Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ukrajinski zvaničnici: U ruskom napadu na Krivi Rog troje ubijenih, među njima i dete

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/09/2024

-

08:26

RAT U UKRAJINI Ukrajinski zvaničnici: U ruskom napadu na Krivi Rog troje ubijenih, među njima i dete
RAT U UKRAJINI Ukrajinski zvaničnici: U ruskom napadu na Krivi Rog troje ubijenih, među njima i dete - Copyright Tanjug/Ap/Russian Defense Ministry P.S./Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da Ukrajina veoma računa na podršku Sjedinjenih Američkih Država Planu za pobedu Ukrajine u ratu, kao i da se aktivno priprema za pregovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, predstavnicima obe stranke u Kongresu, ujedno računajući na sastanke sa oba kandidata za predsednika SAD. On je naglasio da će Ukrajina "uvek biti zahvalna Americi što je podržala nezavisnost ove zemlje, kao i za svu pruženu pomoć kako bi Ukrajina mogla da izdrži ovaj rat". Zelenski je naveo da će Ukrajina izneti konkretan plan, ne samo kako da se "odupre u ratu", već da "ojača i ostvari pravedan mir i pobedu".

Ključni događaji:

  • Ruske snage napale Donjeck, Dnjepar, Herson i Sumi, poginule dve osobe, više povređeno
  • Ministarstvo odbrane: Svakog meseca u Ukrajini se regrutuje oko 6.500 dobrovoljaca
  • Lavrov: Rusija ne želi eskalaciju, ali se zapadni političari ponašaju kao deca
  • Nemačka planira da Ukrajini da još 400 miliona evra vojne pomoći

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.   

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

08.25 MO Rusije: Tokom noći oboren 101 ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći oborili 101 ukrajinski dron, najviše iznad Brjanske oblasti, Krasnodarske pokrajine i Azovskog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako je navedeno, 53 drona su presretnuta i uništena iznad Brjanske oblasti, 18 iznad Krasnodarske pokrajine, pet iznad Kaluške oblasti, po tri drona iznad Tverske i Belgorodske oblasti, a po jedan dron iznad Smolenske i Kurske oblasti i Krima.

Iznad Azovskog mora oboreno je 16 ukrajinskih dronova, prenosi RIA Novosti. Zbog pada delova bespilotnih letelica u Tihoreckom okrugu Krasnodarske pokrajine došlo je do požara i detonacija eksplozivnih predmeta, izjavio je gubernator Venjiamin Kondratjev.

08.10 Ukrajinski zvaničnici: U ruskom napadu na Krivi Rog troje ubijenih, među njima i dete

Tri osobe su ubijene, među njima i jedno dete, u raketnom napadu ruske vojske na stambeni deo grada Krivi Rog, izjavio je jutros načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Serhij Lisak. Prema njegovim rečima, u napdu su poginuli 12-godišnji dečak i dve starije žene, prenosi Unian. U napadu su povređeni dvojica muškaraca i 17-godišnjak. "Oštećeni su privatni stambeni objekti", naveo je Lisak. Predsednik Saveta za odbranu Krivog Roga, Oleksandr Vilkul, upozorio je da pod ruševinama možda ima još ljudi, prenosi Ukrinform. Vilkul je naveo da su na terenu spasilačke i medicinske službe.

08.05 Šolc: Nećemo Kijevu isporučiti rakete dugog dometa

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovo je odbacio mogućnost prebacivanja krstarećih raketa Taurus u Kijev, čiji je domet leta oko 500 km. "Iako mnogi vrše pritisak na mene, ja neću isporučivati krstareće rakete koje mogu da stignu do Moskve. Mogu i uveravam vas ovde na ovom mestu: ostaću pri ovom stavu", rekao je on tokom sastanka sa građanima u opštini Nidergorsdorf u nemačkoj saveznoj državi Brandenburg, prenosi Tagesšpigel.

On je ukazao na potrebu da se istraže načini za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini.

"Sada je vreme da istražimo koje mogućnosti postoje", rekao je Šolc, napominjući da se ne slaže sa stavom da mirovni pregovori mogu biti alternativa podršci Nemačke Ukrajini.

Tanjug/AP/Kay Nietfeld

 

07.45 Ruske snage napale Donjeck, Dnjepar, Herson i Sumi, poginule dve osobe, više povređeno

U regionu Donjecka, ruske snage su sinoć dronom napale spasilačke ekipe, a oštećena je vatrogasna cisterna, objavila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine na Fejsbuku. Kako je navodi u saopštenju, u napadu nije bilo povređenih, ali je oštećeno vatrogasno vozilo.

Kako prenosi Ukrinform, ruska vojska je u protekla 24 sata izvršila 2.816 granatiranja Donjecke oblasti, a oštećeno je 58 civilnih objekata.

U raketnom napadu na Stanislav u Hersonskoj oblasti poginula je starija žena, izjavio je načelnik oblasne vojne uprave Hersona Oleksandar Prokudin.

Načelnik Oblasne vojne uprave Sergej Lisak saopštio je da je jedna osoba je povređena u sinoćnjem napadu Oružanih snaga Rusije na obrazovnu ustanovu u Dnjepru, prenosi ukrajinski Interfaks.

"Neprijatelj je napao Dnjepar. Prema preliminarnim podacima jedna osoba je zadobila povrede umerene težine. Zgrada obrazovnog centra je delimično uništena", napisao je on na Telegram kanalu.

Jedna osoba je poginula, a 13 je zadobilo povrede različitog stepena težine usled ruskog napada vođenom vazdušnom bombom na zgradu Sumskog gerijatrijskog pansiona za veterane rata i rada u četvrtak, saopštila je Oblasna vojna uprava Sumi.

"U objektu se nalazio 221 pacijent, od kojih je 87 invalida. Od posledica udara, zaključno sa 19 časova, jedna osoba je preminula, a 13 je zadobilo povrede različitog stepena težine", navodi se u saopštenju.

Pacijenti pansiona se evakuišu na sigurno, a ljudima se pruža medicinska i psihološka pomoć, navodi OVA.

07.30 Lavrov: Rusija ne želi eskalaciju, ali se zapadni političari ponašaju kao deca

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija ne želi da eskalira tenzije sa zapadnim državama, ali da se, kako je naveo, "političari ovih zemalja ponašaju kao deca".

"Ne želimo eskalaciju...Čini se da zapadni političari zaista imaju mentalitet deteta, iako kao odrasli zauzimaju odgovorne funkcije: ministri, premijeri, kancelari, predsednici", rekao je  Lavrov u intervjuu za "Sky News Arabia".

Lavrov je naglasio da se već nekoliko meseci u svetu raspravlja o tome kako Rusija navodno samo preti i govori o "crvenim linijama".

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

07.20 Haris potvrdila sastanak sa Zelenskim: Naša posvećenost Ukrajini je nepokolebljiva

Potpredsednica SAD Kamala Haris potvrdila je juče da će sledeće nedelje imati sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ona je je na platformi Iks navela da će to biti njen sedmi susret sa ukrajinskim liderom. "Predsednik Džozef Bajden i ja smo jasno stavili do znanja da je naša posvećenost ukrajinskom narodu koji se bori za svoju slobodu nepokolebljiva", istakla je Haris.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

07.10 Nemačka planira da Ukrajini da još 400 miliona evra vojne pomoći

Nemačka vlada namerava da ove godine izdvoji dodatnih 400 miliona evra za vojnu podršku Ukrajini, navodi se u pismu Ministarstva finansija odboru za budžet Bundestaga.

"Nemačka vlada planira da u kratkom roku izdvoji dodatnih 400 miliona evra za vojnu podršku Ukrajini", navodi se u pismu, prenosi Handelsblat.

Državni sekretar za finansije Florijan Tonkar, koji je potpisao pismo, ukazao je na opasnost da "Ukrajina pretrpi poraz u odbrambenoj kampanji bez značajno povećane materijalne podrške".

Planirano je da se novac potroši na kupovinu vojne opreme i mehanizacije za ukrajinsku vojsku, posebno opreme za PVO, dronova i zaštitne opreme.

Prema podacima Federalnog ministarstva finansija, za podršku Ukrajini do kraja godine potrebno je još oko 1,42 milijarde evra. To je 397 miliona evra više od onog što je predviđeno budžetom i zato je neophodno odobrenje Bundestaga.

Nemačka vlada je u četvrtak objavila novi paket pomoći Ukrajini.

Komentari (0)

Evropa