Evropa

Broj beskućnika u Holandiji alarmantno visok, 20 odsto njih su deca

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

16:33

Broj beskućnika u Holandiji alarmantno visok, 20 odsto njih su deca
Tanjug/AP/Natacha Pisarenko - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Broj izbrojanih beskućnika u Holandiji je alarmantno visok, a oko 20 odsto njih su deca, dok isti toliki procenat predstavljaju beskućnici starosti između 18 i 27 godina, pokazali su rezultati istraživanja u toj zemlji.

Kako je objavio NL Times, pozivajući se na podatke istraživanja koje je objavio Volkskrant na osnovu istraživanja ETHOS-a Univerziteta primenjenih nauka Utreht i Kansfondsa, desetine društvenih organizacija, komšijskih timova, policajaca u zajednici, lekara, socijalnih radnika i volontera izbrojali su 6.063 beskućnika u šest regiona sa 55 opština.

Samohrani roditelji postaju beskućnici nakon razvoda

Žene beskućnice, često sa decom, obično nađu mesto za spavanje sa porodicom ili prijateljima, u privremenom skloništu ili u kući za odmor ili kampu, dok samo mali deo spava na ulici.

"Skoro tri četvrtine samohranih roditelja su beskućnici. Oni postaju beskućnici nakon razvoda, na primer, ili kada pobegnu iz nasilne veze“, rekla je istraživačica Sandra Šel.

ETHOS je skraćenica za Evropsku tipologiju beskućništva i stambene isključenosti i definiše beskućništvo kao nedostatak odgovarajućeg smeštaja.

Drugo prebrojavanje čiji su rezultati objavljeni uključivalo je šest regiona, dok je prvi holandski ETHOS, koji je prošle godine obuhvatio samo regione Den Boš i Os, izbrojao otprilike 1.500 beskućnika, od kojih su četvrtina bila deca.

Prema oceni istraživača, rezultati prvog i drugog brojanja generalno daju "doslednu sliku", broj izbrojanih beskućnika ponovo je alarmantno visok, a njihove metode brojanja su potpunije od Holandske statistike (CBS).

Zavod za statistiku prebrojava odrasle beskućnike registrovane u opštinama i procenjuje one "manje vidljive", dok prema najnovijim podacima CBS-a, početkom prošle godine u Holandiji je bilo oko 30.600 beskućnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa