Fudbal

Arivederči Italija! Švajcarska vratila "azure" u Rim i ostavila ih bez evropske krune

Komentari

Autor: Euronews

29/06/2024

-

19:55

Arivederči Italija! Švajcarska vratila "azure" u Rim i ostavila ih bez evropske krune
Ruben Vargas, fudbaler Švajcarske - Copyright Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Evropa će defintivno imati novog prvaka! Italija je ostala bez krune. Švajcarska je golovima Frojlera i Vargasa, direktnim letom iz Berlina poslala aktulene evropske prvake u Rim.

Sreća je "azurima" bila naklonjena protiv Hrvatske, međutim u duelu sa "sajdžijama" za prolaz u četvrtfinale, bilo im je potrebno više od pozivanja na fortunu. Bez igre, šansi, golova, jednostavno Italijani nisu mogli ni više, a ni bolje. Jednostavno, namerili su se na znatno boljeg rivala, Švajcarsku, predvođenu odličnim selektorom Muratom Jakinom.  

 

Italijani na ovom turniru nisu bili ni bleda senka reprezentacije koja je pre samo tri godine odnela u Rim iz Londona trofej namenjen prvaku Evrope. Tokom grupne faze, malo toga su pokazali, a danas su samo kažnjeni sa igru bez konkretne ideje.

Lućano Spaleti bio je prinuđen da i pred ovaj meč kombinuje, a zbog žutih kartona ostao je bez važnog igrača u timu, mladog štopera Bolonje, Kalafjorija. Menjao je i u napadu, a prednost je ovoga puta dobio centarfor Atalante, Skamaka. 

Švajcarci su sa druge strane, igrali u standardnom sastavu, predvođeni sjajnim Zomerom na golu, Šerom, Vargasom, Frojlerom, Ebišerom...

Prvi deo igre u potpunosti je pripao "sajdžijama", koji su od starta utakmice u Berlinu, opsedali gol Donarume, a na kraju im je takva igra donela rezultat. Strelac gola u 37. minutu bio je Frojler. 

Zapretili su Švajcarci, već u 12. minutu. Ndoj je gađao sa ivice kaznenog prostora, ali njegov udarac nije bio dovoljno jak da bi ugrozio Đanluiđija Donarumu.

Uzvratili su Italijani. Fađoli je izveo slobodan udarac. Lopta je išla na Di Lorenca, koji nije uspeo lepo da je zahvati, a siguran je Zomer.

Švajcarska je pretila preko Emboloa, koji je šutirao sa pet metara. Lopta je išla pravo u mrežu, međutim, odličan je bio Donruma. 

Pokušao je zatim Kijeza iskosa sa leve strane, ipak, ispred njega je intervenisao Akanđi, pa je lopta završila u korneru. 
Švajcarska je posle "dosadnih" desetak minuta igre došla do vođstva. 

Vargas je poslao odličan pas do Frojlera, ostao je sam vezista Švajcaraca na sedam metara, usledio je precizan šut, a ovoga puta Donaruma nije mogao ništa. 

Poslednju priliku u prvom poluvremenu imao je Rider. Odlično je izveo slobodan udarac, međutim umesto mreže pogodio je stativu, istina intervenisao je dobro i Donaruma, pa je lopta završila u korneru. 

Video je Spaleti da mora pod hitno nešto da menja, pa je u svlačionici ostao El Šaravi, a na teren je ušao junak meča sa Hrvatskom Matija Zakanji. 

Ipak, neoprezni su bili Italijani u 46. minutu, što je prelepim golom kaznio Vartgas. Pogodio je dalji ugao gola Donarume, na asistenciju Abišera.

Tek tada su se Italijani trgli. Kristante je imao šansu u 55. minutu, a pre toga i Šer je mogao da ih obraduje autogolom. Ipak, nije se dalo "azurima" da barem smanje prednost rivala.  

Uprkos zaostatku od dva gola nisu se predavali Italijani, a Skamaka je u 73. minutu pogodio stativu, posle aistencije Zakanjija, pre toga šansu je imao Rastegi. 

Minuti su polako prolazili bližio se kraj utakmice, a Italijani su postajali sve nervozniji. Šutirali su sa svih strana, ali konkretnih ideja kako da dođu do gola Zomera, nisu imali. Posed je bio tu, ne i golovi. 

Uz "arivederči" Italija sa trbina stadiona u Berlinu, Donaruma i drugovi oprostili su se od Evropskog prvenstva u Nemačkoj, ali i od trona.

Švajcarska je zasluženo prva obezbedila četvrtfinale i sada može da sanja svoje snove, a čekaju boljeg iz duela Engleska - Slovačka.  

Cup tree provided by Sofascore

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

Berlin
Stadion: "Olimpijski stadion"
Sudija: Simon Marčinjak (Poljska)
Strelci: Frojler 38, Vargas 46.

Švajcarska (3-4-3): Zomer – Šer, Akanđi, Rodrigez – Ebišer (od 92. Štefen), Frojler, Džaka, Rider (od 71. Stergiju) – Vargas (od 71. Cuber), Embolo (od 77. Dua), Endoje (od 77. Sijero).

Italija (4-3-3): Donaruma – Di Lorenco, Manćini, Bastoni, Darmijan (od 75. Kambijaso) – Kristante (od 75. Pelegrini), Fađoli (od 86. Fratezi), Barela (od 64. Retegi) – Kijeza, Skamaka, El Šaravi (od 46. Zakanji).

Komentari (0)

Sport