Aktuelno iz kulture

Preminuo Siniša Pavić, najznačajniji scenarista domaćih serija

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2024

-

13:23

Preminuo Siniša Pavić, najznačajniji scenarista domaćih serija
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Scenarista Siniša Pavić preminuo je u 92. godini u svom domu u Vlasotincu, potvđeno je za Tanjug.

Pavić je bio najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji. 

Siniša Pavić rođen je u Sinju u Hrvatskoj 22. januara 1933. Kao petogodišnjak došao je u Beograd u kome je završio studije prava i pre scenarističke i književničke karijere bio je sudija.

Kraj iz koga potiče njegova supruga Ljiljana, saradnica na nekim od njegovih scenarija – Vlasotince, trajno je obojio njegovo delo – južnjačkim junacima i njihovim jezikom.

Pavić je počeo sa knjigama, ali su one ubrzo pretočene u druge medije – najpre roman „Višnja na Tašmajdanu“ u film, a desetak godina kasnije i roman „Vruć vetar“ u istoimenu seriju. 

Pisao je dokumentarne drame i dramske serije, ali start Sinišinog televizijskog maratona, desio se 1971. godine serijom "Diplomci". Usledili su "Otpisani", "Vruć vetar", a onda i "Bolji život", sa kojim se sve promenilo. To je bila prekretnica u Pavićovom radu i načinu rada televizije do tada.

Tvorac je i više istorijskih drama za televiziju, sudeći po onome što smo gledali u poslednja vremena, još uvek neprevaziđenih, poput "Poslednjeg čina" i "Čoveka koji je bombardovao Beograd", ali i scenarija za filmove, među kojima je i jedan Živka Nikolića – "Čudo neviđeno", te serijal "Tesna koža" iz koga je nastao i jedan od najpopularnijih filmskih i televizijskih junaka – Srećko Šojić u tumačenju maestralnog Laneta Gutovića.

Ništa manje upečatljiv je jedan od takođe amblematskih likova Pavićevog pera – Borivoje Šurdilović Šurda iz "Vrućeg vetra", serije kojoj ni brojne reprize ne mogu ništa – jednako je gledana i voljena.

Ona je prikazana i van prostora Jugoslavije – u Mađarskoj, Rumuniji, Čehoslovačkoj, Bugarskoj i u nekim zemljama proglašena i za najbolju seriju svih vremena.

Poslednja serija koju je snimio – "Junaci našeg doba" – premijerno je emitovana od 2019. do 2021. godine. Od tada nije pisao za televiziju, ali izvesno je da ćemo reprize njegovih serija gledati još dugo.

Komentari (0)

Kultura