Aktuelno iz kulture

Viktor Savić: Sa filmom "Megdan: Između vode i vatre" ostvario sam dečački san

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2024

-

16:22

Viktor Savić: Sa filmom "Megdan: Između vode i vatre" ostvario sam dečački san
Viktor Savić: Sa filmom "Megdan: Između vode i vatre" ostvario sam dečački san - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

"Megdan: Između vode i vatre" biće prvi film prikazan 24. septembra u obnovljenoj Plavoj dvorani Sava Centra. Reč je o ostvarenju producenta i scenariste Alekse Balaševića koje je nagrađeno na nekoliko festivala u zemlji i Evropi.

"Kad dođem u Sava centar, to je kao kad sam išao u Jerusalim na hadžiluk - osećaj prisutnog duha. Sam pričam sa zidovima. Moj otac (Đorđe Balašević 1953-2021) je tu imao svoj megdan, i mi dolazimo sa lepim povodom", rekao je Balašević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, u filmu reditelja reditelja Todora Čapkanova, u kome igraju Viktor Savić, Nina Seničar, Enis Bešlagić i drugi, "nema kriminala i loših stvari".

Balašević je istakao da je "Megdan" nastao sa idejom da "novi klinci vide šta MMA borac prolazi pre i posle ringa", jer njihova borba ne traje sam opet minuta u ringu, već mnogo tuže pre i posle toga.

Balašević je rekao da je prijatelj sa Viktorom Savićem, koji tumači glavnu ulogu, još od kad su snimali televizijsku emisiju "Fazoni i fore" u Novom Sadu. Pošto mu se svidela priča "Megdana", prihvatio je ulogu nekadašnjeg vaterpoliste, koji radi kao čuvar u noćnom klubu, ali nastoji da pomogne svom nekadašnjem vaterpolo klub od propadanja.

Savić je priznao da "svaki dečak mašta da igra u ovakvom filmu", jer je kao klinac je odrastao na borilačkim filmovima poput "Najbolji od najboljih" ili "Krvavi sport".

"Zbog čega bih se bavio glumom? Zbog ovakvih filmova. Ispunio sam dečački san", naveo je glumac.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Naglasivši da su MMA borci Dušan Džakić i Vaso Bakočević "fenomenalno uradili uloge", Savić je dodao da se nada će neki borac to reći i za njegovu ulogu u "Megdanu".

"Radili smo koreografije i tukli smo se. Treću noć idem. Gleda me Vaso: 'Brate, svaka čast!' Pitam: 'Je li dobro?' Kaže: 'Me ne, nego ja dođem, pobijem se i odem kući, a ti se biješ danima'", nasmejao se Savić.

Prema njegovim rečima, "Megdan" je film koji treba da se gleda porodično, jer nema psovki, realističan je, ali poziva na sport, i iskrene i otvorene odnose".

Glumica Nina Seničar je istakla da "Megdan" "ima dušu, koja će se svideti ženama", a njena uloga je deo "ljubavne priče koja motiviše glavnog lika da napravi sve što napravi".

"Zadovoljstvo je bilo da snimam sa Aleksom u mom rodnom gradu (Novom Sadu) na lokacijama koje su mi obeležile detinjstvo, kao Petrovaradinska tvrđava i Spens. Najteže mi je što nisam mogla da uđem u ring. Aleksa mi je obećao da ću moći ako napravimo nastavak", rekla je Seničar.

Glumac Enis Bešlagić je naveo da je Balašević napisao dobar scenario i sklopio isto takvu glumačku podelu.

U stvaranju lika menadžera, Bešlagić se "lepo igrao", a pošto je u poslu sretao i dobre menadžere i varalice, imao je iz iskustva na raspolaganju "širok bazen tih karaktera".

"Ima duhovitih scena, ima duše. Ovo je jedna od lepših uloga koje sam radio. Nije film nasilja, nego promocija sporta. Pitom, drag film", rekao je Bešlagić.

Glumac Aleksandar Gavranić je naveo da mu je "Megdan" bilo zanimljivo iskustvo pošto se tome "pola godine intenzivno posvetio baveći se MMA i boks treninzima".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Glumac Aleksandar Radojičić je ocenio da je sport privlačan ljudima, a za gledanje "Megdana" nije važno da li neko voli ili ne MMA, "zato što je to priča o nekim dilemama čoveka sa kojima svako može da se poveže".

"Nakon tragedije vezano za najboljeg prijatelja, (glavni junak) gubi motivaciju. Ima ljubavne priče i itetkako će se gledati. Nije promocija nasilja, ni kriminala, već zdrava sportska priča, sportska melodrama koja ima sve elemente dobrog filma", naveo je Radojčić.

Džakić je rekao da je za promociju MMA borilačkog sporta kod nas "nedostajao jedan ovakav film", i da je za njega bilo "divno iskustvo i velika odgovornost raditi sa Savićem, Petrom Božovićem i ostalima".

"Osećao sam dozu odgovornosti koju do tada nisam osećao u sportskoj karijeri. Kad se uđe u ring ne želimo imati odgovornosti prema protivniku. Ovde smo bili fokusirani kako da odglumima. Mislim da smo dostojno odigrali svoje uloge", rekao je Džakić.

Direktorka Direkcije za multimediju Telekoma Srbije Aleksandra Martinović je podsetila da "Megdan" neće pratiti serija, i da u bioskope ulazi 26. septembra, a iz ostale filmske ponude ga izdvaja glumačka ekipa, u kojoj su i Vojin Ćetković, Jovana Balašević, Maja Berović, Ion Bečte, Genadij Bojarkin, Blagoj Veselinov, Iva Krajnc i mnogi drugi.

"Megdan" je letos imao svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Napulju, a zatim je prikazan na Sarajevo film festivalu i Filmskim susretima u Nišu. Iza "Megdana" stoje producentske kuće Megdan film, Pascaru Production, Slice i Telekom Srbija.

Komentari (0)

Kultura