Evropa

"Pojedimo ih": Premijerka Meloni se uključila u borbu protiv invazivnih plavih rakova

Komentari

Autor: AP; Tanjug

20/08/2023

-

20:51

"Pojedimo ih": Premijerka Meloni se uključila u borbu protiv invazivnih plavih rakova
"Pojedimo ih": Premijerka Meloni se uključila u borbu protiv invazivnih plavih rakova - Copyright AP Photo/Luigi Navarra

veličina teksta

Aa Aa

Ako ne možeš da ih pobediš, ti ih pojedi, strategija je kojoj pribegavaju Italijani u borbi protiv invazivne vrste plavih rakova. 

Ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida i zet predsednice Vlade Đorđe Meloni, objavio je danas fotografiju premijerke, na kojoj ona drži tanjir pun plavih rakova, navodeći da je to način da se podstakne konzumacija te vrste koja se smatra neposrednom opasnošću za italijanska mora, i sa ekološkog i sa ekonomskog stanovišta.

"Danas jedemo plavog raka", napisao je Lolobriđida na Instagramu uz fotografiju.

 

 

Meloni i članovi njene uže porodice nalaze se na odmoru u seoskoj kući u Pulji, objavila je italijanska agencija Askanews.

Agencija navodi da se plavi rakovi nekontrolisano razmnožavaju jer nemaju neposrednog predatora, a da su neki italijanski ugostitelji, suočeni sa "invazijom" tih ljuskara, već nastojali da od njih naprave specijalitet. Tako se na menijima brojnih restorana mogu naći rak na vencijanski način i testenine s rakovima i belim lukom.

Zadruga Orbetelo prodaje rakove po ceni od osam evra po kilogramu. U restoranu se za 10 evra prodaju četiri raka na žaru ili linguine sa sosom od rakova, paradajza, luka, bosiljka i čili paprike.

Rakovi proždiru zalihe jegulja, školjki i dagnji ​​i prave pustoš na ribarskim mrežama.

Italija je najveći proizvođač školjki u Evropi i treći po veličini u svetu posle Kine i Južne Koreje, prema podacima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu iz 2021.

Ali plavi rak - snažan i brz plivač i proždrljiv i agresivan proždirač bez prirodnih predatora osim ribara - doveo je u krizu italijanske proizvođače školjki i dagnji. Grupacija ribarske industrije procenjuje da je više od 50 odsto proizvodnje školjkaša ove godine oštećeno.

AP Photo/Luigi Navarra

 

 

Italijanska vlada je izdvojila 2,9 miliona evra za borbu protiv invazije, ali problem se sada tiče i drugih vrsta riba u različitim delovima Italije.

U laguni prirodnog rezervata Orbetelo, plavi rakovi jedu oradu i jegulju, koji su cenjeni zimski ulov koji vekovima održava lokalnu privredu. Sada ribari pronalaze jegulje bez glava ili pokidane. Ribari često pronalaze pocepane mreže iz kojih je pobegla sva riba, dokaz jakih klješta rakova koje mogu da pocepaju mrežu.

„On je agresivan, brz, životinja neprihvatljive inteligencije. Borimo se sa ovim plavim rakom, ali on je jači od nas jer ih ima toliko mnogo“, kaže Marko Đudiči, koji peca u laguni Orbetelo više od 40 godina.

AP Photo/Luigi Navarra

 

 

Čak ima i ožiljak od borbe - na jednom palcu ima tragove raka koji mu je klještima umalo slomio nokat.

Dodatni problem ribara je što ženka plavog raka proizvodi oko pola miliona jaja godišnje, a prema nekim procenama i do dva miliona, a morski biolozi veruju da bi porast temperature mora mogao da im pomogne da se šire i množe.

 

Komentari (0)

Evropa