Aktuelno iz kulture

Nemo objavio drugačiju verziju pobedničke evrovizijske pesme: Inspiraciju za odevnu kombinaciju pronašao u Selin Dion

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/05/2024

-

20:45

Nemo objavio drugačiju verziju pobedničke evrovizijske pesme: Inspiraciju za odevnu kombinaciju pronašao u Selin Dion
Nemo objavio drugačiju verziju pobedničke evrovizijske pesme: Inspiraciju za odevnu kombinaciju pronašao u Selin Dion - Copyright Prinstscreen YouTube/Nemo, Celine Dion Fan

veličina teksta

Aa Aa

Pobednik ovogodišnje Evrovizije, Švajcarac Nemo, objavio je novu verziju svoje pobedničke pesme "The Code", u nešto drugačijem aranžmanu.

Reč je o saradnji sa Simfonijskim orkestrom "Biel Solothum" u kojoj je mladi muzičar ponovo pokazao svoje izvanredne vokalne sposobnosti.

Zanimljivo je da je odabrao da za tu priliku obuče gotovo istu kombinaciju kakvu je Selin Dion imala na sebi 1988, kada je Švajcarskoj donela pobedu na Evroviziji.

Švajcarac, čije puno ime glasi Nemo Metler, napisao je pesmu koja je izraz njegovih ličnih previranja u potrazi za identitetom koji se u njegovom slučaju nalazi, kako kaže, "između nula i jedinica".

"Prelepo je znati da se publici svidela pesma u kojoj sam ja bezuslovno svoj i govorim o putovanju potrage za sobom i tome kako je biti nebinarna osoba", rekao je evrovizijski pobednik ranije za AP.

Nemo Metler rođen je 3. avgusta 1999. u Bilu/Bjenu u Švajcarskoj, a specijalizovan je za violinu, klavir i bubnjeve. 

Već je ostvario zapaženu karijeru u rodnoj zemlji i u 2018. osvojio čak četiri muzičke nagrade. Takođe je dobio priznanje za pesmu godine 2017. za svoj singl "Du".

U novembru prošle godine objavio je da je nebinarna osoba, odnosno osoba koja nema isključivo ženski ili muški rodni identitet.

Metler primećuje da se u pesmi razaznaje "mnogo uticaja", a svojevremeno se priseća da su odlasci u operu još u detinjstvu inspirisali njihov rad kao muzičara, integrišući klasične melodije sa mešavinom modernog zvuka.

Nemova pobeda znači da će Švajcarska biti domaćin Evrovizije 2025. Ta zemlja prvo takmičenje organizovala je 1956. godine i na njemu i pobedila, zahvaljujući predstavnici Lis Asiji sa pesmom "Refrain". Sledeću pobedu dočekala je tek 1988. kada je boje njene zastave branila Selin Dion sa pesmom "Ne partez pas sans moi" i za samo jedan poen nadmašila Veliku Britaniju.

Uspeh je ponovila tek sada, a u međuvremenu najbolji rezultat ostvarila je 2021. kada je njen predstavnik Gjon’s Tears sa pesmom "Tout l'univers" zauzeo treće mesto.

Komentari (0)

Kultura