Fudbal

Olimpijakos je šampion Lige konferencije: El Kabi zapečatio sudbinu "viole"!

Komentari

Autor: Euronews.rs

29/05/2024

-

23:22

Olimpijakos je šampion Lige konferencije: El Kabi zapečatio sudbinu "viole"!
Tanjug AP/Petros Karadjias - Copyright Tanjug AP/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Atina gori, u Pireju će se tri dana slaviti pošto je Olimpijakos osvojio titulu prvaka Lige konferencije! Crveno-beli iz Grčke su na stadionu AEK savladali Fiorentinu sa 1:0 (0:0) posle dva produžetka, i tako nedužnim Italijanima svukli prste sa trofeja drugu godinu zaredom. 

Jedini strelac na utakmici, i to ne treba da vas iznenanđuje, bio je Ajub El Kabi, najbolji strelac takmičenja, u 116. minutu utakmice, čime je doneo prvi evropski trofej ekipi koju sa klupe predvodi Hoze Luis Mendilibar. 

Utakmica je otpočela prilično dinamično. Obe ekipe su bile izuzetno rastrčane, a bilo je vidno da Olimpijakos neće pred svojim navijačima da se brani. Već u četvrtom minutu utakmice, Danijel Podens se spustio sa levog boka iz prodora i uputio silovitu nisku loptu, ali je Pjetro Teranćiano bio spreman, te je uspešno sačuvao gol. 

Tanjug.rs

Fudbaleri Olimpijakosa i Fiorentine u duelu

Prilično veliki pritisak je grčka ekipa vršila, čak je i u većem delu prvog poluvremena imala loptu u svojim nogama i kontrolisala sredinu terena. U 21. minutu je Fiorentina prvi put pokazala zube. Bonaventura je dočekao spuštenu loptu glavom oko tačke za kazneni udarac, ali je toliko slabo šutirao, da se dobra pozicija pretvorila u prilično lak posao za Konstantinosa Colakisa. Samo 30 sekundi kasnije, ponovo se popularni Džek našao u šansi, kada je sam istrčao pred grčkog čuvara mreže, ali je ovaj ponovo bio spreman. 

Najuzbudljiviji period igre, krunisao je korner Šikinja, koji je sa levog boga centrirao, pomalo neočekivano, na Podensa, koji se ne ističe kao fudbaler čuven po igri glavom. Ipak, prilično oštru loptu je uspeo da zahvati i umalo matira Colakisa. 

Prepolovio se prvi deo igre na dva dela. Uvodnih 25. minuta su bili iscrpni i vidno uzbudljivi, sa Olimpijakosom i te kako spremnim da se nadmeće i čak drži inicijativu, dok je drugu polovinu obeležila pomalo uzaludna kontrola  lopte "viole", sa mnoštvom napada bez početka i kraja. Kao da su se blago izmoreni igrači obe ekipe, prećutno složili da preostaje još 45 minuta u kojih će se mnogo više odlučivati. 

Na poluvreme nas nije odvela kolosalna šansa, već blagi incident na tribinama. Omanji sukob između "domaćih" i "gostujućih" navijača, prekinula je policija pre nego što je moglo da dođe do većeg okršaja. Pomenuto koškanje, odložilo je odlazak fudbalera u svlačionicu koji su sačekali da se uvere u sigurnost svojih fanova. 

Po ulasku u drugi deo igre, rovovska borba je nastala. Dosta izgubljenih lopti na sredini terena Šikinja, Ibore i Fortunisa sa jedne, i Bonaventure, Mandragore i Artura sa druge, kao i prenaglašena opreznost koja je paradoksalno dovodila do grešaka, trajali su skoro 20 minuta, da bi potom počelo da "pršti". 

Igrao se 65. minut, kada je Nikola Milenković uspeo da nadskoči Davidea Karma, ali nije udarac nije bio dovoljno snažan, a ni precizan. Samo 240 sekundi kasnije, Kristijan Kuame imao je kolosalnu priliku da dovede Firentince u vođstvo. Loptu (uistinu pomalo nezgodnu) je nenadano primio na levoj ćošku kaznenog, posle brze tranzicije, i pokušao da uputi udarac, ali je neželjeno poslao "skočicu" zakucanu u zemlju. Colakisa je ovaj čudan pokušaj zbunio, jer ga je lopta zamalo preletela, ali je skoncentrisani Grk uspeo da se izvije i odbije je u korner. 

Mora se odati priznanje našem reprezentativcu Milenkoviću. Uspeo je da pokaže klasu u prvih 90. minuta tako što je u potpunosti zatvorio Ajuba El Kabija, nedozvoljavajući mu da uputi jedan konkretan udarac ka golu u tom periodu igre. Iako se Marokanac par puta nalazio u poziciji iz koje bi mogao da se izbori za položaj povoljan za udarac, naš reprezentativac mu se uvek nalazio na leđima, nedozvoljavajući bilo kakvo iznenađenje. 

Do sledećeg uzbuđenja morali smo da čekamo skoro deset minuta. Za to vreme, bilo je dosta faulova, i videlo se da umor uzima maha, a koncentracija pada, pretežno zato što je sudija Artur Soareš Dijaz dopuštao prilično grub stil igre. Ipak, u 80. minutu meča, Vinsente Ibora je pokazao da Pirejci mogu još da žele pobedu. Glavom je regaovao na oštar centaršut, koji je proizišao iz krajnje bespotrebnog faula defanzivaca "viole", ali je lopta otišla pored leve stative. 

Potom je samo četiri minuta kasnije, Andre Orta je uputio dugu loptu iz prekida na sličan način, ali je El Kabi bio za par centimetara kratak, što je u suštini i označilo kraj svih prilika u regularnom delu. 

Vidno izmoreni fudbaleri obe ekipe, nastavili su sa mukotrpnim finalem u nadoknadi, a tamo je mnogo što šta moglo das e desi. Stevan Jovetić, koji je ušao u 73. minutu umesto Fortunisa, bio je prilično velika nevolja za Milenkovića i Kvartu. Prvo je u 94. minutu pokušao da centrira, a ona se zakucala u ruku Dodoa. Ipak, portugalski arbitar nije svirao ni slobodan udarac, a moglo se debatovati da li je bek "viole" bio telom u kaznenom prosotru. Potom je 120 sekundi kasnije, crnogorski reprezentativac je probao da šutne sa ivice kaznenog prostora, ali se Terećiano sjajno bacio u svoju levu stranu i vrhovima prstiju odbio loptu dalje od okvira gola. 

Do kraja prvog produžetka nije bilo većih uzbuđenja, tako da su ekipe poravnane ušle i u drugi. Na sličan način kako su Grci otvorili uvodnih 15 minuta, tako su i Italijani završnih. Igrao se 110. minut, kada je Žonatan Ikone pokušao sa udarcem sa ivice kaznenog, zakačio je loptu sa puno rotacije, ali je Colakis i ovaj put postojano odreagovao na čudnu i nezgodnu loptu. 

I kada je sve  ličilo na penale, kada su svi očekivali da će kazneni udarci, pao je gol. U 116. minutu utakmice, Santiago Hece je centrirao na El Kabija, koga ovaj put nije čuvao Milenković, već Ranijeri, zato što je srpski štoper ranije morao da interveniše. Kao da je samo oslobađanje od nekadašnjeg defanzivca Partizana čekao Marokanac, izborio se za poziciju i glavom savladao Teraćiana. Utihnuo je stadion gradskog rivala AEK dok se sudija konsultovao sa VAR sobom, a kada je pokazao na centar, otpočelo je gromoglasno slavlje na tribinama. 

Ofanziva Firentinaca je otpočela, jedan dobar blok odbrane Olimpijakosa sprečio je Ikonea da donese izjednačenje, a posle završnih pet minuta utakmice, kao da se celom Atinom zaorilo - Oli je osvojio prvi evropski trofej u klupskoj istoriji!

Komentari (0)

Sport