Evropa

Putin uručio Lukašenku orden Svetog Andreja Prvozvanog

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

18:28

Putin uručio Lukašenku orden Svetog Andreja Prvozvanog
Putin uručio Lukašenku orden Svetog Andreja Prvozvanog - Copyright Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas beloruskom lideru Aleksandru Lukašenku najviše rusko državno priznanje - Orden Svetog Andreja Prvozvanog.

Nagrada je uručena za izuzetna dostignuća u razvoju odnosa, saveza i strateškog partnerstva između Rusije i Belorusije, za jačanje veza između naroda obe zemlje, kao i za veliki lični doprinos stvaranju i delotvornom delovanju Unije.

"Dragi Aleksandre Grigorijeviču, iskreno vam čestitam na najvišem ruskom priznanju i želim vam dobro zdravlje i dalje uspehe", poručio je Putin, prenosi Izvestija.

Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

 

On je takođe poželeo mir i prosperitet beloruskom narodu.Ranije danas Putin i Lukašenko su razgovarali u Kremlju o pitanjima razvoja rusko-beloruskih odnosa sa akcentom na integracionoj interakciji u okviru Savezne države.

Lukašenko je istakao da Zapad nije uspeo da "ekonomski zadavi" Belorusiju i Rusiju.

Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

 

"Što se tiče naših odnosa, najvažniji zaključak je, verujem, da je Zapad sebi postavio planove da nas zadavi, pre svega u ekonomiji i finansijama, ali to nije uspelo", rekao je beloruski predsednik, napominjući da "neprijateljske zemlje same priznaju svoj neuspeh".

On je takođe ukazao na Putinove reči da se "svet žestoko menja", da se pojavljuju nove pretnje, nove mogućnosti i pitanja koja treba rešiti. Lukašenko je doputovao u Moskvu u ponedeljak radi učešća na samitu Zajednice nezavisnih država (ZND). 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa