Fudbal

Četvrta uzastopna dupla kruna za Crvenu zvezdu: Šampion Srbije nadigrao Vojvodinu u borbi za trofej kupa

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2024

-

22:19

Četvrta uzastopna dupla kruna za Crvenu zvezdu: Šampion Srbije nadigrao Vojvodinu u borbi za trofej kupa
Četvrta uzastopna dupla kruna za Crvenu zvezdu: Šampion Srbije nadigrao Vojvodinu u borbi za trofej kupa - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Crvene zvezde su po sedmi put osvojili Kup Srbije, a ukupno 28. put u istoriji postali šampioni nacionalnog kupa. Crveno-beli su savladali Vojvodinu 2:1 (1:0) u finalu koje je odigrano na novosagrađenom stadionu "Lagator" u Loznici.

Navijači iz Beograda i Novog Sada su pripredili pravi spektakl na početku utakmice. U "vreloj" atmosferi na stadionu "Lagator" već u uvodna tri minuta su obe ekipe mogle do gola. Mirko Ivanić sa jedne strane nije iskoristio ogroman prostor usled loše komunikacije defanzivaca Vojvodine, dok je sa druge strane Omri Glazer odbranio pokušaj Alekse Vukanovića.

Usledila je potpuna inicijativa kluba iz Ljutice Bogdana, ali je Lazar Carević ostao nesavladana nakon promašaja Osmana Bukarija, Šerifa Endiaja, Marka Stamenića i ponovo Ivanića. Novosadska "stara dama" je imala ogromnih problema sa iznošenjem lopte, a najveći uticaj na to je imao odličan presing šampiona Srbije.

Sve dobro što je Vojvodina kreirala u uvodnim minutima meča je došlo preko zimskog pojačanja, Serija. Fudbaler iz Obale Slonovače je u nekoliko navrata uspevao da pobegne Srđanu Mijailoviću. Ipak, Crvena zvezda je uspela da neutrališe svaki pokušaj protivnika. Izabranici Božidara Bandovića su u drugom delu prvog poluvremena zaigrali nešto bolje i oslobodili se inicijalnog pritiska ekipe Vladana Milojevića. Upravo u tom periodu igre su i stvorili najbolju priliku kada je Mihailo Ivanović izašao sam pred Glazera, ali je njegov šut otišao malo pored stative.

Svega 120 sekundi nakon promašaja napadača ekipe iz Novog sada, Ivanić se na drugoj strani najbolje snašao u kaznenom prostoru protivnika i doneo vođstvo braniocu trofeja nacionalnog kupa. Popustila je koncentracija igračima ekipe sa "Karađorđa", što je iskoristio Šerif Endiaj i duplirao prednost crveno-belih u 40. minutu. Ipak, pogodak Senegalca je poništen zbog ofsajda nakon reakcije iz VAR sobe. U nadoknadi prvog poluvremena je Voša mogla i do izjednačenja. Glazer je već bio savladan, ali je plasiran šut Serija završio malo pored gola.

Na samom početku drugog poluvremena igra je prekinuta zbog ubačenih papira od strane navijača Crvene zvezde. Igrači obe ekipe su, uz pomoć redara, zajedničkim snagama očistili kazneni prostor kako bi se meč nastavio. Nije se puno igralo u uvodnih 15 minuta drugog dela utakmice. Pauza je usledila i zbog sudara Carevića i Uroša Spajića. Obojica su krenuli na loptu i medicinske ekipe su im odmah ukazale pomoć, te su ostali na terenu.

Prvu konkretnu priliku je imao Bukari. Reprezentativac Gane je zatresao mrežu protivnika, ali je sudija ovog puta odmah signalizirao ofsajd poziciju. Crveno-beli su duplirali vođstvo u 66. minutu kada je Spajić odlično reagovao nakon centaršuta iz kornera i smestio loptu glavom u dalji ugao.

Nije dugo trebalo Novosađanima da se priprete nakon primljenog gola. Tek što je ušao sa klupe, Andrija Radulović je bio u prilici i njegov šut je završio preko prečke. Beogradski crveno-beli su nakon toga diktirali tempo igre povremeno dolazili do polušansi za pogodak. Nakon što mu je bio poništen gol u finišu prvog poluvremena, Endiaj je ponovo matirao Carevića u 82. minutu, ali je VAR soba ponovo reagovala, te je Senegalac ostao bez gola u finalu Kupa Srbije.

Imali su crveno-beli šanse do kraja utakmice i da ubedljivije slave. Pre svega je Aleksandar Katai mogao do pogotka u 89. minutu. Zvezdina "desetka" je ipak bila neprecizna, a kazna je stigla na drugoj strani. Vukanović je u nadoknadi vremena postigao pogodak i tako dao nadu Vojvodini da bi mogla da stigne do izjednačenja, ali je rezultat do kraja utakmice ipak ostao nepromenjen.

Kraj meča, Zvezda je osvojila 28. trofej Kupa.

90+8. GOOOL! Vojvodina smanjuje na 1;2, strelac Vukanović. Lepo pogodak posle odbitka.

90. minut; još devet minuta nadoknade.

89. minut: Katai je sjajno primio loptu u šesnaestercu, šutirao iz prve, ali preko gola.

82. minut: Poništen gol Endijaja. Katai, pa asistencijom Mirko Ivanić su servirali Endijaju zicer koji je napadač lako realizovao. Opet je VAR bio na sceni.Drugi put je bio ofsajd.

78. minut Vojvodina je krenula na sve ili ništa, Radulović je šutirao sa 14 metara, Glazer je sjajno odbranio.

70. minut: Radulović propušta priliku za Vojvodinu.

66. minut: GOOOL! Voidi Zvezda 2:0, strelac Uroš Spajić. Nokdaun nije ostavio traga na Spajića, posle kornera Hvanga bio je najviši u skoku i pogodio mrežu.

62. minut: Osman Bukari je postigao lep gol, ali Endijaj je bio u ofsajdu, a lopta se od njega odbila do krilnog igrača iz Gane.

56. minut: Igrači su dobro, meč je nastavljen.

54. minut: Posle centaršuta došlo je do sudara Carevića i Uroša Spajića. Obojica su ostali da leže, golman Vojvodine je bukvalno nokautirao štopera Zvezde. Lekari su na terenu.

51. minut; fin ale je nastavljeno, Carević je dobro.

46. minut: Navijači Zvezde bacili su veliku količinu konfeta i predmeta, jedan je pogodio golmana Carevića kome se ukazivala pomoć.

Počelo je drugo poluvreme, Zvezda ima prednost, nema izmena.

Prvo poluvreme

45+5. minut: kraj prvog dela.

45+2. minut: Seri zamalo neprecizan sa 18 metara.

40. minut: poništen gol Šerifa Endijaja. Milan Rodić je sjajno poslao loptu na visinu pet metara, a Endijaj je sproveo u mrežu. Međutim, bio je milimetarski ofsajd, kaže VAR soba.

37. minut: GOOOL! Zvezda vodi 1:0, strelac Mirko Ivanić. Endijaje je vratio glavom loptu do Ivanića koji se fintom tela oslobodioi čuvara i sa sedam metara doneo prednost šampionu.

35. minut: Odličan napad Vojvodine, Ivanović je ostao sam na pet-šest metara od Glazera i šutirao je pored gola.

30. minut: Nema golova na Lagatoru, jak tempo, mnogo duela, Crnomarković je zaradio žuti karton zbog faula nad Endijajom.

23. minut: Carević brani udarac Hvanga sa 18 metara.

20. minut: Sem početnog zicera Vukanovića posle kontre, Zvezda kontroliše meč, stvara i promašuje prilike. Bukari je nastavio da promašuje, Novosađani su imali dosta sreće u tri situacije. Stamenić je zaradio žuti kraton u veoma dinamičnoj utakmici sa veoma dobrim tempom.

11. minut: Tri prilike Zvezde u nekoliko minuta, prvo Ivanić šutira slabo, pa zuatim i Stamenić, a Bukari promašuje zicer.

7. minut: Mirko Ivanić je servirao odličnu poziciju za Bukarija, ali krilni igrač je slabo šutirao sa 13-14 metara, preko gola.

2. minut: Endijaje je izgubio loptu na 30 metara od gola Vojvodine, usledila je kontra, Seri je pronašao Vukanovića, ali njegov udarac sa 10 metara odbranio je Glazer. Zbog bakljade meč je zaustavljen na tri minuta.

Počela je finalna utakmica Kupa Srbije, pljusak je prošao kroz Loznicu, teren novog stadiona Lagator u Loznici je nakvašen. Crvena zvezda igra za 28. trofej kupa, a Vojvodina za svoj treći. Sjajna je atmosfera, preko 8.000 gledalaca je na tribinama.

Crvena zvezda i Vojvodina treći put igraju u finalu Kupa Srbije (računajući od 2006.), oba puta je beogradski tim slavio: 2007. bilo je 2:0 tri godine kasnije bilo je 3:0.

Crvena zvezda - Vojvodina 2:1 (1:0)

Stadion: Lagator u Loznici.
Sudija: Milan Ilić.
Strelac: Ivanić u 37, Spajić u 66. za Zvezdu, a Vukanović u 90+8. minutu za Vojvodinu.

Crvena zvezda: Glazer - Mijailović, Spajić, Dragović, Rodić - Stamenić (od 75. Katai), Hvang (od 90+5. Mimović)- Bukari (od 75. Kanga), Ivanić (od 90+5. Šljivić), Olajinka - Šerif Endijaj (od 90+5. Knežević).

Vojvodina: Carević - Lazarević (od 77. Kembel), Crnomarković, Korać, Đorđević - Zukić (od 88. U. Nikolić), Petrović, Savićević (od 65. Radulović) - Vukanović, Ivanović, Seri.

Komentari (0)

Sport