Aktuelno iz kulture

Narodno pozorište na Putu svile: Kultura i tradicija kineske pokrajine Šandong pred Beograđanima

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

09:40

Narodno pozorište na Putu svile: Kultura i tradicija kineske pokrajine Šandong pred Beograđanima
Narodno pozorište na Putu svile: Kultura i tradicija kineske pokrajine Šandong pred Beograđanima - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Umetnički spektakl "Gostoljubivi Šandong, vekovno prijateljstvo na Putu svile“ biće održan 8. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, saopštili su danas iz tog pozorišta.

Kako je navedeno, ovaj događaj biće održan kroz ples, muziku i akrobatiku, a u slavu kulture i tradicije kineske pokrajine Šandong.

"Ovaj kulturni događaj, gde se na bini susreću tradicija i modernost, podeljen je u tri zasebne celine 'Drevni ritam i sjaj', 'Slika domovine' i 'Zajedno ka budućnosti' u okviru kojih će publika biti u prilici da uživa u veličanstvenim umetničkim kreacijama koje pronose duh konfucijanske kulture i narodne baštine, kao i dubokog, tradicionalnog prijateljstva Kine i Srbije", piše dalje u saopštenju.

Repertoar prvog poglavlja sačinjen je od recitacije "Konfucije je rekao", dueta na bubnju "Ritam bubnjeva" i plesa "Borilačka veština i mačevi". U okviru repertoara su i akrobatike "Rukomet" i "Srećna kuhinja".

Pored toga, tu je i solo na kineskoj lauti "Zmajev čamac" i ženski grupni ples "Sjanghe pesma".

U samom finalu spektakla nastupiće Duo Suone i orkestar "Stotinu ptica odaje počast feniksu", a biće izvedeno i opersko delo "Božanski sjaj", kao i ples "Srpska nit - igre iz centralne Srbije".

Na koncertu će učestvovati Pozorište za operu, ples i dramu provincije Šandong, Pozorište Pekinške opere provincije Šandong, Pozorište moderne drame provincije Šandong, Akrobatska trupa provincije Šandong, Ljuzi pozorišna trupa provincije Šandong i Akrobatska trupa grada Ljaočeng.

Celovečernji umetnički spektakl, kao gosti, upotpuniće Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" i Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Koncert se organizuje pod pokroviteljstvom Narodne vlade provincije Šandong i ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, a organizatori su Sekretarijat za kulturu i turizam provincije Šandong, Kineski kulturni centar u Beogradu i Narodno pozorište u Beogradu.

Komentari (0)

Kultura