Evropa

Vildersova vlada ograničava migraciju: Holandija uvodi granične kontrole i ograničava dozvole tražiocima azila

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

20:28

Vildersova vlada ograničava migraciju: Holandija uvodi granične kontrole i ograničava dozvole tražiocima azila
Holandski političar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandija će ograničiti dozvole tražiocima azila na najviše tri godine i uvešće granične kontrole sledećeg meseca, kao deo šireg suzbijanja migracije azilanata, izjavio je danas holandski premijer Dik Šuf.

Mera je deo paketa mera usmerenih na suzbijanje migracije azilanata, što je cilj nove desničarske vlade koju predvodi antimuslimanska Partija za slobodu (PVV) Gerta Vildersa, preneo je Rojters.

Pored ukidanja neograničenih dozvola za boravak nakon što je neko bio registrovan kao tražilac azila, vlada će takođe, ukinuti preferencijalni smeštaj za one tražioce azila kojima je dozvoljeno da ostanu i umesto toga će im ponuditi zajednički smeštaj, istovremeno ograničavajući im mogućnosti da se ponovo ujedine sa svojim porodicama.

Nakon isteka tri godine, dozvole će biti ponovo procenjivane da bi se videlo da li neko treba da ode ili će mu biti odobreno produženje.

Pritvorski centri za odbijene ili tražioce azila bez dukumenata biće prošireni sa ciljem njihovog brzog povratka u zemlju porekla, rekao je Šuf.

Nakon sličnog poteza koji je sprovela susedna Nemačka prošlog meseca, Holandija će od kraja novembra uvesti ciljane granične kontrole u ​​cilju suzbijanja ilegalne migracije.

Šuf je priznao da ne može da proceni kakav će efekat na kraju imati te mere, ali je naglasio potrebu da budu sprovedene zbog vladinih obećanja da će suzbiti migraciju.

"Moraćemo da vidimo kako će funkcionisati, ne možete to izraziti u konkretnim brojevima. Ali ceo ovaj paket će bez sumnje uticati na to koliko će ljudi doći u Holandiju i na broj koji će otići", rekao je on novinarima.

Vildersova obećanja da će biti strog po pitanju migracije azila donela su mu veliku pobedu na izborima prošlog novembra, iako zahtevi za azil po glavi stanovnika u Holandiji nisu veći od proseka EU.

Holandsko udruženje gradskih skupština kritikovalo je danas plan, saopštivši agenciji ANP da će doneti haos i da će biti teško sprovodiv.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa