Poznati

Pobednik Evrovizije pozvao Švajcarsku da uvede treći pol u zvanična dokumenta

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2024

-

16:06

Pobednik Evrovizije pozvao Švajcarsku da uvede treći pol u zvanična dokumenta
Pobednik Evrovizije pozvao Švajcarsku da uvede treći pol u zvanična dokumenta - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Pobednik Pesme Evrovizije Nemo Metler pozvao je vladu Švajcarske da prepozna treći pol u zvaničnim dokumentima.

Metler je napomenuo da je "apsolutno neprihvatljivo" što takva mogućnost već ne postoji u Švajcarskoj, prenosi Guardian.

"I mi moramo da budemo predstavljeni u politici. Veoma je važno da se ljudi osećaju viđeno", rekao je Metler koji je, upitan posle pobede s kim bi prvo želeo da razgovara, bez razmišljanja naveo švajcarskog ministra pravde Beata Jansa.

Ministar je u sredu, prema rečima njegovog portparola, poslao Metleru SMS poruku u kojoj mu je čestitao pobedu na Evroviziji i pozvao ga da se sastanu.

Vlada Švajcarske je pre 18 meseci odbila upravo taj predlog, navodeći da je model dva pola "snažno usidren" u švajcarskom društvu.

Podsećamo, Nemo je prvi pobednik Evrovizije koji se izjašnjava kao nebinarna osoba. Kako je to ranije za Euronews Srbija objasnio aktivista organizacije "Da se zna" Matija Stefanović, termin "nebinarnost" tiče rodnog identiteta i to bez obzira na seksualnu orijentaciju.

"Nebinarne osobe su osobe koje se ne identifikuju ni kao muškarci ni kao žene već sebe doživljavaju negde između ta dva. Ako zamislimo rodni identitet kao spektar gde se na jednom kraju nalaze muškarci, ili stereotipni muškarci, a na drugom kraju žene, onda nebinarne osobe često sebe doživljavaju negde na toj liniji između ta dva ili čak sasvim izvan te dve kategorije. Dakle, odbacuju tradicionalni rodni identitet", rekao je Stefanović.

Više o tome ko su nebinarne osobe, možete pročitati u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Magazin