Aktuelno iz kulture

Maja Gojković otvorila Treći festival slovačkog naivnog slikarstva u Kovačici

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2024

-

16:59

Maja Gojković otvorila Treći festival slovačkog naivnog slikarstva u Kovačici
Maja Gojković otvorila Treći festival slovačkog naivnog slikarstva u Kovačici - Copyright Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković otvorila je danas u Kovačici Treći festival slovačkog naivnog slikarstva, koji je ove godine u znaku obeležavanja 100 godina od rođenja Zuzane Halupove.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, Gojković je izrazila očekivanje da krajem godine Unesko prihvati nominaciju naivnog slikarstva i upis na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap

 

"Gotovo jedan vek postoji ova lepota u našoj zemlji za koju zna čitav svet. Očekujemo krajem godine da Unesko prihvati nominaciju naivnog slikarstva i upis na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čitavog sveta. Biće to kruna uspeha saradnje ove zajednice, Opštine i svih koji se bave naivnim slikarstvom, ali i mene lično, jer smo svi zajedno vredno radili na toj nominaciji", navela je ona.

Gojković je ocenila da Kovačicu u fokus kulturnih dešavanja stavlja i početak manifestacije Kovačički oktobar, kao i obeležavanje 33 godine rada Galerije "Babka".

"Sve to pokazuje zbog čega je Kovačica decenijama unazad prepoznatljiva kao glavna tačka kulturne raznolikosti i njenih dragocenih uticaja na kvalitet zajedničkog života etničkih grupa koje vekovima unazad neguju toleranciju i uzajamno razumevanje", rekla je Gojković.

Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap

 

Predsednica Pokrajinske vlade ocenila je da je Galerija "Babka" prisustvom na kulturnoj sceni dužem od tri decenije postavila visoke standarde sličnim ustanovama u ovoj oblasti i doprinela tome da slovačko naivno slikarstvo iz Srbije postane globalni fenomen.

Ona je ocenila da su Zuzana Halupova, Martin Jonaš, Jan Bačur i drugi znameniti slikari naivci iz Kovačice, uspeli verno da prenesu na platno motive iz narodnog svakodnevnog života na selu.

"Umetnost iz Kovačice predstavlja veoma važan segment i savremenog stvaralaštva u Srbiji. Ona je ujedno i integralni deo bogatog kulturnog nasleđa naše zemlje, Evrope i čitavog sveta", izjavila je Gojković.

Ona je istakla da Pokrajinska vlada oblast kulture ima kao jedan od prioriteta u svom radu.

"Kultura je temelj svakog društva i jedan od najvažnijih činilaca kako njegovog, tako i razvoja svakog pojedinca", navela je predsednica Pokrajinske vlade.

Ona je ovom prilikom obišla i izložbu u Galeriji "Babka", a prisustvovala je i predstavljanju CD kalendara za 2025. godinu, posvećenom 100. godišnjici rođenja Zuzane Halupove.

Otvaranju su prisustvovali i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasador Slovačke u Srbiji Mihal Pavuk, pomoćnik ministra kulture Miodrag Ivanović i predsednik Opštine Kovačica Petar Višnjički.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura