Evropa

Mark Rute od danas na čelu NATO-a: Koji su glavni izazovi za novog generalnog sekretara i kako će sa njima da se nosi?

Komentari

Autor: Euronews

01/10/2024

-

13:37

Mark Rute od danas na čelu NATO-a: Koji su glavni izazovi za novog generalnog sekretara i kako će sa njima da se nosi?
Mark Rute od danas na čelu NATO-a: Koji su glavni izazovi za novog generalnog sekretara i kako će sa njima da se nosi? - Copyright EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

veličina teksta

Aa Aa

Mark Rute danas stupa na funkciju generalnog sekretara NATO-a dok se taj savez suočava sa novim i starim izazovima. Da li je bivši holandski premijer u dobroj poziciji da na njih odgovori?

Ovaj pedesetsedmogodišnjak je jedan demokratskih lidera sa najdužim stažom u Evropi, a moraće da se suči da ratobornom Rusijom, nestabilnim odnosima sa EU i potencijalnom egzistencijalnom pretnjom od strane Donalda Trampa, naveli su stručnjaci za bezbednost za Euronews.

Mark Rute je diplomirao istoriju, a od 2010. godine je bio na čelu četiri različite vlade u Holandiji. Međutim, u julu je podneo ostavku nakon što se njegova četvoročlana koalicija raspala usled različitih viđenja problema migracije.

Danas on stupa na novu funkciju generalnog sekretara NATO-a, saveza koji se sastoji od 32 zemlje i na toj poziciji nasleđuje Jensa Stoltenberga. Kako piše Euronews, dosadašnje iskustvo bi Ruteu moglo mnogo da pomogne.

Američki izbori

Mark Rute preuzima novu dužnost samo mesec dana pre nego što građani SAD na izborima odluče da li će najveću članicu Alijanse voditi Donald Tramp ili Kamala Haris. Američki izbori su izazvali zabrinutost zbog toga što je Tramp pokazivao mlak stav u pogledu podrške Ukrajini i uopšte prema transatlanskom bezbednosnom paktu.

profimedia

 

I dalje je nepoznato kako bi druga Trampova administracija mogla da utiče na NATO, rekla je analitičarka Sofija Beš za Euronews.

Ukoliko bi Vašington pozvao na "mnogo, mnogo manji NATO, onda će to postati egzistencijalno pitanje", rekla je Beš koja je saradnik u Karnegi zadužbini za međunarodni mir. Ona smatra da postoje načini da se taj rizik minimizira.

Podseća na nedavne debate tokom predsedničke kampanje u kojima je Tramp preuzeo zasluge za ubeđivanje drugih država članica NATO-a da troše više za svoju vojsku, sugerišući da Evropljani mogu da ublaže njegove strahove.

"To će verovatno biti pristup...da se sve uokviri na način da evropski odbrambeni napori budu odgovor na pritisak iz SAD", navodi Beš.  

Ako je podsticanje Trampa uslov za to, tim bolje za Rutea, koji je uspeo da uspostavi dobar radni odnos sa njim dok je bio holandski premijer, rekla je bivša portparolka NATO-a Oana Lngesku za Euronews.

Rute je viđen kao lider koji čvrsto stoji na zemlji, a često se deli fotografija na kojoj se vozi biciklom po rodnom Hagu ili kako jede jabuku dok ide na sastanak u premijersku kancelariju.  

profimedia

 

Njegov prijateljski, ali i oštar pristup prema Trampu mogao bi ga da dovede u dobru poziciju ukoliko republikanac trijumfuje u novembru, kaže Lungesku koja je sada saradnik u istraživačkom centru Kralejvskog instituta ujedinjenih službi.

Zamršen odnos sa EU

Ali, ko god da dođe u Belu kuću, i Beš i Lungesku su saglasni da Evropa mora da poveća troškove odbrane s obzirom na rusku agresiju. 

Rute je bio veoma snažna pristalica Ukrajine, ističe Lungesku i podseća na borbene avione, municiju i bezbednosne garancije koje je Holandija donirala tokom njegovog mandata.  

Međutim, možda najzamršeniji odnos kojim će Rute morati da upravlja nije sa Vašingtonom ili Kijevom, već sa drugom međunarodnom organizacijom čije sedište je u Briselu – EU. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je nedavno najavila da će komesar za odbranu biti Litvanac Andrijus Kubilijus i izazvala je burnu reakciju Jensa Stoltenberga koji je zabrinut zbog toga da EU pokušava da upliva u odbrambene vode.  

"Ono što EU ne bi trebalo da čini jeste da počne da stvara alternativne odbrambene strukture. Zemlje mogu da imaju samo jedan set ciljeva sposobnosti, a ne dva. To je odgovornost NATO-a", rekao je Stoltenberg. 

Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

 

Pred Ruteom je izazov da izgradi odnos sa EU koji, po rečima Beš, "ne može biti mnogo gori" i "pred njim je taj posao".  

"Ideja (komesara za odbranu) je na neki način uvreda za NATO, i to samo pokazuje da EU nije bila uspešna u izvođenju sopstvenog slučaja", kaže Beš. 

Lungesku koja je sa Stoltenbergom sarađivala skoro deset godina, ima malo više optimizma i navodi da je saradnja sa EU dostigla "nivo bez presedana" i da su Stoltenberg i Fon der Lajen imali "veoma dobru hemiju". Ali, i ona je saglasna da će doći do “zabune” ukoliko EU pođe putem dupliranja NATO struktura i standarda.  

Ali, kako ističe Lungesku, možda postoje neki koji su malo manje verovali Stoltenbergu zato što njegova zemlja nije članica EU. To je problem koji će Mark Rute veoma lako moći da ispravi. 

Beš i Lungesku ukazuju i na nove pretnje iz Kine, čije pokazivanje vojnih mišića sve više frustrira Ameriku.  

Ali Ruteov najveći izazov će možda biti i najstariji NATO izazov: Rusija.  

"Odvraćanje i odbrana danas su u srži NATO-a, i tako će ostati u doglednoj budućnosti", napominje Lungesku i dodaje: "Ovo je opasan svet koji ne postaje ništa manje opasan". 

Komentari (0)

Evropa