Evropa

Mađarska je preživela rat, izolaciju i stranu okupaciju. Može li preživeti Viktora Orbana?

Komentari

Autor: Orlando Crowcroft/Euronews

24/05/2021

-

22:24

Mađarska je preživela rat, izolaciju i stranu okupaciju. Može li preživeti Viktora Orbana?
Mađarska je preživela rat, izolaciju i stranu okupaciju. Može li preživeti Viktora Orbana? - Copyright EPA/ VIOLETA SANTOS MOURA

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski novinar rođen u Mađarskoj Pol Lendvai sedeo je u televizijskom studiju u Beču 16. juna 1989, komentarišući uživo sahranu Imrea Nađa, koga su pogubile mađarske vlasti posle propasti revolucije 1956. i koji je sahranjen u neobeleženoj grobnici.

Kao i 180.000 drugih Mađara, Lendvai je pobegao iz svoje zemlje u Austriju posle neuspele revolucije i radio je kao novinar i autor u Beču, pišući i dajući analize o epohalnim promenama koje se odvijaju u njegovoj zemlji dok su se komunistički režimi rušili širom Evrope.

Nađ je bio reformista koji je kao premijer naljutio Moskvu demokratskim reformama i raspuštanjem omražene mađarske tajne policije 1. novembra 1956, povukao je Mađarsku iz Varšavskog pakta. Tri dana kasnije, sovjetski tenkovi su ušli u Budimpeštu i zgazili revoluciju po naređenju sovjetskog lidera Nikite Hruščeva.

Čak 200.000 Mađara prisustvovalo je Nađovoj ponovnoj sahrani u Budimpešti, slušajući govore antikomunističkih aktivista na Trgu heroja. Dok je Lendvai to gledao na televiziji, nepoznati 26-godišnji antikomunistički aktivista je izašao na binu i održao šestoipominutni govor, pozivajući sovjetske trupe da napuste Mađarsku i zahtevajući nacionalnu nezavisnost i slobodu.

Zvao se Viktor Orban.

"Hrabar potez"

Prisećajući se toga, 32 godine kasnije, uz prednost, naravno, "naknadne pameti", Lendvai odbacuje mogućnost da je postojao bilo kakav nagoveštaj toga u šta će se Orban pretvoriti.

"To je bio samo govor mladog čoveka. Ne treba preterivati i dramatizovati", rekao je on za Euronews i dodao da je to bio hrabar potez i pametan.

Orbanova putanja od liberalnog antikomuniste do nacionalističkog ideologa, saveznik Vladimira Putina i, tvrde njegovi kritičari, autokrate, je proračunata, kako Lendvai i to dokumentuje u svojoj knjizi o Orbanu iz 2017. godine: Novi evropski vođa (Europe’s New Strongman).

Orbanova stranka Fides počela je svoj politički život na proevropskom desnom centru, s obzirom da je tamo njen lider video najbolju perspektivu uspeha.

Fides dominira mađarskom politikom od 2010. godine, osvajajući ogromne parlamentarne većine i 2014. i 2018. godine, koje su omogućile Orbanu da sprovede ustavne reforme i masovno poveća svoju ličnu moć. U međuvremenu, Fidesovih 12 poslanika u EP i Orbanov neobuzdani evroskepticizam konstantno su trn u oku Evropskom parlamentu.

Orban se 3. marta 2021. povukao iz Evropske narodne partije (EPP) u znak protesta zbog izmena unutrašnjih pravila koje bi omogućile poslanicima EP da uvedu dodatne sankcije protiv Fidesa zbog erozije demokratije pod Orbanovim vođstvom u Mađarskoj. Fidesovu nepopularnost čak i među evropskim partijama desnog centra iskazalo je 82 odsto poslanika EPP koji su glasali za nova pravila.

Lendvai je ohrabren i konsenzusom protiv Orbana unutar EPP, ali strahuje da će Fides brzo zameniti umerenu EPP bližom alijansom sa ekstremnom desnicom u Evropskom parlamentu. Jerg Mjuten, šef ekstremno desničarske Alijanse za Nemačku (AfD) izjavio je 4. marta da je Fides dobrodošao ako reši da se pridruži njegovoj frakciji "Identitet i demokratija (ID)" u Briselu.

"Naravno, prekasno je za to. Bilo bi bolje da su konzervativci to uradili ranije. Međutim, bolje je kasno nego nikada", rekao je on.

Kada je reč o Orbanovoj odluci da se povuče iz EPP pre nego što su pravila promenjena i pošto je EPP preduzeo korake za dalje sankcionisanje Fidesa, Lendvai kaže da je to u skladu sa strategijom mađarskog premijera od najranijih dana njegovog političkog života.

"On je borac. On napada pre nego što se brani", rekao je Lendvai.

Rođen 1929, Lendvai je preživeo Drugi svetski rat, kada je 600.000 mađarskih Jevreja deportovano i ubijeno pod nacistički kvislinškim režimom Mikloša Hortija. Doživeo je i sunovrat svoje zemlje pod sovjetsku kapu posle oslobođenja od strane Crvene armije 1945. godine.

Za Lendvaievog života, Mađarskom su vladale mnoge autokrate: od Hortija do komunističkih lidera Rakocija i Kadara. Ta zemlja je između 1989. i 1991. izvršila tranziciju u demokratiju, a samo sedam godina kasnije, Orban je prvi put izabran za predsednika vlade.

Naizmenično na vlasti i u opoziciji

Izgubio je vlast 2002. godine od liberalne koalicije, ali vreme provedeno u opoziciji samo ga je ojačalo. Pogođeni finansijskom krizom i šokirani spektakularnim urušavanjem mađarskog premijera Ferenca Đurčanija 2009, mađarski birači vratili su Orbana i Fides na vlast 2010. godine i ponovo ga izglasali 2014, kao i 2018, dajući im dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Ta većina je od Fidesa napravila neprikosnovene gospodare mađarske politike, a Orban, koji ima 57 godina, otvoreno priznaje da bi mogao da ostane na vlasti 15 i više godina. Mađarska opozicija bila je ohrabrena 2019. godine kada je opozicioni kandidat Đerđeli Karašoni pobedio Fidesovog kandidata za gradonačelnika Budimpešte, ali takvih poraza je veoma malo.

Sledeći izbori u Mađarskoj su 2022. godine i uprkos nedavnoj najavi šest opozicionih stranaka da će se ujediniti kako bi pokušali da pobede Fides i Orbana, Lendvai je skeptičan da mađarska opozicija može da ostane jedinstvena. U međuvremenu, ako Evropska unija uvede sankcije Budimpešti, malo je verovatno da će one imati efekta pre izbora.

A čak i kada bi se većina zemalja Evropske unije opredelila da uvede sankcije Mađarskoj zbog Orbanovih antidemokratskih reformi, one bi morale da budu usvojene jednoglasnim glasanjem svih država EU. Poljska bi, pod desničarskom Strankom prava i pravde koja je u toj zemlji na vlasti, gotovo sigurno glasala protiv.

"Biće to pravi test, izbori 2022, ali izgledi nisu tako dobri. Neću ništa da isključujem, ali morate da uzmete u obzir da je to čovek koji ima 58 godina, u poređenju sa Bajdenom i sličnima, mogao bi da ostane na vlasti još 20 godina", rekao je Lendvai.

Najnovija knjiga Lendvaija, Mađari: Hiljadu godina pobede u porazu (The Hungarians: A Thousand Years of Victory in Defeat), prvobitno je napisana devedesetih godina, dokumentujući mađarsku istoriju od srednjovekovnog doba do kraja komunizma. To je priča o opstanku Mađarske kao nacionalne države, uprkos kulturnoj i jezičkoj izolaciji i viševekovnoj okupaciji pod Turcima, Habzburzima, nacistima i Sovjetskim Savezom.

"Firerdemokratija"

Knjiga je ponovo objavljena 2021. godine sa dva nova poglavlja koja su obuhvatila poslednjih trideset godina i sunovrat mlade demokratske države u "Firerdemokratiju" pod Orbanom. Naslov knjige, sa pominjanjem pobede u porazu, imao je optimistični prizvuk kada je prvi put objavljena. To nije optimizam koji Lendvai oseća dve decenije kasnije.

"Živimo u sumornim vremenu. Verovatno će zemlja i nacija preživeti, ali ne znam kako i po kojoj ceni", rekao je on.

Mada Orban često šokira Evropu svojim izjavama o neliberalnoj demokratiji, podrškom diktatorima i autokratama, ili drskim potezima protiv demokratskih normi u Mađarskoj, Lendvai upozorava da najgore možda tek sledi. To bi moglo da se desi kada bi se Orban i njegove pristalice uplašili da bi mogli da ostanu bez vlasti i zbog toga odlučili da zadaju do sada najači udarac.

"Do sada je to bio režim u rukavicama. Ali ako bude reč o njegovom ličnom opstanku, njegovih prijatelja i drugova, može se desiti da tada skine rukavice. Na isti način kao što su to uradili Lukašenko ili Putin", rekao je Lendvai.

Za sada, skoro potpuna dominacija Fidesa mađarskim medijima znači da nema mnogo prostora da se ospori Orbanov narativ. Lendvai pominje poljskog pesnika Adama Vazjka, koji je pisao o životu u staljinističkoj Poljskoj u svojoj "Pesmi za odrasle" iz 1955: "Piju morsku vodu i viču: limunada! Vraćam se kući tajno da povraćam."

"Takva je situacija. Zasnovana je na laži", rekao je on i dodao da je "ovo veoma, sumoran period u mađarskoj istoriji".

Orbanova kancelarija odgovara

U izjavi za Euronews, Orbanov portparol je rekao: "Među klevetnicima premijera Orbana postoji posebna grupa na ekstremnom kraju spektra koja gaji iracionalan strah i prezir. Pol Lendvai i mnogi njegovi drugovi to često doživljaju kao svojevrsno takmičenje. Ono što vidimo je čista Orbanofobija i trka prema dnu."

"Gospodin Lendvai je postao ozloglašen po svom osporavanju Orbana, mučeći se da potkrepi svoje senzacionalističke tvrdnje činjenicama i namerno izostavljaći važne detalje".

Komentari (0)

Evropa