Aktuelno iz kulture

Potpisan ugovor o adaptaciji: Istorijski muzej se seli u staru zgradu Glavne železničke stanice

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2024

-

14:14

Potpisan ugovor o adaptaciji: Istorijski muzej se seli u staru zgradu Glavne železničke stanice
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je danas potpisivanju ugovora između predstavnika Istorijskog muzeja Srbije i izvođača radova koji će vršiti rekonstrukciju buduće zgrade Istorijskog muzeja Srbije na Savskoj promenadi i poručio da je vrednost tog ugovora bruto 1,9 milijardi dinara, a neto 1,58 milijardi dinara.

"Zadovoljstvo mi je što sam danas bio u prilici da prisustvujem potpisivanju ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji i adaptaciji stare zgrade Glavne železničke stanice u centru Beograda, na Savskom trgu, tik iza spomenika Stefanu Nemanji, a za potrebe stalnog sedišta Istorijskog muzeja Srbije", rekao je Selaković.

Potpisivanju ugovora su pored resornog ministra prisustvovali su direktor M Enterijera gradnje Predrag Filipović i direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić.

"Mi ćemo već sutra krenuti sa radovima, okupili smo inženjere i spremili potrebnu infrastrukturu za početak radova. Prethodno smo se bavili analizom projekta tako da ne bi trebalo ništa da nas iznenadi. Potrudićemo se da ostanemo u roku da možemo sve završiti kako smo planirali", rekao je Filipović.

Ministar Selaković izjavio je da početkom izvođenja radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade na Savskom trgu počinju da se stiču uslovi da muzej dobije zgradu dostojnu svoga naziva i dostojnu onoga što čuva i baštini, a to je istorija Srbije.

"Ova zgrada broji 8.100 kvadratnih metara bruto ili 6.200 kvadratnih metara prostora koji će moći da se iskoristi za sve one bogate sadržaje muzeja, koji će biti dom svega onog što Istorijski muzej Srbije čuva. Ovo je prvi novo adaptirani projekat za potrebe naših muzeja posle više decenija govori o tome da Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vlada na čelu sa premijerom Vučevićem i Ministarstvo kulture poklanjaju pažnju i sve veća sredstva onoga što predstavlja  kulturno istorijsku baštinu Srbije", rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da će uskoro krenuti i rušenje zgrade Pošte broj 2, nekadašnje Korunovićeve građevine gde će na istom mestu biti podignuta identična zgrada pre Drugog svetskog rata u kojoj će se nalaziti dve pozorišne scene i još jedan muzej.

"Vrednost ovog ugovora bruto je je 1,9 milijardi dinara, neto je 1,58 milijardi dinara, gde ćemo u okviru muzeja imati jednu divnu igraonicu za decu gde će ona na sebi prilagođen način imati stručno vođenje, igraonicu u koje će kroz igru učiti o srpskoj istoriji", rekao je Selaković.

Direktorka istorijskog muzeja Dušica Bojić je izjavila da Istorijski muzej Srbije postoji već 62 godine čime je zaslužio da ima svoju zgradu identiteta. Ona je podsetila da je Vlada Srbije još 20. novembra 2020. godine dodelila ovaj prostor, a to je zgrada Glavne železničke stanice.

Radovi bi trebalo da započnu tokom 2024. godine  a mi se useljavamo početkom 2027. godine, da bi EXPO koji će biti u maju 2027. dočekati u novom zdanju sa kompletnom postavkom, zaključila je Bojić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura