Tehnologija

Stručnjak iz SAD: Srbija će prosperirati još više ako se fokusira na razvoj veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2024

-

22:52

Stručnjak iz SAD: Srbija će prosperirati još više ako se fokusira na razvoj veštačke inteligencije
Stručnjak iz SAD: Srbija će prosperirati još više ako se fokusira na razvoj veštačke inteligencije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač GlorifAI Ksenja Drašković, koja dve decenije u Kaliforniji radi na polju primene veštačke inteligencije, danas je u Beogradu na trećoj Međunarodnoj konferenciji "AI_4_LIFE: Biotech Future Forum", izrazila zadovoljstvo napretkom Srbije u oblasti veštačke inteligencije i inicijativom koju je pre nekoliko godina preuzela krenuvši sa prvim razvojnim projektima u toj oblasti.

Na jednom od panela, na konferenciji posvećenoj razvoju novih tehnologija i primeni veštačke inteligencije u oblasti biologije, medicine i farmacije, a koju je otvorila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, Drašković je ukazala da je važno da se znanje o AI priemenjuje tako da se monetizuje.

Da bi se optimizovalo poslovanje, potrebno je monetizovati znanje i primenu AI, ocenila je Drašković – stručnjak u više oblasti, od prediktivne analitike i mašinskog učenja do nauke o podacima. 

"Ako se Srbija fokusira na to ekonomski će ojačati i prosperirati više i bolje", rekla je Drašković koja je jedno vreme bila i glavni naučnik za podatke i saradnica u kompaniji Verizon, gde je vodila nagrađivani tim za nauku o podacima koji je doprineo održavanju vodeće stope odliva u industriji više od pet godina.

Drašković je moderirala jedan od panela na kojem se razgovaralo o tome kako veštačka inteligencija trasnformiše nauku za dobrobit čovečanstva.

Podsetila je na jaku AI and IT industriju u Silikonskoj dolini u Kalifroniji, od Antropik i OpenAI do Mete, Gugla i Majrkosofta i ocenila da u Srbiji postoji prostor da se neki od tih modela koji su "open source" ili čak možda i "closed source", primene ovde za rešavanje poslovnih problema ili u implementaciji u medicini, u obrazovanju, u nekim naučnim disciplinama.

Na panelu "Transformacija života uz veštačku inteligenciju" govorili su i Boris Kergol rukovodilac odeljenja za veštačku inteligenciju u slovenačkom Comtrade System Integration, Benc Horvat generalni direktor mađarskog Spicy Analytics, Dalibor Ratković jedan od čelnika PULSEC i Miroslav Trajanović državni sekretar Ministastva nauke, tehonološkog razvoja i inovacija.

Glavne teme konferencije, između ostalog su i državne strategije za veštačku inteligenciju, njen uticaj na transformaciju života, snaga genetičkih podataka u zdravstvenom sistemu, inovativna rešenja za lečenje različitih vrsta raka, kao i revolucionarni naučni rezultati iz BIO4 Kampusa.

Skup koji je okupio više od 1.000 učesnika, iz 15 zemalja i 37 govornika organizuje Vlada Srbije u saradnji sa Skupštinom Srbije, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom, BIO4 i UNDP.

Na otvaranju su se obatili i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek i pomoćnica generalnog sekretara UN i regionalna direktorka UNDP-a za Evropu i Centralnu Aziju Ivana Živković.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin