Evropa

Neizvesna trka u Moldaviji: Rezultati referenduma tesni, predsednički kandidati idu u drugi krug

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2024

-

08:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati referenduma o izmenama Ustava Moldavije, prema kojem je put ka članstvu u Evropskoj uniji trebalo da postane ustavna kategorija, pokazuju blagu prednost za opciju "da", koja se meri u stotinama glasova. Kako piše BBC, trenutna slika pokazuje da je za opciju "da" glasalo 50,08 odsto, dok je protiv bilo 49,92 odsto glasača. 

S druge strane, prvi krug predsedničkih izbora u Moldaviji je doneo očekivan rasplet u kojem dosadašnja predsednica Maja Sandu i kandidat opozicije Aleksandar Stojanoglu idu u drugi krug, uz pobedu Sandu u prvom krugu.

Prema zvaničnim podacima Izborne komisije Moldavije, Sandu je osvojila oko 41 odsto glasova, dok je njen protivkandidat Stojanoglu osvojio oko 29 odsto glasova.

S druge strane, na referendumu je tek nešto iznad 50 odsto birača (oko 732.000) glasalo za izmene Ustava, dok je tek oko 1.000 glasova manje dobila opcija koja se protivi izmenama, a do kraja je ostalo da se prebroji oko 30 biračkih mesta, pokazuju trenutne grafike Izborne komisije.

Mediji isprva javili da je pobedila opcija "ne" na referendumu

Nakon što su biralištva zatvorena počele su procene izlaznih anketa o tome koliku su podršku dobili kandidati na predsedničkim izborima, a mediji su oko ponoći javili da je "Moldavija rekla 'ne' pridruživanju Evropskoj uniji".

Prema izveštajima, na oko 70 odsto prebrojanih glasova opcija "ne" je pobedila sa 55 odsto podrške, uz teške optužbe predsednice Sandu za izbornu prevaru druge strane koja je u tom momentu smatrana pobedničkom.

Ona je, naime, tvrdila da su "kriminalne grupe" uključene u izbornu prevaru.

"Moldavija je iskusila nezapamćen napad na slobodu i demokratiju zemlje, danas, ali i u prethodnim mesecima", rekla je Sandu pred pristalicama u Kišinjevu.

Ona je rekla da su grupe koje podržavaju strane snage pokušale da "potkopaju demokratski proces" pokušavajući da kupe do 300.000 glasova.

"Čekamo konačne rezultate, a mi ćemo odgovoriti čvrstim odlukama", rekla je ona u zasebnoj pisanoj izjavi.

Kako konačan ishod referendumskog izjašnjavanja nije izvestan, jer su delimični rezultati - koji su objavljeni pre nekoliko sati - pokazali da je 55-57 odsto Moldavaca bilo protiv pristupanja EU, počele su analize šta se u međuvremenu dogodilo pa rezultati pokazuju drastično drugačiju sliku.

Moldavija ima brojnu dijasporu širom Evrope, a analitičari ukazuju da su upravo glasovi iz dijaspore, koja je uglavnom proevropski orijentisana, prebrojani na kraju, što je, kako navode, dalo završni podstrek proevropskim težnjama trenutnih vlasti.

Da li je odbegli biznismen upravljao operacijom "kupovine glasova"?

Optužbe za kupovinu glasova Sandu nije iznela samo u izbornoj noći, s obzirom na to da su moldavske vlasti i uoči samih izbora saopštile da su otkrile masovnu šemu kupovine glasova koja navodno uključuje milione dolara iz Rusije, preneo je DW.

Policija je, naime, optužila Ilana Šora, odbeglog biznismena i bivšeg političara koji živi u Rusiji, da pokušava da plati biračima da podrže određenog predsedničkog kandidata i glasaju "ne" na referendumu o EU.

Šor, koji je prošle godine osuđen u odsustvu za prevaru, je pod zapadnim sankcijama i negira da je počinio krivična dela.

On je prošle nedelje u video objavi pozvao glasače da "glasaju za bilo koga osim za Sandu", prenosi BBC.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa