Aktuelno iz kulture

Novi ciklus svetskog foto-takmičenja "Wiki voli spomenike": Pozvani i ljubitelji fotografije iz Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2024

-

11:29

Novi ciklus svetskog foto-takmičenja "Wiki voli spomenike": Pozvani i ljubitelji fotografije iz Srbije
Novi ciklus svetskog foto-takmičenja "Wiki voli spomenike": Pozvani i ljubitelji fotografije iz Srbije - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Tokom oktobra meseca, fotografi i entuzijasti svih nivoa veština imaće priliku da učestvuju u projektu Wiki voli spomenike (Wiki Loves Monuments). 

Reč je o najvećem svetskom foto konkursu, koji ima za cilj povećanje vidljivosti zaštićenog kulturnog nasleđa. Najbolje fotografije će osvojiti vredne nagrade, a nastaviće učešće na međunarodnom nivou, stoji u saopštenju organizatora.

Wiki voli spomenike prvi put je organizovan 2010. u Holandiji, a naredne godine je poprimio međunarodni karakter. 

Projekat je do sada postavio nekoliko Ginisovih rekorda. Ukupno je poslato preko tri miliona fotografija iz 75 zemalja učesnica. Preko 100.000 učesnika fotografisalo je više od 1,6

miliona spomenika. 

Projekat se u Srbiji organizuje sedmi put, a do sada je više od 500 učesnika iz naše zemlje poslalo preko 15.000 fotografija. Prošle godine je fotografija iz Srbije zauzela čak sedmo mesto na globalnom nivou.

Nepokretna kulturna dobra predstavljaju dragoceni deo nasleđa svake zemlje, nosioci su priča i identiteta koji su se oblikovali vekovima. Oni su čuvari tradicije, umetnosti i duhovnosti, kao i mostovi koji povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Očuvanjem i promocijom ovih dobara Srbija ne samo da čuva svoju prošlost, već i gradi mostove ka budućnosti, omogućavajući generacijama da se povežu sa svojim nasleđem i razumeju svoje mesto u svetu.

Učešće na takmičenju je izuzetno jednostavno. Jedno od najvažnijih pravila je da šaljete samo svoje originalne radove, bez obzira kada su nastali. Btno je samo da fotografija nije ranije objavljena i da je pošaljete tokom oktobra meseca uz prateći matični broj spomenika sa liste.

Uputstvo za učešće i slanje fotografija istaknuto je na sajtu www.wlm.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura