Evropa

Predsednik Rumunije o referendumu i izborima u Moldaviji: O sudbini te zemlje moraju da odluče njeni građani

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

18:42

Predsednik Rumunije o referendumu i izborima u Moldaviji: O sudbini te zemlje moraju da odluče njeni građani
Klaus Johanis - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je danas da o sudbini Moldavije moraju odlučiti isključivo njeni građani i istovremeno pozdravio ishod glasanja na referendumu o evropskim integracijama, kao i predsedničkih izbora u toj susednoj zemlji.

"Pozdravljam glasanje za evrointegracije na referendumu u Moldaviji, kao i podršku naroda iskazanu predsednici Maji Sandu i demokratskim vrednostima. O sudbini Moldavije moraju da odluče isključivo njeni građani", napisao je rumunski predsednik na platformi Iks.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija u Kišinjevu, 50,37 odsto birača na referendumu se izjasnilo za izmenu Ustava radi pristupanja Moldavije Evropskoj uniji, dok je 49,63 procenata bilo protiv te inicijative, prenela je rumunska agencija Ađerpres.

Istovremeno, preliminarni podaci su pokazali da je predsednica Maja Sandu, koju podržava vladajuća stranka Akcija i solidarnost osvojila 41,83 odsto glasova, dok je kandidat Socijalističke partije Aleksandr Stojanoglo dobio 26,40 posto glasova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa