Eros na nepcima psihe - hrana i hedonizam: Predavanje u okviru izložbe "Mekar mi je..." u Narodnom muzeju Zrenjanin
Komentari23/02/2022
-12:52
Predavanje pod nazivom "Eros na nepcima psihe: hrana i hedonizam" održaće msr Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, u utorak (1. mart u 19 sati) u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u okviru izložbe "Merak mi je...".
Nijedno drugo biće, osim čoveka, nije u nasušnu potrebu jedenja učitalo toliko simbola i tabua. Nijedno nije uložilo toliko mašte i energije u pripremu i serviranje hrane. Nijedno ne teži da jedenje pretvori u ritual, kulturni obrazac, a ponajmanje umetnost.
Hrana je zaista priča našeg života u kojoj ona njena naročita, senzualana dimenzija transformiše hranljivu supstancu u jedinstveno hedonističko "sredstvo", koje angažuje sva čula. Njoj se daju atributi afrodizijaka, delikatne, magične tvari kadra da pokrene Eros i usreći Psihu. Istovremeno, kao i svaka čarolija, hrana ima više lica, među kojima su neka izvanredno zloćudna.
Ovo je priča o magiji hrane kao sredstva inicijacije zadovoljstva, odnosno posrednika u buđenju različitih čula. Istovremeno, ovo je kratko hodočašće u odnosu umetnosti i hrane koliko i u prostor u kome se vodi teška borba između sladostrasnog meraka i pantagruelovskog preterivanja. Ovo je istovremeno i vrlo lična priča jedne istoričarke umetnosti, gastroheritologa i pisca, koja je pojela dovoljno poslastica i videla previše umetničkih dela, a da ne bi znala koliko je hedonizam izrazito individualan, sebično ličan i samo prividno deljiv među potencijalno zainteresovanima.
Msr Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, master je istorije umetnosti i doktorand interdisciplinarnih naučnih studija menadžmenta kulture i medija. Duže od decenije bavi se proučavanjem gastronomskog nasleđa kao posebnog oblika nematerijalnog kulturnog nasleđa, i utemeljivač je gastronomske heritologije - sintetičkog naučno-istraživačkog metoda u ovoj oblasti.
Autor je većeg broja stručnih i naučnih tekstova u oblasti gastronomskog nasleđa, kao i projekata, izložbi i predavanja pod zajedničkim naslovom "Srpska srednjovekovna gastronomija - Živeti prošlost" i "Poslastičarnica".
Tema njenog doktorata vezana je za upravljanje gastronomskim nasleđem, a dobitnik je i visokog priznanja Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja - ICOM Srbija za projekat "Živeti prošlost". Istraživač je za gastronomsko nasleđe Balkana pri Evropskom institutu za gastronomiju IEHCA (Tur, Francuska), a magazin "Blic žena" je 2018. proglasio za ženu godine zbog doprinosa koji je dala u proučavanju gastronomskog nasleđa Srbije.
Komentari (0)