Evropa

Oštećeni teretni brod sa 20.000 tona opasnog ruskog tereta u vodama Lamanša, mnoge luke mu uskratile uplovljavanje

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2024

-

21:10

Oštećeni teretni brod sa 20.000 tona opasnog ruskog tereta u vodama Lamanša, mnoge luke mu uskratile uplovljavanje
Oštećeni teretni brod sa 20.000 tona opasnog ruskog tereta u vodama Lamanša, mnoge luke mu uskratile uplovljavanje - Copyright TANJUG/HINA/MMPI

veličina teksta

Aa Aa

Teretni brod MV Rubi, koji prevozi 20.000 tona amonijum nitrata, potencijalno eksplozivne materije, trenutno se kreće vodama kanala Lamanš, preneli su danas francuski i britanski mediji.

Iako je pretrpeo niz oštećenja, brod, koji je registrovan na Malti, a koji se trenutno nalazi kod britanske obale, zabrinjava vlasti različitih zemalja, ali i pojedine stručnjake, prenosi portal BFM TV.

Kako je ranije preneo BBC, ovaj teretni brod dugačak 183 metra koji je u vlasništvu malteške kompanije Rubi Enterprise prevozi ruski teret amonijum nitrata.

Britanski javni servis navodi da je ovaj teretnjak nakon isplovljavanja 22. avgusta iz luke grada Kandalakča u Rusiji, zahvatila snažna oluja i bio je primoran da se zaustavi u norveškoj luci.

Pomorska uprava Danske saopštila je 21. septembra da će pažljivo pratiti prolazak teretnog broda Rubi kroz svoje teritorijalne vode, navodeći da se sumnja da je brod povezan s Rusijom i natovaren sa 20.000 tona eksplozivne materije amonijum-nitrat.

Takođe je saopšteno da brod ima oštećenja na kormilu i pukotine u trupu i da su mu ograničene manevarske sposobnosti, preneo je ranije danski javni servis.

Prolazak broda je izazvao zabrinutost jer su norveške vlasti ranije ovog meseca zabranile da se Rubi usidri kod njih, kao i litvanske vlasti koje su zabranile brodu da pristane dok ne istovari opasan materijal u nekoj drugoj luci.

Teretnjak Rubi, koji nosi sedam puta veću količinu amonijum nitrata u odnosu na količinu koja je izazvala katastrofalnu eksploziju u Bejrutu 2020. godine kada je poginulo više od 200 ljudi, pretnodno je dobio zabranu da pristane u norvešku luku Tromso.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa