Šesnaest predugih godina je Holandija čekala proboj do četvrtfinala Evropskog prvenstva u fudbalu i konačno ga je dočekala na turniru u Nemačkoj, pošto je večeras, preko grbače žilave Rumunije, ostala među pretedentima na presto upražnjem zbacivanjem Italije - 3:0 (1:0). Pre svega voljom i znanjem golgetera i asistenta Kodija Gakpa i dvostrukog strelca Danijela Malena. 

Tim sa Balkana naoštreniji je istrčao na minhensku travu, a ta motivacija izabranika Eduarda Jordaneskua pretočena je u desetominutnu agresiju na favoritovu polovinu terena. "Kidisali" su Hadži i družina u pravcu Ferbrugenove mreže, ali je golman "lala", uprkos svemu, ostao neugrožen.

Čim su pregurali taj pritisak, puleni Ronalda Kumana krenuli su da razvijaju svoju igru, nameću njihov ritam, jure gol... I nisu ga dugo čekali, pošto su u već u 20. minutu matirali Florijana Nicu. Prelepom majstorijom Kodija Gakpa! 

Probijao se napadač Liverpula po levoj strani, pa na sekund zastao i sa 17-18 metara odapeo u centar mete, a njegov šut završio u bližem uglu mreže iskusnog rumunskog čuvara mreže. Za treću "recku" strelca na ovom EURO. 

Do kraja poluvremena sve važno odvijalo se na rumunskoj strani, jer je osvajač četiri boda u grupnoj fazi u talasima lomio odbranu rivala, tražeći način na duplira prednost i na vreme kapariše toliko čekano mesto u Top osam na jednom EP.

Bez uspeha, jer su Dragušin i društvo nalazili način da se izvuku iz nevolje ili su imali više sreće nego pameti, kada su nišanili De Fraj, Simons, Depaj... Ilustracije radi, Rumuni su prvi udarac u okvir gola uputili tek u nadoknadi vremena. 

A i on je bio toliko mlak i neprecizan da je holandski golman bez problema sprečio izjednačenje, inspirišući svoje ofanzivce da posle pauze nastave sa atacima... I jesu, ali još brojnije i ozbiljnije šanse nikako nisu dobijale realizaciju.

Ratiu je skoro na gol liniji izblokirao šut Depaja (54), onda je isti Holanđanin pogodio stativu posle kornera (59), Gakpo je umalo izbio na vrh liste "poentera" u Nemačkoj, ali je njegov pogodak poništen zbog prethodnog ofsajda (63)...

Sabili su Holanđani protivnika u njegov šesnaesterac, navirali iz svih pravaca, menjali "oružja", uvodili sveže snage... I, ništa, pa se činilo da je pitanje trenutka kada će biti aktivirano nepisano fudbalsko pravilo "ko mnogo promašuje, taj na kraju sam padne na kolena".

Međutim, nisu Holanđani dali na sebe. Čitaj - svemogući Gakpo. Nije mu se dalo da pojača svoj golgeterski skor, ali ga je zato nesebično namestio Malenu, za kraj pre završetka meča u 83. minutu. Izdržao je duel sa Dragušinom, sačuvao loptu, a onda je prosledio ruitnskom egzeklutoru. 

Isti rezervista je zapečatio (ne)očekivano visoku, ali više nego zasluženu pobedu, pošto je skoro sve sam napravio u nadoknadi vremena (90+3). Kao što to radi u dresu Borusije iz Dortmunda.

Za poruku upozorenja narednom takmacu, što mogu biti Austrija ili Turska - znaće se posle večerašnjeg duela dve ekipe. 

Rumunija - Holandija 0:3 (0:1)

Stadion: "Minhen Fudbal Arena", Minhen.
Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka).
Strelci: /Gakpo 20, Malen 83, 90+3/

RUMUNIJA (4-1-4-1): Nica – Raciju, Dragušin, Burka, Mogoš (od 38. Rakovican) - M. Marin (od 72. Čikaldau) - Man, Stančiju, R. Marin, Hadži (od 72. Alibek) - Draguš (od 72. Mihajla)

HOLANDIJA (4-3-3): Ferbrugen - Ake (od 69. Van de Ven), Van Dajk, De Fraj, Damfris - Rejnders, Simons, Shauten (od 69. Verman) - Gakpo, Depaj, Bergvajn (od 46. Malen)

UEFA EURO 2024, osmina finala

subota

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)
/Frojler 38, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)
/Haverc 53, Musijala 68/

nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (0:1)
/Šranc 25 - Belingem 90+5, Kejn 91/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)
/Le Norman 18ag - Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83/

ponedeljak

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)
/Vertongen 85 ag/

Portugal - Slovenija 0:0 - 3:0 penalima

utorak

Rumunija - Holandija 0:3 (0:1)
/Gakpo 20, Malen 83, 90+3/

Austrija - Turska 21.00 (A1P)

Komentari (0)

Sport