Aktuelno iz kulture

Sedam razloga da ove godine budete na sedmom Kaleidoskopu kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

09:45

Sedam razloga da ove godine budete na sedmom Kaleidoskopu kulture
Sedam razloga da ove godine budete na sedmom Kaleidoskopu kulture - Copyright Promo/V.Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Mnogobrojne izložbe, muzički programi, performansi, govorni programi, radionice i predstave samo su mali uvid u ono što očekuje Novosađane i sve prisutne u Novom Sadu tokom septembra i oktobra ove godine. Najveća umetnička smotra u ovom delu Evrope, Kaleidoskop kulture, i ove godine, od 5. septembra do 5. oktobra, okupiće najveća svetska umetnička imena, velikane srpske kulture i mlade stvaraoce u usponu, u najvažnijim prostornim legatima Evropske prestonice kulture – Distriktu i Mreži kulturnih stanica. 

Iz mora zanimljivih događaja koji će se realizovati u Novom Sadu, izdvajamo sedam razloga zbog kojih nikako ne smete da propustite sedmi Kaleidoskop kulture. 

Promo/V.Veličković

 

Ceremonija otvaranja

Sedmi Kaleidoskop kulture i ove godine počeće svečanim otvaranjem na Korzu, kada će nastupiti Lana Zorjan, ovogodišnja dobitnica najznačajnijeg svetskog priznanja za klasičnu muziku Classical Music Award – Discovery Award, uz dirigenta, kompozitora i pijanistu, mladog umetnika u usponu, Maksimilijana Haberštoka i Vojvođanski simfonijski orkestar. Oni će 5. septembra, zvucima klasične muzike, zaustaviti saobraćaj na jednom od  bulevara u Novom Sadu – Bulevaru Mihajla Pupina. 

Prostorni legati

Ove godine celokupan program Kaleidoskopa kulture odvijaće se u dva najvažnija prostorna legata projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ – Distriktu i Mreži kulturnih stanica. Ako već niste imali priliku da posetite ova mesta, sedmi Kaleidoskop kulture je prava prilika da to uradite i uz to posetite neke od besplatnih programa koji će ove godine biti u ponudi. 

Muzički program

Promo/©Yann_Orhan-min

 Ibrahim Maluf

U nedelji izvođačke umetnosti, nakon rasprodatog koncerta u najvećoj francuskoj koncertnoj dvorani Accor, i nastupa u njujorškom Karnegi holu i pariškoj Olimpiji, u novosadskom Distriktu nastupiće Ibrahim Maluf, jedan od najistaknutijih trubača današnjice i francusko-libanski instrumentalista i kompozitor nominovan za Gremi nagradu. 

Velikani književnosti

U nedelji posvećenoj književnosti, po prvi put na čitavom prostoru Distrikta, u čast stogodišnjice rođenja jednog od najvećih pisaca sa naših prostora – Aleksandra Tišme, uz učešće više od 100 umetnika, realizovaće se veliki novomedijski paviljon koji spaja nekoliko izložbi, predstava i instalacija. O Aleksandru Tišmi govoriće i književnici Rumena Bužarovska i Stevo Grabovac. 

Najbolje iz sveta arhitekture

Promo/Tom Welsh for The Hyatt FoundationPritzker Architecture Prize

Riken Jamamoto

Nakon spektakularnog gostovanja Alehandra Aravene prošle godine, u Novi Sad i ove godine stiže aktuelni dobitnik Prickerove nagrade, koja je pandan Nobelu u svetu arhitekture, japanski arhitekta Riken Jamamoto. Laueratu ovogodišnje Prickerove nagrade, u nedelji arhitekture pridružiće se velika regionalna imena arhitekture. 

Primenjena umetnost svetskog ranga u Novom Sadu

U Novi Sad stižu saradnici svetski poznatih imena kao što su Bjork i Dejvid Boui, Naomi Kembel, Gvinet Paltrou i Dajana Ros - Endru Melkior i Endru Džouz koji će svoj rad predstaviti novosadskoj publici. Tokom ove nedelje više od 90 umetnika predstaviće se kroz 10 izložbi, 10 umetničkih instalacija i 7 muzičkih programa, modne revije, performanse i radionice. 

Najbolje od najcrnjeg talasa

Poslednja nedelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture posvećena je vizuelnoj umetnosti, a filmovi nekih od najznačajnijih imena srpske kinematografije kao što su Želimir Žilnik, Aleksandar Petrović, Dušan Makavejev i drugi, koji su ujedno bili i osporavani i zabranjivani, biće deo izložbe „Najcrnji talas” koja će biti omaž crnom talasu kao jednoj od najznačajnijih pojava na umetničko-društvenom planu prošlog veka. 

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. 

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura