Aktuelno iz kulture

FEDIS: Nagrada za životno delo "Zlatna antena" glumcu Voji Brajoviću

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

15:21

FEDIS: Nagrada za životno delo "Zlatna antena" glumcu Voji Brajoviću
FEDIS: Nagrada za životno delo "Zlatna antena" glumcu Voji Brajoviću - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Vojislav Voja Brajović laureat je prestižne nagrade "Zlatna antena" za doprinos regionalnoj produkciji drama i serija na 14. međunarodnom Festivalu drama i serija (FEDIS), saopštio je danas festival.

Kako je istaknuto, nagradu su dobila brojna značajna imena regionalnog glumišta i televizijskog stvaralaštva, a ove godine dobitnik nagrade je Brajović. "Zlatnu antenu" su dobili i Velimir Bata Živojinović, Siniša Pavić, Milan Gutović, Miki Manojlović, Mira Banjac, Seka Sablić i Rade Šerbedžija.

Brajović je rođen u Beogradu, 11. maja 1949 godine. Studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti upisao je 1967. u klasi prof. Predraga Bajčetića, a diplomirao je 1971. godine.

Tokom svoje bogate karijere, Brajović je ostvario više od 50 zapaženih uloga koje su ostavile dubok trag u regionalnoj kinematografiji i televiziji.

Glumačku karijeru u televizijskim serijama otpočeo je 1970. godine u seriji "Mirina TV stupica".

Najdublji trag ostavio je u ostvarenjima "Otpisani" i "Povratak otpisanih" kao Tihi. Pored toga, tumačio je uloge i u seriji "Bolji život" kao Terminator i "Metla bez drške" u ulozi Srećkovića.

Poslednih godina Voja Brajović tumači uloge u brojnim televizijskim serijama, a ove godine u čak četiri koje su u zvaničnoj selekciji 14. FEDIS festivala. Brajović je dobitnik brojnih najznačajnijih glumačkih nagrada kao što su "Dobriničin prsten", "Sterijina nagrada", "Zoranov brk", nagrada "Pavle Vuisić", "Joakim Vujić "i brojnih drugih priznanja.

Festival drama i serija (FEDIS) održaće se od 8. do 10. oktobra u Domu omladine Beograda. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura