Aktuelno iz kulture

"Radnička klasa ide u pakao" najbolji film na Srpskom filmskom festivalu u Vašingtonu

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

14:39

"Radnička klasa ide u pakao" najbolji film na Srpskom filmskom festivalu u Vašingtonu
"Radnička klasa ide u pakao" najbolji film na Srpskom filmskom festivalu u Vašingtonu - Copyright Prinskrin/Youtube/MegaComFilm

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji film Srpskog filmskog festivala (Serbian FIlm Festival DC 2024) u Vašingtonu je, prema oceni stručnog žirija, film "Radnička klasa ide u pakao" reditelja Mladena Đorđevića, dok su za najbolju glumicu i glumca proglašeni Tamara Krcunović i Leon Lučev.

Glasovima publike pred kojom je prethodne četiri večeri Festivla, organizovanog na incijativu Ambasade Srbije u Vašingtonu i pod pokroviteljstvom Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, bilo sedam filmova, titula naboljeg filma pripala je ostvarenju Nemanje Ćeranića "Nedelja", koji je prikazan u završnici programa.

Publika je imala priliku da pogleda srpska ostvaranja na četiri prestižne lokacije, među kojima je i Američki filmski institut u Merilendu.  

Organizatri su za film "Nedelja" posebno prilagodili deo biokopske sale kako bi ličila na kadrove scenarija, što je publici omogućilo da se dodatno uživi u flim.

Tokom festivala, organizovanog da promoviše kulturne vrednosti Srbije i doprinese boljem pozicioniranju srpske filmske industrije i filmskih stvaralaca, a koji je otvorio film “Sunce mamino” Koste Đorđevića, publika je imala priliku da vidi i srpskog kandidata za Oskara "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića, kao i "Ruskog konzula", Miroslava Lekića. 

U Vašingtonu je održana i premijera antiratnog filma "Bauk" Gorana Radovanovića, a prikazane su i dve epizode serije "Sablja". 

U revijalnom delu prikazan je film "Ala je lep ovaj svet" Filipa Čolovića.

Prvi savetnik u Ambasadi Srbije Jovana Nedić, od koje je i potekla incijativa za pokretanje filmskog festivala, u izjavi za Tanjug je izrazila zadovoljstvo što je i publika u Vašingtonu dobila priliku da uživa u srpskim ostvaranjima i dodala da će sugestije sa panel diskusija koje su pratile program, a ticale su se važnosti ulaganja u kulturu i značaja filmskih festivala, biti iskorišcene za naredni program. 

Kancelarija za javnu i kulturu dilomatiju je za održavanje festivala izdvojila više od 50.000 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Zašto ljudi vole serije o istinitim zločinima: Netfliksova "Čudovišta" ponovo probudila interesovanje za braću Menendez