Evropa

Asanžovo prvo obraćanje na slobodi: Nisam u zatvoru jer sam se izjasnio krivim za novinarstvo

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

10:06

Asanžovo prvo obraćanje na slobodi: Nisam u zatvoru jer sam se izjasnio krivim za novinarstvo
Asanžovo prvo obraćanje na slobodi: Nisam u zatvoru jer sam se izjasnio krivim za novinarstvo - Copyright Tanjug/AP Photo/Pascal Bastien

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (53) rekao je danas da je pušten iz zatvora jer je priznao krivicu za novinarstvo, a ne zato što je pravni sistem funkcionisao, objavio je Guardian. 

On je evropskim poslanicima rekao da je priznanje krivice po optužbama za špijunažu SAD bilo neophodno, jer pravni i politički napori da se zaštiti njegova sloboda nisu bili dovoljni, prenosi Gardijan.

"Na kraju sam izabrao slobodu umesto neostvarive pravde. Danas sam slobodan nakon godina zatvora jer sam se izjasnio krivim za novinarstvo", rekao je Asanž pred Odborom za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope PACE u Strazburu u svom prvom javnom obraćanju otkako je oslobođen u junu. 

Rekao je da se nada da njegovo današnje svedočenje može da posluži za isticanje slabosti, postojećih mera zaštite i pomoći onima čiji su slučajevi manje javni, ali koji su jednako ranjivi.

Asanž je rekao da je sloboda govora na "mračnom raskršću".

"Bojim se da će biti prekasno ako institucije poput Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ne shvate ozbiljnost situacije. Svi treba da učinimo svoj deo kako bismo osigurali da se svetlo slobode nikada ne ugasi, da će potraga za istinom živeti i dalje i da glasovi mnogih ne budu ućutkani interesima nekolicine", rekao je on.

Napomenuo je da novinari ne bi trebail da budu progonjeni zbog obavljanja svog posla. 

"Novinarstvo nije zločin", naglasio je Asanž.

Asanž sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora, pa pet u zatvoru

Asanž je pušten posle pet godina provedenih u britanskom zatvoru, nakon što se izjasnio krivim za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD u dogovoru sa tužiocima Ministarstva pravde SAD kojim je zaključena dugotrajna pravna saga. Pre nego što je bio u zatvoru, proveo je sedam godina u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu, koji je zatražio na osnovu političkog progona.

Australijski novinar je optužen da je primio i objavio stotine hiljada ratnih dnevnika i diplomatskih depeša koje su uključivale detalje o zločinima američke vojske u Iraku i Avganistanu. Njegove aktivnosti su slavili zagovornici slobode medija, koji su hvalili njegovu ulogu rasvetljavanju ponašanja američke vojske koje bi inače moglo ostati prikriveno.

Među fajlovima koje je objavio Vikiliks nalazio se snimak napada američkih snaga u Bagdadu helikopterom "Apač" 2007. u kojem je poginulo 11 ljudi, uključujući dva novinara Reutersa.

Sa druge strane, kritičari kažu da je njegovo ponašanje dovelo u opasnost američku nacionalnu bezbednost i nedužne živote — poput ljudi koji su davali informacije američkim snagama u Iraku i Avganistanu — i da je zalutao daleko izvan granica tradicionalnih novinarskih dužnosti.

Višegodišnji slučaj okončan je tako što se Asanž izjasnio o krivici u američkom okružnom sudu na Severnim Marijanskim ostrvima, američkoj enklavi na Pacifiku.

Asanž se izjasnio krivim po optužnici iz Zakona o špijunaži za zaveru radi nezakonitog pribavljanja i širenja poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani. Sudija ga je osudio na pet godina, koliko je već proveo iza rešetaka u Velikoj Britaniji boreći se protiv ekstradicije u SAD.

Asanž se vratio u Australiju kao slobodan čovek krajem juna. Tada je njegova supruga Stela rekla da mu je potrebno vreme da se oporavi pre nego što javno progovori.

Njegovo pojavljivanje u utorak usledilo je nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope objavila izveštaj o Asanžovom pritvoru u Velikoj Britaniji u trajanju od pet godina.

Parlamentarni odbor za ljudska prava saopštio je da se Asanž kvalifikovao kao politički zatvorenik i da je izdao nacrt rezolucije u kojoj izražava duboku zabrinutost zbog grubog postupanja prema njemu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa