Evropa

Stevandić: Ustavni sud bi trebalo da štiti Ustav i zakone a uveo je BiH u "pravnu anarhiju"

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

22:47

Stevandić: Ustavni sud bi trebalo da štiti Ustav i zakone a uveo je BiH u "pravnu anarhiju"
Stevandić: Ustavni sud bi trebalo da štiti Ustav i zakone a uveo je BiH u "pravnu anarhiju" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je Izborni zakon RS ustavan i da je Ustavni sud njegovim osporavanjem uveo Bosnu i Hercegovinu u ''pravnu anarhiju''.

''Jasno je da svi u Federaciji BiH, Ustavnom sudu i EU znaju da u ustavu piše da je Centralna izborna komisija zadužena za provođenje izbora samo a Parlamentarnu skupštinu i člana predstavništva BiH'', rekao je Stevandić, prenosi RTRS.

On je rekao da je neustavan Izborni zakon BiH, kojeg je, kako je ocenio, dodatno neustavnim učinio ''nelegalni Kristijan Šmit'' svojim odlukama, ali po kojem su prinuđeni da sprovode izbore.

Stevandić je istakao da bi Ustavni sud trebalo da štiti Ustav i zakone, a ne da dovodi do pravne anarhije.

Najavio je i da će po okončanju izborne kampanje biti održani sastanci zvaničnika, kao i predstavnika vlasti i opozcije s ciljem pronalaska rešenja tog pitanja.

Ranije danas krnji ustavni sud BiH u celosti je danas osporio Izborni zakon Republike Srpske, uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH.

Osporenim Izbornim zakonom Srpske, tvrdi Ustavni sud BiH, preuzimaju se nadležnosti institucija BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izborni zakon koji je na snagu stupio 17. jula.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa