Aktuelno iz kulture

Prve epizode "Crne svadbe" na LIFFE festivalu: Serije za "bindžovanje" premijerno u Leskovcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2024

-

14:55

Prve epizode "Crne svadbe" na LIFFE festivalu: Serije za "bindžovanje" premijerno u Leskovcu
Prve epizode "Crne svadbe" na LIFFE festivalu: Serije za "bindžovanje" premijerno u Leskovcu - Copyright Prinskrin/Youtube/Firefly Productions

veličina teksta

Aa Aa

Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) ove godine obuhvatiće i atraktivan televizijski program, pod nazivom "Bindžuj". Tako će publika ove godine imati priliku da vidi po dve epizode serija koje će obeležiti predstojeću jesen, a koje je odabrao selektor programa Bojan Vuletić.

Reč je o serijama "Sablja" u režiji Vladimira Tagića i Gorana Stankovića u produkciji RTS-a i This and That Production, "Bijeli put" u režiji Tomislava Rukavine u produkciji HRT-a i Maxima filma, "Nobelovac" u režiji Tihomira Stanića u produkciji RTS-a i Tihomir Stanić Production i "Crna svadba" u režiji Nemanje Ćipranića u produkciji Firefly i Telekom Srbija. 

Prema saopštenju organizatora, dobitnik nagrade na Canneseries – serija "Sablja", donosi uzbudljivu ekranizaciju tragičnog događaja iz 2003. godine i ubistva premijera Srbije Zorana Điniđića i policijske akcije "Sablja" koja je potom pokrenuta. Hrvatska serija "Bijeli put" priča priču o spektakularnoj akciji hapšenja nekadašnjeg člana međunarodnog narko-kartela. Međutim, njegovom privođenju prethodi ubistvo policijskog načelnika. 

Promo/This and That Production

"Sablja"

Serija "Nobelovac" prati život književnika Ive Andrića tokom nekoliko meseci, u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu. 

Nastavak serije "Crna svadba" scenariste Aleksandra Radivojevića i reditelja Nemanje Ćipranića prati nove avanture inspektora tajne službe Petra Ćirića koji istražuje seriju bizarnih samoubistava tinejdžera, povezanih s misterioznim i zlokobnim kultom "Crna ruža".
 
"Danas, svaki relevantan filmski festival ima program posvećen TV serijama. Serije su se svojim kvalitetom i originalnošću približile filmu i postaju roll model i po pitanju i sadržaja i forme. Stoga kvalitetne domaće serije zavređuju posebno mesto i na festivalu filmske režije", stoji u saopštenju.

Promo/This and That Production

Bojan Vuletić

Leskovački internacionalni festival filmske režije - LIFFE osnovao je Leskovački kulturni centar 2008. godine u cilju promocije i afirmacije filmske režije i ostvarenja iz zemlje i regiona. Tokom šesnaest godina, Festival je ugostio više od 100 najpoznatijih reditelja različitih generacija, kao i veliki broj glumaca iz Srbije i regiona. LIFFE se održava uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i partnera.

17. LIFFE biće održan od 25. do 30. septembra 2024.godine

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura