Aktuelno iz kulture

Ostvarenja Vuka Ršumovića i Mirijane Karanović premijerno na festivalu u Sarajevu

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

16:53

Ostvarenja Vuka Ršumovića i Mirijane Karanović premijerno na festivalu u Sarajevu
Ostvarenja Vuka Ršumovića i Mirijane Karanović premijerno na festivalu u Sarajevu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sarajevo film festival (SFF) saopštio je danas da će se u konkurenciji za nagrade "Srce Sarajeva" naći 54 filma, tokom održavanja jubilarnog 30. izdanja festivala od 16. do 23. avgusta, a u programu ove filmske smotre biće premijerno prikazana ostvarenja Vuka Ršumovića i Mirijane Karanović. 

Iz SFF-a je najavljeno da će "u četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 19 filmova zabeležiti svetsku, devet međunarodnu, tri evropsku, 23 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru".

"Prikazivanje 57 premijera, uz još 15-ak filmova u programima 'U fokusu' i 'Open Air', koji će tek biti najavljeni, čini SFF i ove godine mestom gde najšira publika, struka i kritika, može dobiti najprecizniju sliku filmske umetnosti u jugoistočnoj Evropi, Ukrajini i Južnom Kavkazu danas", naveo je direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Selektorka "Takmičarskog programa - igrani film" Elma Tataragić u program je uvrstila devet filmova, među kojima su premijera ostvarenja srpskog reditelja Vuka Ršumovića "Među bogovima", kao i "Obiteljska terapija" Slovenke Sonje Prosenc i "Arkadija" Grka Jorgosa Zoisa.

Tu su i filmovi "Redakcija" Romana Bondarčuka iz Ukrajine, "Selo pokraj raja" Moa Haravea (Harawe), "Sveti elektricitet" Tatoa Kotešvilija, iz Rumunije "Tri kilometra do kraja svijeta" Rumuna Emanuela Parvua i "Velika sedmica" Andreja Kona, dok će film rediteljke Mirjane Karanović "Majka Mara" biti prikazan premijerno van konkurencije.

"Autori osam filmova u konkurenciji i jednog van konkurencije na različite načine izražavaju zabrinutost za svet danas, jučer i sutra. Selekcija je polifonija različitih i raznovrsnih perspektiva o ratu, istoriji, ljubavi, izdaji, o krhkoj budućnosti ali i večnoj ljudskoj potrebi za pripadanjem"; navela je Tataragić.

Selektorka "Takmičarskog programa - dokumentarni film" Rada Šešić je najavila 21 film, od kojih je 19 u konkurenciji za nagrade, a tri će imati svetsku premijeru, dodavši da ističu "ponosno čak sedam talentovanih debitantkinja iz regiona, čiji će hrabri i nadasve originalni filmski izražaj obeležiti ovu dokumetarističku godinu“.

Premijeru na SFF-u će imati u toj konkurenciji srpsko-kineski dokumentarac "Biang Biang Express" Nikole Stojanovića, "Tatina uspavanka" Lesije Diak iz Ukrajine i mađarsko-švedski "Tvoj život bez mene" Ane Rubi, a tu su i "Heterotopija" Nikole Nikolića iz Srbije, "Povratak u Jasenovac" Admir Rahmanović, "Ko će pokucati na vrata mog doma" Maje Novaković i van konkurencije "Bekim Fehmiu" Valmira Tertinija iz Albanije.

Kako je najavljeno, u "Takmičarskom programu - kratki film" biće 12 filmova, a u "Takmičarskom programu - studentski film" 15 filmova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura