Aktuelno iz kulture

Preminula glumica Radmila Živković

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

12:24

Preminula glumica Radmila Živković
Radmila Živković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Radmila Živković preminula je u 72. godini u Beogradu, potvrđeno je za Tanjug iz Narodnog pozorišta.

Radmila Živković (Kruševac, 14. januar 1953) bila je filmska, pozorišna i televizijska glumica. Karijeru je počela krajem šezdesetih, da bi otad igrala u nekoliko desetina filmova.

Najpoznatiji među njima su "Naivko", "Sabirni centar", "Mrtav ’ladan" i "Polažajnik". Poznata je i po ulogama Đilde u TV seriji "Srećni ljudi", Jovanke Ljutić u "Stižu dolari", ali i po "Ulici lipa", gde je igrala glavnu ulogu.

Živković je mlađim generacijama najpoznatija kao tetka Doka u velikom bioskopskom hitu "Zona Zamfirova". 

Treća "Žanka Stokić" za "Gospođu ministarku"

Fakultet dramskih umetnosti upisala je 1971. u klasi profesora Predraga Bajčetića, ali je zapravo u početku želela da studira vajarstvo.

"Otac je rekao da ako neću da idem na Akademiju, upisaće me na veterinu ili mašinstvo. Došla sam na Akademiju sa spremljenim monologom i recitacijom. Ušla u uži izbor. Moj prvi incident desio se već na početku: imala sam žuti mantil i narandžastu kosu, uvijenu spolja. Ulazim kod čuvene profesorke koja mi kaže da skinem mantil i - periku. Objasnim da nemam periku, ali mi ona i sledeća dva puta ponovo isto. Onda joj ja priđem, dignem kosu i kažem: 'Što Vi vašu ne skinete!' I to je bilo to... Mislila sam da sam tu završila. Ipak, primljena sam. Profesorka je bila protiv, srećom presudilo je komisijsko ocenjivanje", prisetila se u jednom intervjuu glumica.

Odigrala je brojne uloge u filmovima "Sok od šljiva", "Poseban tretman", "Variola vera", "Još ovaj put", "Sabirni centar", "Uvek spremne žene", "Poltron", "O pokojniku sve najlepše", "Ledina"... Za neke od njih nagrađena je najvišim priznanjima kao što su "Zlatna arena" u Puli, "Carica Teodora" u Nišu i druge.

Kao pozorišna glumica ostvarila je uloge na scenama Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, u Zvezdara teatru, a 20 godina je član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Vlasnica je nagrade "Milivoje Živanović", a najveći uspeh u karijeri zabeležila je 6. februara 2005. godine, kada joj je uručena nagrada "Žanka Stokić" koju su pre nje dobile Svetlana Bojković i Milena Dravić. Ovo prestižno priznanje dobila je za ulogu Živke Popović u predstavi "Gospođa ministarka" u režiji Jagoša Markovića, koju sa uspehom igra na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jednu predstavu u svojoj karijeri ipak je smatrala posebnom. 

"Postoji jedna predstava koja me melje i dan-danas, posle 22 godine. To je 'Hasanaginica' i uloga majke Hasanage. Sedim u ćošku, na ivici scene. I šta ja živim dok tu sedim? Imam nekoliko rečenica, monolog - dva. Sve izađe iz lonca u kome sam: ono što bez reči radim, jer kao majka imam prekogniciju šta će se desiti. Ona zna sve. 'Hasanaginica' mi je najteža predstava po onome šta se dešava dok živim taj lik", govorila je Radmila.

Februara 2023. dodljen joj je Sretenjski orden drugog stepena.

Iz braka sa snimateljem Predragom Bambićem ima ćerku Bojanu, glumicu, a udata je za Dragana Mihajlovića.

Komentari (0)

Kultura