Evropa

Ambasador Italije: Razumem frustraciju koja postoji u Srbiji, neophodno ubrzanje proširenja Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

14:06

Ambasador Italije: Razumem frustraciju koja postoji u Srbiji, neophodno ubrzanje proširenja Evropske unije
Ambasador Italije: Razumem frustraciju koja postoji u Srbiji, neophodno ubrzanje proširenja Evropske unije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori izjavio je danas da Italija u Evropskoj uniji ima najjače uverenje  o neophodnosti ubrzanja procesa proširenja EU na region Zapadnog Balkana i na Srbiju, i poručio da je Italija smatra da je sada neophodno da se sa Srbijom otvori Klaster 3. 

Gori je za Tanjug istakao da, iako u potpunosti razume frustraciju koja postoji u Srbiji u vezi sa procesom proširenja EU, smatra da je došlo do novog zamaha u vezi sa procesom priširenja u Briselu od kojeg, kako kaže, Srbija može da profitira.

"Proces proširenja je ponovo na dnevnom redu tako da se zaista nadam da Srbija može da profitira od ove situacije i da sprovede reforme koje su potrebne kako bi se proces ubrzao", poručio je ambasador.

Gori je, povodom obeležavanja 145. godišnjice uspostavljanja diplomatskih veza između Beograda i Rima i 15 godina od potpisivanja Deklaracije o strateškom prijateljstvu, rekao da Srbija i Italija imaju veoma strateško i dinamično prijateljstvo koje se zasnija na intenzivnom političkom dijalogu, dinamičkoj ekonomskoj saradnji i kulturnoj osnovi.

Dodao je da je tokom prošle godine bilo dosta prilika da Srbija i Italija proslave i učvrste svoju međusovnu saradnju.

Govoreći o humanitarnoj fudbalskoj utakmici između italijanske reprezentacije glumaca i pevača i veterana Crvene zvezde koja će se održati na Marakani povodom Dana Italijanskog sporta u svetu,

Gori je rekao da će ovo biti lep događaj u ime prijateljstva i solidardnosti Italije i Srbije, koji italijanska ambasada organizuje u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković i Fondacijom Banka Intesa.

"Uključili smo sve italijanske sisteme u Srbiji, tako da je to zaista timski rad italijanskih institucija u Srbiji i srpskih prijatelja. Ideja je da se održi humanitarna fudbalska utakmica veterana Crvene zvezde protiv reprezentacije italijanskih glumaca i pevača, sa ciljem da sva prikupljena sredstva budu namenjena za rekonstrukciju dečijeg vrtića ovde u Srbiji", objasnio je ambasador.

Komentari (0)

Evropa