Evropa

Zašto Turci pokušavaju da predstave Nasera Orića kao heroja: Euronews region o najavi kontroverzne serije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2024

-

21:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Najavom serije o Naseru Oliću, turski javni servis TRT nije ostavio prostor za dileme o načinu na koji će predstaviti njegov lik. Biće to priča o heroju koji je promenio tok bosanskog rata, saopštili su autori serije. Dva puta oslobođen optužbi za zločine, srebrenički komandant armije BiH će se pred još uvek živim svedocima svojih dela sada naći i kao heroj. Može li popularna turska kinematografija menjati stavove javnosti o ratnim ulogama pojedinaca i čime je to Naser Olić zadužio Turke, bila je tema prve emisije Euronews ragion.

Za jedne zločinac, za druge heroj, a za Turski javni servis, Naser Olić je filmski inspirativan. Posle serije o nekadašnjem političkom lideru bosanskih muslimana Aliji Izetbegoviću, TRT najavljuje seriju o Oriću, ratnom komandantu armije BiH. Biće to priča o bosanskom otporu, izvestili su mediji u Sarajevu. Zašto zločinca pretvaraju u heroja, pitaju se u Banjaluci. Ali najoštrije reakcije stižu u Ankaru iz Beograda, odakle direktor vladine Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, u protestnom pismu upućenom rukovodstvu TRT-a, zahteva da se eventualni propusti u seriji Naser, isprave. Podsećajući na Olićeve zločine, Arno Gujon takođe skreće pažnju da bi se oni morali naći u seriji.

Euronews

 

Viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju doktor Milan Gulić rekao je da nikome u Turskoj ne bi palo na pamet da snima seriju kada bi uradili kompletnu analizu biografije Nasera Orića.

"Da su to uradili, mogao bi neke kriterijume filmičnosti taj lik da ima. Da pogledate jednog čoveka koji potiče iz istočne Bosne, koji se u toj zemlji uspinje lagano na policijskoj lestvici u Srbiji, u Beogradu, završava policijski kurs, tu je, ako biografi ne lažu, radio je u policijskoj stanici Savski venac, onda Jedinici za posebne namene. Boravi na Gazimestanu, zajedno sa Slobodanom Miloševićem, ide u akciju na Kosovo i Metohiju u 90-ima, a onda se pojavljuje u Bosni i Hercegovini, na Ilidži, eto ga u svom rodnom kraju, u Srebrenici i postaje komandant i sa bošnjačke tačke gledišta postaje jedan simbol otpora, sa srpske, naravno, postaje simbol zločina. Međutim, onda bismo tu došli do svih kontroverzi koje taj lik nosi i sigurno da nikada nećemo i ne bismo sa te strane, bilo iz Sarajeva, bilo iz Turske, dobili seriju koja tu ličnost osvetljava na način na koji bi trebalo da je osvetli, a to je sa svim kontroverzama koje postoje", rekao je Gulić.  

Euronews/Emisija Region

 

Na to se nadovezao pisac i novinar Muharem Bazdulj. On kaže da bi ova serija mogla da bude dobra ako bi se biografiji Nasera Orića pristupilo pošteno i bez versko-etničkih simpatija.

"Imate ovu stvar koju je Milan jako lepo skicirao i zapravo me inspirisao na ovo. Imate jedan pseudomemoarsko-reportažni zapis koji je, iako je što kažu izmišljen, što bi rekli Italijani, dobro izmišljen, da čak kada 9. marta hapse Vuka Draškovića, kada je vezan u Majke Jevrosime, kada on kaže - srpska policija bije srpsku mladost umesto da tuče Turke na Kosovu. Navodno mu je jedan srpski policajac opalio šamar. Po toj priči taj policajac je bio Naser Orić. Zamislite tu scenu. Ona zaista kad bi ušla u biografiju Nasera Orića, to bi zapravo mogao biti dobar film. Samo što ja ne verujem da će ova turska serija biti o tome", rekao je Bazdulj.

Euronews

 

Bazdulj kaže da Turci ovu seriju prave prvenstveno za svoju publiku. Ocenio je da je rat u Bosni i Hercegovini 90-ih godina prošlog veka bio kohezioni faktor za islamski svet, koji je međusobno jako zavađen. 

"Kao što su islamski mislitelji često isticali, u zadnjih 200 godina muslimanski narodi su mnogo više vodili ratove međusobno nego protiv nemuslimanskih naroda. Jedan od retkih ratova koji je bio potpuno kohezivan za muslimanski svet bio je rat u Bosni. Dakle, ako uzmete Šite i Sunite, Saudijsku Arabiju i Iran, koji su međusobno jako zavađeni oko praktično svega, kada je reč o ratu u Bosni, oni su bili potpuno na istoj strani. Iz perspektive Turske, serija o Naseru Oriću je serija koja govori o jednom muslimanskom heroju, opkoljenom, mnogo moćnijem, mnogo brojnijem nemuslimanskom armijom koji vodi neku bitku i pokušava da zaštiti svoj narod. Njih ove finese ne zanimaju", rekao je Bazdulj i dodao: 

"Ja sam veliki zagovornik one Habermasove teze da svaki narod, svaka zajednica bira svoju istoriju u svakom trenutku. Dakle, u jednom trenutku je nemački narod izabrao Hitlera. Danas nemački narod kao možda svoju moralnu vertikalu u istom pravcu bira Sofiju Šol. Meni je tragično za bošnjački narod ako oni biraju Nasera Orića kao svoj simbol iz 90-ih. Ako me nešto pita, onda je pitanje koliko su Turci tim bošnjačima prijatelji ako im nameću Nasera kao nekoga ko bi trebao biti heroj 90-ih". 

Euronews/Emisija Region

 

Scenaristkinja Nataša Drakulić tvrdi da je smimanje serije o Naseru Oriću neka vrsta propagande, jer je u pitanju lik koji ne treba glorifikovati.

"Danas se Naser Orić vezuje uz kriminalni klan Nasera Keljmendija. On to nikada nije krio, živeo je u hotelu Kazagrande na Ilidži godinama. Čak mogu da kažem da se javno hvalio time. Čovek koji je danas blizak narkokartelima, ne vidim razloga da mu praviš seriju. To nije čak filmski ni kao serija o Eskobaru koja ima neku drugačiju varijantu. I meni je bilo zanimljivo kad se to desilo. Pitanje je šta je poruka sa svim tim. Nisam siguran da mogu da razumem jer on je zaista lik koji ga ne treba glorifikovati na bilo koji način. I pre same Srebrenice je bilo kontroverzno o zločinima koji su se desili, za koje nažalost nije osuđen"rekla je Drakulić. 

 Kompletnu emisiju Euronews region pogledajte u videu sa početka teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa