Aktuelno iz kulture

Blistavi program Kanskog festivala: Grandiozni povratak Frensisa Forda Kopole, Demi Mur i Ričarda Gira

Komentari

Autor: Staša Rosić

14/05/2024

-

20:45

Blistavi program Kanskog festivala: Grandiozni povratak Frensisa Forda Kopole, Demi Mur i Ričarda Gira
Blistavi program Kanskog festivala: Grandiozni povratak Frensisa Forda Kopole, Demi Mur i Ričarda Gira - Copyright Tanjug/AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Novo, 77. izdanje Kanskog filmskog festivala počelo je danas i trajaće do 25. maja, a u glavnoj takmičarskoj selekciji takmiči se 22 nova ostvarenja. Među ostvarenjima koja se bore za prestižnu "Zlatnu palmu" su i novi film Frensisa Forda Kopole "Megalopolis", "Kinds of Kindness", Jorgosa Latimnosa, "Emilija Perez" u kom kadar dele evropske i holivudske zvezde i mnogi drugi atraktivni naslovi.

Među filmovima koji će biti prikazani van konkurencije, najviše pažnje privlače "Furioza" Džordža Milera sa Anjom Tejlor-Džoj, prednastavak "Pobesnelog Maksa: Auto-put besa", prvi od dva dela vesterna Kevina Kostnera "Horizont: Američka saga", u kom igraju i Sijena Miler i Sem Vortington, "Glasine" Gaja Medina, sa Alisjom Vikander, Kejt Blančet i Čarlsom Dansom, kao i najnovija francuska adaptacija klasika "Grof Monte Kristo" u režiji Aleksandra de la Patelijera i Matjea Delaporta sa Pjerom Nineom u naslovnoj ulozi.

Jasno je da je reč o jednom od najatraktivnijih programa Kanskog festivala u poslednjih nekoliko godina, a takvom utisku doprinosi povratak na veliko platno zvezda koje duže vreme nismo videli u značajnijim ulogama, kao što su Ričard Gir, Uma Turman, Demi Mur, Denis Kvejd...

Princeza filma Meril Strip na crvenom tepihu 

Zvanični poster 77. Kanskog festivala podignut je iznad Palate festivala, a ovogodišnja slika je preuzeta iz filma "Rapsodija u avgustu" japanskog reditelja Akire Kurosave iz 1991. godine. 

Crvenim tepihom prošetali su članov glavnog žirija festivala, na čijem je čelu rediteljka Greta Gervig, a ostali članovi su Lili Gladstoun, Ebru Ceilano, Eva Grin, Huan Antonijo Garsija Bajona, Nadin Labaki, Pjerfrančesko Favino, Hirokazu Koreda i Omar Si.

Američka režiserka preuzeće ulogu prošlogodišnjeg predsednika, švedskog reditelja Rubena Ostlunda, poznatog po filmskom ostvarenju "Trougao tuge" za koji su mu dodeljene dve "Zlatne palme".

Kanski filmski festival će ove godine dodeliti tri "Zlatne palme" za životno delo, a dobitnici su Meril Strip, Džordž Lukas i Studio Gibli.

Meril je tim povodom danas prošetala crvenim tepihom, prvi put još od 1988. kada je dobila nagradu za "Plač u tami". 

Tanjug/AP/Vianney Le Caer

 

Predstavljamo vam sve filmove koji se ove godine takmiče za glavnu nagradu Kanskog festivala:

"Sve što zamišljamo kao svetlost", Pajal Kapadia 

Posle velikog uspeha njenog dokumentarca "A Night of Knowing Nothing", koji je na Kanskom festivalu dobio nagradu "Zlatno oko", Pajal Kapadia vraća se na festival sa igranim ostvarenjem "Sve što zamišljamo kao svetlost".

Priča prati dve cimerke, medicinsku sestru Prabu koja dobija neočekivan poklon od supruga s kojim inače nije u najboljim odnosima, i devojku Anu, koja uzalud pokušava da pronađe mirno mesto u Mumbaju da bude nasamo sa partnerom.

Izlet u jedan gradić na plaži omogućava im da nađu prostor da ostvare svoje najdublje čežnje.

"Anora", Šon Bejker

U filmu "Anora" pratimo priču o mladoj seksualnoj radnici iz Bruklina, koja dobija šansu da ostvari svoju ličnu bajku, nakon što u Las Vegasu upozna i impulsivno se uda za sina ruskog oligarha. Međutim, ubrzo shvata da ima moćne neprijatelje i to u vidu roditelja mladoženje koji po svaku cenu žele da ponište njihov brak.

U romantičnoj komediji igraju Majki Medison, Mark Ejdelštajn, Jura Borisov i drugi.

"Ptica", Andrea Arnold

Jedan od trenutno najpopularnijih glumaca Bari Kiogan, koji je nakon uloga u filmovima "Duhovi ostrva" i "Saltburn" privukao pažnju svetske javnosti, stiže u Kan sa ostvarenjem "Ptica" Andree Arnold.

Film prati život 12-godišnje Bejli, koja živi sa samohranim ocem Bagom (Kiogan) i bratom Hanterom u Severnom Kentu. Pošto njen otac nema vremena za nju, pažnju i avanturu počinje da traži drugde. 

Andrea Arnold se ovim filmom vraća problemima odrastanja i adolescencije, nakon što je stekla slavu višestruko nagrađivanim filmom "American Honey".

Inače je već jednom nagrađena na Kanskom festivalu i to za "Ulicu red roud" iz 2006. godine za koji je dobila nagradu žirija.

"Diamant Brut", Agata Ridinger

"Diamant Brut" Agate Ridinger prati Lijanu, smelu 19-godišnju devojku koja sa majkom i sestrom živi na jugu Francuske.

Opsednuta lepotom i popularnošću, priliku da dobije svojih pet minuta slave i oseća se voljenom, opaža u novom rijaliti programu "Miracle Island" za koji se prijavljuje. 

To je debitantsko dugometražno ostvarenje Agate Ridinger, a direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo opisao ga je kao "ekstremno savremen i moderan film".

"Odlučili smo da dragu Agatu, koju ne poznajem, pozovemo na takmičenje, jer nam je delovalo da ovaj film ima snagu i da će osigurati da Kan nastavi da bude prostor za otkrivanje (novih talenata)", rekao je Fremo.

"Emilija Perez", Žak Odijar

Prekvalifikovana, ali potcenjena Rita je advokatica u velikoj firmi kojoj je u većem interesu da oslobađa kriminalce, nego da ih privodi pravdi. 

Jednog dana dobija priliku da promeni svoj život, kada je vođa kartela angažuje da mu pomogne da se izvuče iz svog biznisa i ostvari svoj tajni plan - da postane žena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez)

 

Pored evropskih glumica i glumaca kao što su Adrijana Paz, Mark Ivanir, Karla Sofija Gaskon i Edgar Ramirez, u ovom ostvarenju igraju i dve holivudske zvezde - Zoi Saldana i Selena Gomez.

"Uhvaćen u plimi", Đija Džanke

"Uhvaćen u plimi" je neobičan filmski projekat kineskog reditelja Đije Džankea, koji prati ljubavnu priču jednog para, dužu od dvadeset godina.

Ćiaćijao i Bin upuštaju se u uzbudljivu vezu, ali posle izvesnog vremena, ispostavlja se da u Datongu u kom žive, nema dovoljno avantura za njih. Bez ikakvog objašnjenja, Bin odlučuje da napusti grad i potraži nove izazove. Nedugo potom, Ćiaćijao odlučuje da ga potraži.

Ona polazi na 21 godinu dugo putovanje po zemlji, prolazeći pritom i sama kroz duboku transformaciju. Paralelno, film pruža i novi pogled na Kinu kroz pojedinačna iskustva i turbulentne emocionalne i društvene promene.

"Grand Tour", Migel Gomez

"Grand Tour" govori o Burmi pod britanskom kolonijalnom vlašću, ali iz perspektive jednog ljubavnog para. 

Edvard, službenik Britanske imperije beži od svoje verenice Moli baš na dan kada je trebalo da se venčaju i kreće na putovanje Azijom.

Umesto da pati, Moli koja je rešena da se uda, odlučuje da ga prati. 

Film je sniman u crno-beloj tehnici i u stilu koji barem vizuelno podseća na eru nemih filmova.

"Kinds of Kindness", Jorgos Lantimos

Redovan gost Kanskog festivala Jorgos Lantimos, nepunu godinu nakon predstavljanja Oskarima nagrađenog filma "Jadna stvorenja", stiže u Kan sa novim ostvarenjem. 

Njegova muza Ema Stoun ponovo je u jednoj od glavnih uloga, a tu su i Vilem Dafo, Džesi Plemons, Margaret Kvejli i mnogi drugi.

Reč je o triptihu čiji segmenti prate: čoveka u bezizlaznoj situaciji, u pokušaju da uspostavi kontrolu nad sopstvenim životom, policajca, kom se vraća ranije nestala žena, ali kao sasvim drugačija osoba i žena koja je rešena da pronađe srodnu dušu, ali sa posebnim moćima.

Jorgos je više puta nagrađivan u Kanu - njegov film "Očnjak" doneo mu je "Un Certain Regard" nagradu, "Jastog" nagradu žirija, a "Ubistvo svetog jelena" koje je premijerno prikazano na 70. izdanju festivala, nagradu za najbolji scenario. 

"L'amour ouf", Žil Leluš

Novi film francuskog reditelja Žila Leluša prati ljubavnu priču koja se proteže na dve decenije. Dvoje tinejdžera se zaljubljuju jedno u drugo, ali dečak biva uvučen u kriminalne vode i završava u zatvoru na 12-godišnjoj robiji. 

Iako ih je život razdvojio, ispostavlja se da njih dvoje mogu da prevaziđu mnoge prepreke. Glavne uloge u filmu igraju Fransoa Sivil i Adel Egzarhopulos, koja je inače i najmlađa glumica nagrađena "Zlatnom palmom" u Kanu i to za ulogu u filmu "Plava je najtoplija boja".

"La plus precieuse des marchandises", Mišel Hazanavičus

U animiranom filmu, čiji bi naziv mogao da se prevede kao "Najdragoceniji teret", prepliću se sudbine porodica pogođenih siromaštvom i Drugim svetskim ratom.

Na putu ka Aušvicu jedan Jevrej, otac blizanaca, umotava svoju ćerkicu u šal i baca je iz voza u sneg, nadajući se da će se makar ona spasiti. Dete pronalazi žena koja sa mužem drvodeljom živi u jednoj šumi u Poljskoj i odlučuje da ga povede kući.

Reč je o ekranizaciji knjige, za koju je Hazanavičus rekao da je "veličanstvena".

"To nije film koji propoveda, niti film o dželatima i žrtvama. To je o ljudima koji spasavaju živote. Vidimo predivan lanac solidarnosti i ljubavi koji se pokreće, kako bi bio spasen život jedne devojčice. Nećete se rasplakati zato što je tužan, nego zato što je prelep", rekao je reditelj, koji je inače nacrtao sve likove za svoj film.

"Limonov - Balada o Ediju", Kiril Serebrenikov

Romansirani biografski film o ruskom disidentu, piscu i političaru Eduardu Limonovu Kirila Serebrenikova takođe je u trci za "Zlatnu palmu".

Priča prati neobičnog Rusa, pisca, pesnika, političkog agitatora i hedonistu od Rusije, preko Amerike i Evrope tokom druge polovine dvadesetog veka.

"Marcello mio", Kristof Onore

U šaljivom filmu prepliću se stvarnost i mašta. Glavna uloga poverena je Kjari Mastrojani, ćerki Marčela Mastrojanija i Ketrin Denev, a u filmu, posle jednog naročito turbulentnog perioda, ona odlučuje da jedno leto provede kao svoj otac. 

Eksperiment je vodi u Rim, rodni grad njenog oca, gde posećuje mesta na koja je on nekada odlazio i mesta na kom je snimao filmove, pa čak oživljava i njegov skok u fontanu Trevi kao u filmu "Slatki život".

U ovom filmu glumci glume sami sebe, a pored Kjare, igraju i Ketrin Denev, Fabris Lukini, Nikol Garsija i mnogi drugi.

"Megalopolis", Frensis Ford Kopola

Frensis Ford Kopola decenijama se borio da realizuje film "Megalopolis" u koji je na kraju uložio sopstveni novac, a budžet je na kraju, prema pojedinim procenama, prekoračio 120 miliona dolara.

Prema zvaničnom sinopsisu, "Megalopolis" je svedočanstvo da "sudbina Rima proganja savremeni svet koji nije u stanju da reši sopstvene društvene probleme", kao i da je reč o epskoj priči o političkim ambicijama, genijalnosti i opasnoj ljubavi". Radnja je smeštena je u Njujork, pre 11. septembra, gde arhitekta pokušava da stvori utopiju u gradu.

Zanimljivo je da je ova naučno-fantastična drama umalo snimljena početkom dvehiljaditih, kada su u igri za glavne uloge bili Leonardo Dikaprio, Robert de Niro, Rasel Krou i Uma Turman, ali je planove prekinuo teroristički napad 11. septembra. 

Sada je Kopolin san konačno ostvaren, a on je film posvetio svojoj pokojnoj supruzi.

"Motel Destino", Karim Ajnuz

Ovo je šesti film Karima Ajnuza koji će svetsku premijeru imati na Kanskom festivalu.

Priča prati dešavanja u jednom motelu na obali okeana u Brazilu, kojim upravljaju Elijas i njegova supruga Dajana. Neočekivani dolazak 21-godišnjeg Heralda potpuno remeti njihovu svakodnevicu. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karim Aïnouz (@karimainouz)

 

Film, prema zvaničnom saopštenju autora, predstavlja "intimnu sliku mladosti, čiju budućnost krade toksična i represivna elita, protiv koje su pobuna i nasilje često jedini lek".

"Oh, Canada", Pol Šrejder

Posle dužeg vremena, na bioskopskom platnu konačno možemo da vidimo Ričarda Gira i to u ulozi penzionisanog kanadskog reditelja dokumentarnih filmova, koji jednom od svojih bivših studenata, daje poslednji intervju.

Uz Ričarda Gira igra zvezdana postava koju čine Uma Turman, Majkl Imperioli, ali i mlada zvezda Džejkob Elordi.

"Parthenope", Paolo Sorentino

Sorentino je osvojio planetu svojim bajkovitim prikazima rodne Italije, a ovog puta u središtu priče je jedna junakinja.

Priča prati Partenopu i njen život od pedesetih godina do danas, sa svim strastima, problemima i neiskazanim ljubavima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @the_apartment_pictures

 

Kao i u njegovom prethodnom ostvarenju "Božja ruka", ovo je takođe i oda Napulju i njegovim stanovnicima.

Sedam od osam dosadašnjih filmova Paola Sorentina predstavljeno je upravo u takmičarskojselekciji Kanskog festivala, gde je osvojio nagradu žirija za film "Il Divo" 2008.

Bio je i dva puta u žiriju festivala, a poslednji put 2017.

"Devojka sa iglom", Magnus von Horn

Predstavljen kao "užasno istinita bajka", "Devojka sa iglom" prati Karolinu, mladu radnicu u fabrici, koja trudna i ostavljena pokušava da se izbori za opstanak u Kopenhagenu tokom Prvog svetskog rata. U svim nedaćama sreće Dagmar, harizmatičnu ženu koja vodi skrivenu agenciju za usvajanje i pomaže siromašnim majkama da nađu dom za svoju neželjenu decu. 

I dok deluje da će konačno stati na svoje noge, suočava se sa zastrašujućim otkrićem i ostvarenjem najgorih košmara.

"Šegrt", Ali Abasi

Iranski reditelj Ali Abasi osvojio je svet svojim filmom "Sveti pauk" koji je takođe premijerno prikazan u Kanu, a sada se vraća na francusku rivijeru i to sa ostvarenjem "Šegrt" (The Apprentice) koji govori o usponu Donalda Trampa na moć. Glavne uloge poverene su Sebastijanu Stanu (Tramp), Džeremiju Strongu (Roj Kon) i Mariji Bakalovoj (Ivana Tramp). 

Imajući u vidu da premisa filma govori o "Faustovskom ugovoru" koji je Tramp sklopio sa desničarkim advokatom Rojom Konom (igra ga izvanredni Džeremi Strong kog je proslavila uloga u "Naslednicima"), ali i aktuelno suđenje bivšem američkom predsedniku, jasno je da je reč o vrlo aktuelnom filmu, kom mnogi prognoziraju barem neke od nagrada na ovogodišnjem izdanju festivala.

"Seme svete smokve", Mohamed Rasulof

Iranski reditelj Mohamed Rasulof kažnjen je na osam godina zatvora, bičevanje i oduzimanje imovine zato što će njegov film "Seme svete smokve" biti prikazan na festivalu u Kanu. 

Rasulof, kome je pasoš oduzet u septembru 2017, kritikovao je vlasti u Iranu i pozvao svetsku bioskopsku zajednicu da stane uz filmske stvaraoce koji se suočavaju sa cenzurom i odbrani slobodu govora.

Optužen je za snimanje filma bez dobijanja dozvole od nadležnih vlasti, uz optužbe da glumice nisu pravilno nosile hidžab i da su snimane bez hidžaba. Takođe, sud je njegove javne izjave, kao i njegovo dalje angažovanje u snimanju filmova i dokumentaraca opisao kao "primere saučesništva sa namerom da se počini zločin protiv bezbednosti zemlje".

U filmu "Seme svete smokve" pratimo istražnog sudiju Imana, kojeg obuzima paranoja tokom političkih nemira u Teheranu. Nakon što mu nestane pištolj, optužuje suprugu i žene za zaveru i uvodi drakonske mere u svojoj porodici, dok se oko njih ruše sve društvene norme.

"The Shrouds", Dejvid Kronenberg

Majstor horora u Kan donosi novi film sa Vensanom Kaselom i Dajen Kruger. Priča prati Karša istaknutog biznismena, koji nakon smrti žene, osmišljava GraveTech, revolucionarnu tehnologiju koja omogućuje živima da gledaju svoje preminule u grobovima. Jedne noći biva oskrnavljeno više grobova, među kojima i mesto na kom je sahranjena Karšova žena.

Kronenberg je redovan gost Kanskog festivala, a takmičio se sa čak šest filmova - poslednji put sa "Zločinima iz budućnosti".

"Supstanca", Korali Farže

Korali Farže, koja je prema sopstvenom priznanju inspirisana stvaralaštvom upravo Dejvida Kronenberga, takmiči se sa "Supstancom", filmom čiji je zaplet nije do kraja otkriven. 

Na sajtu Kanskog festivala najavljen je rečima: "Da li ste ikada sanjali da budete bolja verzija sebe? Vi, samo bolji u svakom smislu. Treba da probate novi proizvod, koji se zove Supstanca. Promenio mi je život. Sa Supstancom, možete stvoriti novu sebe: mlađu, lepšu, savršeniju. Morate samo da podelite vreme - jednu nedelju za jednu, drugu nedelju za drugu. Savršen balans od po sedam dana za svaku... lako, zar ne? Ako poštujete ravnotežu... šta bi moglo da pođe naopako?"

U filmu gledamo Demi Mur, Denisa Kvejda i Margaret Kvoli.

"Tri kilometra do kraja sveta", Emanuel Parvu

Novi film proslavljenog rumunskog reditelja Emanuela Parvua prati Adi, sedamnaestogodišnjaka koji provodi leto u svom rodnom selu na delti Dunava.

 

 

Jedne noći biva brutalno napadnut na ulici, a sledećeg dana mu se život okreće naglavačke. Roditelji ga više ne gledaju istim očima, a prividni mir u selu počinje da nestaje. 

Komentari (0)

Kultura