Aktuelno iz kulture

Svečano otvaranje Kaleidoskopa kulture na Korzu – privremena izmena saobraćaja u centru Novog Sada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2024

-

11:43

Svečano otvaranje Kaleidoskopa kulture na Korzu – privremena izmena saobraćaja u centru Novog Sada
Svečano otvaranje Kaleidoskopa kulture na Korzu – privremena izmena saobraćaja u centru Novog Sada - Copyright Promo/V.Velickovic

veličina teksta

Aa Aa

Sedmi Kaleidoskop kulture počinje danas, 5. septembra, svečanom ceremonijom na Korzu, u 20.30 časova, kada će nastupiti Lana Zorjan, ovogodišnja dobitnica najznačajnijeg svetskog priznanja za klasičnu muziku International Classical Music Award – Discovery Award, uz dirigenta, kompozitora i pijanistu, mladog umetnika u usponu, Maksimilijana Haberštoka i Vojvođanski simfonijski orkestar. 

Na ovogodišnjoj ceremoniji svečanog otvaranja, premijerno će biti izvedena kompozicija "Simfonijska poema Nikola Tesla – Praskozorje", dobitnika februarske nagrade, kompozitora, Stevana Divjakovića, kao i kompozicije jednih od najvećih kompozitora svih vremena, Ludviga Van Betovena i Henrika Vjenjavskog.  

Ulaz na koncert je slobodan, ali je broj sedećih mesta ograničen.

Privremena izmena režima saobraćaja  

Radi bezbedne postavke i organizacije događaja, određuje se privremena zabrana odvijanja saobraćaja na Bulevaru Mihajla Pupina, u delu od ulice Žarka Zrenjanina do raskrsnice sa ulicama Pionirskom i Jovana Đorđevića, kao i zabrana parkiranja i odvijanja saobraćaja na režijskoj saobraćajnici na Bulevaru Mihajla Pupina od Pionirske ulice prema ulici Ignjata Pavlasa. Privremena izmena režima saobraćaja važi u periodu do 7. septembra do 18 časova. 

Promo/V.Velickovic

 

Privremena izmena režima saobraćaja uticaće i na izmenu trasa pojedinih autobuskih linija sa brojem 3, 3a, 6, 9, 9a, 60, 61, 62, 63, 64 i 69. 

Nakon svečane ceremonije na Korzu, nedelja primenjene umetnosti 

Nakon svečane ceremonije, u prvoj nedelji Kaleidoskopa kulture, koja je posvećena primenjenoj umetnosti, 6. septembra u Distriktu biće održano predavanje i radionica svetski poznatog umetnika Endrua Melkiora, koji je sarađivao sa Bjork, Dejvidom Bouvijem i Masiv Atakom. Ulaz na predavanje i radionicu Endrua Melkoira je slobodan ali uz obaveznu prijavu. Pored njega na Kaleidoskop kulture stiže i Endru Džouz, umetnik u vrhu svetske frizerske industrije, koji je sa svojom akademijom spremio dva performansa – "Inside out" 6. septembra i "Modern tribes" 7. septembra. 

Tog vikenda, sa početkom od 19 časova, sve posetioce u Distriktu očekuju izložbe "Svet Pavela Surovog: Mira Brtka", "Biserne tijare KEY by J. Nikadimus – juvelirski vez metodom starih majstora", "Objekat nostalgije", "Crtež kao misao", "Skladište sećanja", "Produkcija (bes)konačno" Ateljea 61, "Smic. pokretna forma – Relacije tela" kao i izložba i modna revija "Svoji, slični, ekologični", izložba oldtajmera i Galerija na otvorenom. Posetioce takođe očekuju i radionice tkanja i radionice grnčarstva i grafike kao i brojni drugi programi. 

Promo/Iboja Balaž

Lana Zorjan

Muzički program takođe nije izostavljen, pa će u okviru nedelje primenjene umetnosti biti održano šest koncerata, a stižu Nipplepeople, Bas i stega, Skier i Yeti, Šlagvort, Dram i Szilard Mezei Ring Consort sa gostima Nikolom Gvacalokom i Čabom Nađi. 

Ulaz u Distrikt za vreme nedelje primenjene umetnosti biće moguć jedino sa Bulevara Despota Stefana 5 kod objekta Fabrika. 

Mesec dana Kaleidoskopa kulture u Distriktu i mreži kulturnih stanica 

Sve do 5. oktobra, dokle traje ovogodišnji Kaleidoskop kulture, više od 500 umetnika, uključujući najveća svetska umetnička imena, velikane srpske kulture i mlade stvaraoce u usponu, tokom pet nedelja, prikazaće ono najbolje od pet vrsta umetnosti – izvođačke, vizuelne, primenjene, arhitekture i književnosti. Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. 

Komentari (0)

Kultura