Aktuelno iz kulture

"Infant je mali prozor u veliki svet optimizma": Bliži se Festival alternativnog i novog teatra u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2024

-

15:48

"Infant je mali prozor u veliki svet optimizma": Bliži se Festival alternativnog i novog teatra u Novom Sadu
"Infant je mali prozor u veliki svet optimizma": Bliži se Festival alternativnog i novog teatra u Novom Sadu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnji, 51. Infant - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, biće održan od 14. do 18. juna u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih, najavili su organizatori. 

U izboru selektora Aleksandra Popovskog, u takmičarskoj selekciji ove godine biće četiri predstave: "Svet bez žena" – autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević (Bitef festival i Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd), 16. juna "Sirano" u režiji Gorčina Stojanovića (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd), 17. juna  "Hamlet – dan ubistva" u režiji Marjana Nećaka (Narodni teatar Bitola/Severna Makedonija) i 18. juna “Zbilja” koja je autorski projekat Tomislava Šobana (Hrvatsko narodno kazalište, Zagreb/Hrvatska).

Govoreći o selekciji ovogodišnjih predstava, selektor Aleksandar Popovski kaže da ga je od prvih koraka u pozorištu do danas obeležila reč optimizam. 

"Ta reč mi je na početku pomagala da pobedim sve čudne i nejasne stvari oko mene, stvari s kojima se nisam slagao. Ista ta reč me je kasnije pogurala da otputujem na različite pozorišne destinacije, u različite pozorišne luke. Ta reč me je spasila kada sam osetio da ništa više nema smisla, da su stvari otišle predaleko i da bi sve moglo da se raspadne. Kada kažem sve, mislim na umetnost I pozorište, jedine stvari koji mi pomažu da razumem ovaj svet. I evo nas uoči novog izdanja Infant-a. Ne znam kako, ali evo ponovo se pojavila ista ta reč. Infant je taj jedan mali prozor kroz koji možemo da zavirimo u veliki svet optimizma", kaže Popovski 

U delu pratećeg programa Infant-a, koji će biti na Kamernoj sceni SNP-a, publika će najpre 14. juna gledati "Da bar nisam žensko" u režiji Vladana Đurkovića (Beo Art produkcija), potom 18. juna autorsku predstavu Marije Medenica, zatim "Neodustajanje" (Savez dramskih umetnika Vojvodine i SNP),  “Smrt kuca”, koju po tekstu Vudija Alena priprema Nikola Zavišić.

U pratećem programu u Pozorištu mladih 14. juna biće izveden "Kontrabas" u režiji Vladana Đurkovića, a 15. juna "Brak – mrak" u režiji Tee Puharić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura