Aktuelno iz kulture

Počeo sedmi Kaleidoskop kulture: Više od 7.000 posetilaca na svečanom otvaranju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2024

-

13:06

Počeo sedmi Kaleidoskop kulture: Više od 7.000 posetilaca na svečanom otvaranju
Počeo sedmi Kaleidoskop kulture: Više od 7.000 posetilaca na svečanom otvaranju - Copyright Tanjug/Gordana Jović Atlagić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon svečanog otvaranja na Korzu, danas se nastavlja program sedmog Kaleidoskopa kulture, nedeljom koja je posvećena primenjenoj umetnosti. Program počinje od 19 časova u jednom od najvažnijih prostornih legata Evropske prestonice kulture – Distriktu. Ulaz u Distrikt za vreme nedelje primenjene umetnosti biće moguć jedino sa Bulevara Despota Stefana 5 kod objekta Fabrika. 

Zbog održavanja programa Kaleidoskopa kulture određuje se privremena zabrana odvijanja saobraćaja na Bulevaru despota Stefana od ulice Dragiše Brašovana (mosta Slobode) do Šekspirove ulice. Privremena izmena režima saobraćaja važi u periodu od 6. septembra od 7 časova do 8. septembra do 1 časova. 

Prve večeri nedelje primenjene umetnosti, u petak 6. septembra od 20.30 časova, u Distriktu biće održano predavanje o umetnosti i tehnologiji svetski poznatog umetnika Endrua Melkiora, koji je sarađivao sa Bjork, Dejvidom Bouvijem i Masiv Atakom. Već sledećeg dana, u subotu 7. septembra od 19 časova, Endru Melkior održaće u Distriktu i interaktivnu radionicu o inovacijama u kreativnim medijima – „Harnessing Technology for Storytelling“. Pored njega na Kaleidoskop kulture stiže i Endru Džouz, umetnik u vrhu svetske frizerske industrije, koji je sa svojom akademijom spremio dva performansa – „Inside out“ 6. septembra od 19 časova i „Modern tribes“ 7. septembra od 20.30 časova. 

U toku nedelje primenjene umetnosti održaće se još dve radionice: Škola tkanja A61 i Radionica grnčarstva i grafike „Svoji zajedno“ sa početkom u 19 časova. Asocijacija Kulturanova, predstaviće interaktivni projekat „Stop-trik“, koji će posetioce uputiti u svet stop-motion animacije i multimedijalne umetnosti. 

Tanjug/Gordana Jović Atlagić

 

Od 19 časova biće otvoreno devet izložbi: „Svet Pavela Surovog: Mira Brtka“ u SKCNS Fabrika, , „Objekat nostalgije“ Šok zadruge u objektu Skladište. U objektu Radionica biće otvorene izložbe „Crtež kao misao” Petra Mirkovića, Borisa Lukića, Tadije Janičića i još šest umetnika, „Biserne tijare KEY by J. Nikadimus – juvelirski vez metodom starih majstora“, „Skladište sećanja“ Aleksandra Dimitrijevića i „Produkcija (bes)konačno“ Ateljea 61. U OPENS-u će se održati izložba i modna revija „Svoji, slični, ekologični“ učenika treće i četvrte godine srednje škole „Bogdan Šuput” dok će se u Distriktu na otvorenom održati izložba „Smic. pokretna forma – Relacije tela“ Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Izložba skulptura Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra i Izložba oldtajmera.  

Tanjug/Gordana Jović Atlagić

 

Muzički program takođe nije izostavljen, pa će u okviru nedelje primenjene umetnosti biti održano šest koncerata na dve bine u Distriktu. Prve večeri, u petak 6. septembra, nastupiće Szilard Mezei Ring Consort sa gostima Nikolom Gvacalokom i Čabom Nađi od 20 časova, Bas i stega od 21.30, Nipplepeople od 22 časova i Skier i Yeti sa početkom u 23.30. Druge večeri nedelje primenjene umetnosti, u subotu 7. septembra, nastupiće bendovi Too Much of Such od 20.30 časova, kao i Šlagvort i Dram sa početkom u 22 časa. 

Na samom početku Kaleidoskopa kulture Galerija na otvorenom će predstaviti primenjenu umetnost iz radionica nekih od brendova vrednih pažnje. Tako će se građanima predstaviti brendovi nakita Neo Unicate, Biljana Novogradić, Josta, Maleni atelje, Bi Žu, Glory box, Sla design, brend papuča Rush Stuff, brendovi odeće Zarrez, GUGADžINA, Da ne žulja, tašne i n g r i d, Maslikarija, NEON bag i SHIVARIUM, prelepe lustere VAULT DSGN. 

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura