Aktuelno iz kulture

Belgrade Waterfront raspisao konkurs za arhitektonsko rešenje zgrade Muzeja Nikole Tesle

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

13:38

Belgrade Waterfront raspisao konkurs za arhitektonsko rešenje zgrade Muzeja Nikole Tesle
Jugošped - Copyright Wikipedia.org/Марко Станојевић

veličina teksta

Aa Aa

Belgrade Waterfront saopštio je danas da je raspisao međunarodni konkurs za novo arhitektonsko rešenje zgrade u koju će biti preseljen Muzej Nikole Tesle.

Iz kompanije su podsetili da će Muzej Nikole Tesle "konačno će dobiti prostor kakav mu priliči", u zgradi nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, poznatoj kao zgrada Jugošpeda, u Bulevaru vojvode Mišića.

Zgrada fabrike podignuta 1924. godine i dalje će ostati spomenik kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, ali će nakon predviđene adaptacije biti prilagođena potrebama Muzeja Nikole Tesle, navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, u novom prostoru biće izložena celokupna zaostavština Tesle, a ne samo delimična kao što je to dosad bio slučaj na postojećoj adresi u Krunskoj ulici.

Belgrade Waterfront podseća da se "zgrada prve srpske fabrike papira nalazi na parceli od 7.200 kvadrata i na dva sprata raspolaže sa više od 8.400 kvadrata". 

"Na konkursu se traži rešenje kojim će se sačuvati istorijska vrednost jednog od najočuvanijih i najznačajnijih objekata industrijske arhitekture u Srbiji i kreirati prostor za veoma bogatu i sadržajnu muzejsku postavku", navedeno je u saopštenju.

Belgrade Waterfront je pozivao zainteresovane iz Srbije i inostranstva da se do 17. decembra prijave na konkurs o kome više pojedinosti mogu saznati na sajtu https://www.muzejnikoletesle-konkurs.rs/. 

"Stručni žiri, sastavljen od predstavnika kompanije i eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitekture, proglasiće pobednika najkasnije 31. decembra ove godine", navedeno je u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura