Evropa

Najavljeni protesti širom Španije: Sidnikati zahtevaju smanjenja osmočasovne radne nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

10:29

Najavljeni protesti širom Španije: Sidnikati zahtevaju smanjenja osmočasovne radne nedelje
Najavljeni protesti širom Španije: Sidnikati zahtevaju smanjenja osmočasovne radne nedelje - Copyright Tanjug AP/Joan Mateu Parra

veličina teksta

Aa Aa

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

Poslodavci to odbijaju jer su zabrinuti zbog povećanja troškova, dok socijalisti španskog premijera Pedra Sančeza nastoje da ubede preduzeća da prihvate plan za smanjenje radne sedmice, navodeći da će ta promena dovesti do povećanja produktivnosti, preneo je Rojters.

Vlasnici preduzeća strahuju da će predlog značiti da zaposleni rade manje sati za istu platu kao ranije.

Bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi naveo je u izveštaju, koji je ovog meseca napravljen za Evropsku komisiju, da EU mora da premosti jaz u produktivnosti između svojih članica da bi održala korak sa ekonomskim rivalima - SAD i Kinom.

Španci rade više sati od većine Evropljana, a, prema podacima Evrostata, prosečna radna nedelja u Španiji bila je 36,4 sata tokom 2023. godine u poređenju sa prosekom EU koji je iznosio 36,1 sat.

Francuska je 2000. godine uvela 35-časovnu radnu nedelju, očekujući da će to dovesti do otvaranja stotine hiljada radnih mesta.

Ali podaci pokazuju da je došlo do povećanja cene rada i da su kompanije postale manje konkurentne, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa