Evropa

Bude li suše ili nestašice, Britanci će piti vodu iz norveških fjordova: Kompanija za vodosnabdevanje već ima plan

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

23:03

Bude li suše ili nestašice, Britanci će piti vodu iz norveških fjordova: Kompanija za vodosnabdevanje već ima plan
Bude li suše ili nestašice, Britanci će piti vodu iz norveških fjordova: Kompanija za vodosnabdevanje već ima plan - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najvećih britanskih kompanija za vodosnabdevanje objavila je danas da bi mogla da dobavlja vodu iz norveških fjordova, koju bi u morskim tankerima dopremala u Ujedinjeno kraljevstvo u slučaju budućih nestašica.

Britanska kompanija Sautern voter (Southern Water) pravi planove za nabavku cisterni vode iz skandinavske zemlje, ne bi li se izborila s budućim nedostatkom snabdevanja i sušom, preneo je Gardijan.

Kompanija, koja ima 2,7 miliona kupaca pijaće vode na jugoistoku Engleske, tako bi obezbedila do 45 miliona litara dnevno.

Soutern voter je u pregovorima s britanskom privatnom kompanijom "Ektreme Drought Resilience Service" (EDRS) o isporuci vode iz Norveške, kada to bude potrebno.

ESRD pakuje vodu u tetrapak kutijama, transportnim kontejnerima ili megalitrima koji se isporučuju morskim tankerima.

Komunalna kompanija je saopštila da će korišćenje cisterni biti "krajnja mera za nepredviđene situacije na kratak period u slučaju ekstremne vanredne situacije suše".

Generalni direktor kompanije za vodu Tim Mekmahon rekao je postoji i niz drugih rezervnih opcija koje prvo treba aktivirati, kao što su privremena postrojenja za desalinizaciju i sporazumi o uštedi vode sa preduzećima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa