Aktuelno iz kulture

Sabor violinista u Pranjanima: Muzičari ukrštaju gudala u borbi za prestižne nagrade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2024

-

11:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sabor violinista u Pranjanima počinje danas od pet časova, a na saborskoj pozornici nastupiće mladi violinisti u dve kategorije juniora. Zatim u 20 sati na stadionu će gudalo ukrstiti stariji violinisti u borbi za prvu zlatnu i još tri prestižne saborske nagrade - Najbolje odsvirano kolo, pesmu i najzvornije muziciranje. 

Umeće sviranja violine Ognjen Babić i ove godine predstaviće na najvećem festivalu na Balkanu i Evropi i boriti se za prestižno priznanje najboljeg među najboljima. 

"Prošle godine sam osvojio treće mesto, ali to mi je za sada samo da kažem vetar u leđa. Ove godine očekujemo još bolje", kaže Babić za Euronews Srbija. 

Sam nastup na Saboru violine u Pranjanima je privilegija, kaže 21-godišnji Dušan Spasović, koji će se boriti za zlatnu i prvu violinu Srbije. 

Euronews

Dušan Spasović

"Ovo mi je drugi put da se takmičim. Prošle godine sam osvojio za najbolje odsvirano kolo. Ove godine nisam baš nešto imao vremena za spremanje, ali potrudiću se da to bude najbolje", ističe Spasović. 

Drugog dana Sabora, nakon koncerta ovogodišnjeg pobednika, Veče majstora violine okupiće najbolje virtuoze na ovom instrumentu, koji će održati tročasovni koncert.

Gornjomilanovačka varošica, poput Pranjana, više nema slobodnih smeštenih kapaciteta. 

Predsednik Mesne zajednice Pranjani Radovin Veselinović ističe da pored domaćih, očekuju se i veliki broj inostranih turista. 

"Dolaze posetioci iz zemalja iz okruženja, ali i Amerikanci, Francuzi i Rusi. Naši Pranjanici imaju prijatelje svugde u celom svetu", kaže Veselinović. 

Cene pića i hrane tokom trajanja sabora su iste kao i svaki dan, kažu ugostitelji spremni da još jednom pokažu gostoprimstvo naroda suvoborskog kraja. 

Na svakom stolu biće istaknut cenovnik, a što se tiče hrane, naravno vruća prasetina, jagnjetina, domaći kiseli kupus sa projom, sir, kajmak, tako da naravno svi gosti koji dođu biti zadovoljni. 

Tokom trajanja sabora više od 50.000 gostiju poseti Pranjane, a očekuje se da će ove godine ta brojka biti znatno veća. Ovog vikenda najbolji majstori violine ukrstiće svoja gudala i još jednom dokazati, zbog čega ova Pranjanaska varošica sa pravom nosi epitet prestonice violine.

Komentari (0)

Kultura