Evropa

Ovog puta će energetski front biti odlučujući: Ukrajina se priprema za zimu dok Rusija napada ključnu infrastrukturu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2024

-

12:04

Ovog puta će energetski front biti odlučujući: Ukrajina se priprema za zimu dok Rusija napada ključnu infrastrukturu
Ovog puta će energetski front biti odlučujući: Ukrajina se priprema za zimu dok Rusija napada ključnu infrastrukturu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uoči zime traži veće strano ulaganje u ukrajinsku vojsku kao i humanitarnu pomoć.

Zelenski je održao sastanke sa izvršnim direktorima i menadžerima vodećih svetskih kompanija iz odbrambene industrije na drugom Međunarodnom forumu odbrambene industrije. Ovaj veliki događaj je okupio predstavnike više od 30 zemalja, skoro 300 kompanija i nekoliko stotina učesnika, prenosi Euronews.

Tokom sastanaka tema je bila proširenje saradnje na jačanju ukrajinskog odbrambenog sektora. Od početka ruske invazije, proizvodnja ukrajinskih kompanija iz odbrambene industrije je porasla, ali je Ukrajini  potrebno iskustvo spolja, pristup lancima snabdevanja i tehnologija, poručuju ukrajinske vlasti. 

Zelenski se sastao i sa administratorom Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) Samantom Pauer. On je tokom sastanka istakao važnost podrške SAD tokom zime koja predstoji.

Glavne teme sastanka sa Samantom Pauer su bile implementacija projekata koji imaju za cilj jačanje elektroenergetske mreže Ukrajine, obnavljanje kritične infrastrukture, jačanje protivvazdušne odbrane i izgradnju školskih skloništa.  

profimedia

 

"Vaša podrška pre i tokom zimskog perioda nam je veoma važna. Računamo na još veću pomoć Mislim da je to najvažniji i najveći prioritet", istakao je Zelenski.

Prema rečima Pauer, USAID je uključen u obnovu 10.000 školskih prihvatilišta u Ukrajini.

U međuvremenu je Zelenski rekao da bi Ukrajina i njeni susedi trebalo da obnavljaju dronove "Šahed", kao i da bi zajedno trebalo da obaraju rakete, naročito u oblastima koje su blizu zemalja NATO-a.  

On je naveo da je to apsolutno moguće, dodajući da svaki put na Bliskom istoku, tokom brutalnih iranskih udara, međunarodna koalicija deluje zajedno.

Istakao je da je Rusija u utorak uveče izvršila napad na Ukrajinu dronovima Šahed koji su gađali civilnu infrastrukturu – "trajektni terminal, teretna vozila, skladišta žitarica". 

"Ono što ruski teroristi uvek doživljavaju kao metu je bezbednost hrane u regionu i svetu", poručio je Zelenski.

Koliko će situacija biti loša?

Inače, Vašington post piše da se Ukrajina bori da popravi veliku štetu koju su ruski projektili naneli elektranama širom zemlje, i to dok se suočava sa onim što bi moglo da bude jedna od najgorih ratnih zima do sada.

Kako se navodi, isključenja struje se podrazumevaju, a energetski sistem već sada funkcioniše u deficitu zbog štete od ruskih udara. Međutim, različite su procene o tome koliko će situacija biti loša.  

Pomoć od EU

Predsednica EK Ursula fon der Lajen je 19. septembra objavila da će EU obezbediti 160 miliona evra za pomoć Ukrajini povodom napada na njen energetski sistem.

U međuvremenu je ambasadorka EU u Ukrajini Katarima Maternova rekla da EU planira da poveća izvoz struje u Ukrajinu ove zime. Procenila da je će se Ukrajina suočiti s teškom zimom, ali da situacija neće biti katastrofalna. 

Najbolji scenario bi bio samo četiri sata nestanka struje dnevno, ali moglo bi da se dogodi i da bude 20 sati ili više "mraka" dnevno tokom ledene zime.

Agencija Anadolija je prenela u ponedeljak saopštenje ukrajinskih zvaničnika da je sedam regiona koji su na liniji fronta dobilo 600 generatora. Reč je o Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Luganskoj, Harkovskoj, Nikolajevskoj, Sumskoj i Černigovskoj oblasti.

Navodi se da je pomoć postala moguća zahvaljujući saradnji između ministarstva i Mehanizma civilne zaštite EU i podršci poljskog ministarstva spoljnih poslova. 

"Generatori će se koristiti za nesmetano snabdevanje strujom ustanova socijalne zaštite, zdravstva, i drugih objekata kritične infrastrukture u slučaju nestanka struje", navodi se u saopštenju. 

Upozorenje Žozepa Borelja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je izjavio da bi za nekoliko nedelja Ukrajina mogla da se suoči sa vanrednom situacijoom zbog ruskih udara na njenu energetsku infrastrukturu. Kako je istakao, to bi moglo da dovede do toga da još veći broj Ukrajinaca napusti svoje domove i svoju zemlju.  

Borelj je podsetio da Rusija sistematski uništava energetsku infrastrukturu u Ukrajini da bi građane ostavila bez struje, vode i grejanja. Naveo je da je Rusija uništila 68 odsto energetskih kapaciteta Ukrajine i da bi nestanci struje mogli da se povećaju na 20 sati dnevno, prenosi Ukrainska Pravda.

profimedia

 

Osim toga, rekao je i da bu ruski raketni napadi mogli da rezultiraju gašenjem ukrajinskih nuklearnih elektrana, što bi potencijalno moglo da izazove nuklearnu katastrofu.

Visoki predstavnik EU je pozvao međunarodne partnere da ubrzaju isporuku sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini da bi se prekinuo tekući ciklus "mi popravljamo, a oni uništavaju".

Prema njegovim rečima, Ukrajini mora bidi omogućeno da napada ruske aerodrome i lokacije za lansiranje raketa da bi sprečila nove ruske napade.  

"Obećali smo da ćemo podržati Ukrajinu koliko god je potrebno, a energetski front će biti odlučujući ove zime", zaključio je Borelj.  

Komentari (0)

Evropa