Evropa

RAT U UKRAJINI Od posledica ruskog udara u predgrađu Odese, poginuo bračni par

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/09/2024

-

08:31

RAT U UKRAJINI Od posledica ruskog udara u predgrađu Odese, poginuo bračni par
RAT U UKRAJINI Od posledica ruskog udara u predgrađu Odese, poginuo bračni par - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry P.S./EPA-EFE/NATIONAL POLICE OF UKRAINE

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je sinoć da Sjedinjene Američke Države još uvek nisu promenile svoj stav o upotrebi raketa dugog dometa na teritoriji Ruske Federacije. U međuvremenu, Finska i Švedska nisu uvele nikakva konkretna ograničenja za ukrajinsku upotrebu svog oružja za izvođenje napada na rusku teritoriju, ali se oružje mora koristiti u skladu sa međunarodnim pravom, saopštile su ministarka spoljnih poslova Finske Elina Valtonen i njena švedska koleginica Marija Malmer Stenergard na zajedničkom brifingu u Helsinkiju. Kada je situacija na frontu u pitanju, u blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana je tokom poslednjih nedelja primećeno više od 100 ruskih dronova i raketa, saopštio je ukrajinski operater Energoatom i naglasio da takve akcije predstavljaju pretnju ne samo za Ukrajinu, već i za ceo kontinent.

Ključni događaji:

  • Zelenski: Ukrajini treba dalekometna sposobnost koja će naterati Rusiju da traži mir
  • MSP Švedske i Finske: Ukrajina može bez ograničenja da udari na teritoriju Rusije
  • Nebenzja: NATO će započeti direktan rat ako dozvoli Kijevu upotrebu oružja u Rusiji
  • Kirbi: Bela kuća ozbiljno shvata pretnje i neće dozvoliti udare na teritoriju Rusije
  • Pistorijus odbacio pretnje Putina o direktnom sukobu Zapada s Rusijom
  • Ukrajina: Više od 100 ruskih dronova i raketa primećeno u blizini ukrajinskih nuklearki

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

23.59 Bajden je apelovao na Kongres da Ukrajini produži rok korišćenja od 5,8 milijardi dolara

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je od Kongresa produženje predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava (PDA) do 2025. godine. Time bi oko 5,9 milijardi dolara bilo dostupno za vojnu pomoć Ukrajini nakon završetka fiskalne godine 30. septembra, prenosi The Hill. Bela kuća je zatražila da se nastavak finansiranja uključi u rezoluciju koju je ponudio predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson. Ova sredstva ističu krajem ovog meseca.

23.57 Saliven: SAD pomažu Ukrajini da zaštiti nuklearne elektrane od ruske pretnje

Pretnja od napada Rusije na infrastrukturu ukrajinskih nuklearnih elektrana je realna, pa SAD pružaju podršku Ukrajini da ih zaštiti, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejkob Saliven. "Rusi su drsko napadaju civilnu energetsku infrastrukturu. Oni su i ranije pogađali ukrajinske nuklearne elektrane i mislim da ćemo to ponovo videti, a ovi objekti su veoma važni za snabdevanje Ukrajine energijom. Zato je potreba da se pomogne Ukrajini da zaštiti ove nuklearne elektrane posebno akutna i to činimo našim glavnim prioritetom", rekao je Saliven na 20. godišnjem Jaltinske evropske strategije (YES) u Kijevu, prenosi Interfaks Ukrajina.

23.55 Budanov: Rusija želi da okonča rat do 2026. godine

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirilo Budanov ocenio je danas da bi Rusija želela da okonča rat koji je pokrenut protiv Ukrajine do kraja 2025. ili početkom 2026. godine. "Štaviše, Moskva se nada da će to upotpuniti svojom pobedom", rekao je Budanov na 20. međunarodnoj godišnjoj konferenciji lidera (Yalta European Strategy) koja je održana u Kijevu. Prema njegovim rečima, za Kremlj je ključan prelaz 2025. – početak 2026. godine, prenosi Unian.

23.35 Šolc: Ruski rat u Ukrajini izuzetno glup, Putin je stavio budućnost svoje zemlje na kocku

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je danas predsednika Rusije Vladimira Putina da je budućnost svoje zemlje stavio na kocku napadom na Ukrajinu.

"Rat je, iz ruske perspektive, izuzetno glup", rekao je danas Šolc tokom razgovora sa građanima branderburškog Prenclaua.

On je dodao da Putin, kako je rekao "zbog svojih imperijalističkih snova, šalje stotine hiljada ruskih vojnika u smrt i ranjavanja, uništava ekonomske odnose Rusije sa mnogim zemljama sveta".

"A Ukrajina će posle toga imati jaču vojsku nego što je imala pre", dodao je Šolc, preneo je Velt.

Napomenio je da će Nemačka nastaviti da vojno podržava Ukrajinu kako bi sprečila da napadnuta zemlja kolabira i kako bi se sprečilo "očigledno kršenje pravila u Evropi".

Tanjug/AP/Kay Nietfeld

 

23.25 Od posledica ruskog udara u predgrađu Odese, poginuo bračni par

U ruskom raketnom napadu na Odesku oblast poginuo je bračni par, jedna osoba je povređena, a oštećeni su stambeni i poslovni objekti, izjavio je večeras načelnik Oblasne vojne uprave Odese Oleg Kiper. "Večeras je neprijatelj raketirao Odeski okrug. Poginuo je bračni par. Usled ruskog raketnog napada, sa zabranjenom kasetnom municijom, oštećeni su stambeni i poslovni objekti u predgrađu Odese", napisao je on na Telegramu.

23.20 Zelenski: Svako kašnjenje vojne pomoći ima negativne posledice na frontu

Svaka blagovremena, brza dostava vojnih paketa za Ukrajinu pozitivno utiče na front, a svako kašnjenje dovodi do negativnih posledica, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na sastanku sa delegacijom američkih kongresmena. "To treba da se oseti na frontu. Svako kašnjenje sa vojnim isporukama ima svoju negativnu posledicu na frontu. Svaka pravovremena, brza isporuka ima pozitivan uticaj. Informisao sam američke kongresmene o trenutnoj situaciji i o perspektivama", naglasio je Zelenski u večerašnjem obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

22.48 Žovkva: Kijev će preneti svoj mirovni plan Moskvi

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva izjavio je danas da će plan Kijeva za uspostavljanje mira biti prenet Moskvi preko zemalja koje sa Rusijom imaju odgovarajući dijalog. Prema njegovim rečima, ovaj plan je trenutno u pripremi. "Ako Ruska Federacija prestane da govori jezikom ultimatuma i bude spremna da razgovara o elementima takvog plana ili celog ovog plana, onda možemo da govorimo o tome da na drugom samitu bude i predstavnik Rusije", dodao je Žovkva, prenosi Strana.ua.

21.31 Hakeri ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (GUR) izveli sajber napad na ruske banke

Hakeri ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (GUR) izveli su još jedan sajber napad na bankarski sistem Ruske Federacije. "Kao rezultat operacije, poremećen je rad najvećih bankarskih institucija države agresora, koje obezbeđuju delovanje okupatorskih snaga Oružanih snaga Rusije", navodi se u saopštenju Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine. Navodi se da su Banka Rusije, Tinkof banka, Gaz banka i platni sistem SBP našle pod sajber napadom, prenosi Ukrinform.

Korisnici u mnogim regionima Ruske Federacije žale se na blokiran rad onlajn servisa finansijskih institucija, nemogućnost korišćenja ličnog naloga, suspenziju veb sajtova i mobilnih aplikacija banaka. Takođe, klijenti banke ne mogu da plaćaju usluge onlajn.

21.30 Reuters: Ukrajina predala SAD i Britaniji spisak potencijalnih meta u Rusiji

Ukrajina je dostavila Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji spisak potencijalnih meta u Rusiji za udare zapadnim oružjem, preneo je Rojters pozivajući se na neimenovane evropske diplomate. Među ciljevima su vojni komandni i kontrolni centri, skladišta goriva i naoružanja. U početku su ukrajinske vlasti htele da koriste rakete ATACMS za napad na ruske vazdušne baze, ali je Pentagon odgovorio da su skoro svi vojni aerodromi na kojima se nalaze glavne udarne snage ruske avijacije izvan dometa ovih raketa. Očekuje se da će London tražiti odobrenje Vašingtona da koristi svoje rakete protiv ciljeva duboko unutar ruske teritorije.

21.00 Nemački SDP poziva na pregovore o okončanju rata u Ukrajini

Vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke poziva na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, izjavio je šef poslaničke grupe SDP-a u Bundestagu Rolf Micenič. "Savezni kancelar Olaf Šolc i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saglasni su da je sada pravi trenutak da se pojačaju napori za mirovne pregovore i da bi Rusija takođe trebalo da bude prisutna na sledećem mirovnom samitu. Definitivno pozdravljam ovo", istakao je Micenič, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

19.35 Tri osobe poginule u ruskom granatiranju Zaporožja

Tri osobe poginule su danas u ruskom granatiranju Zaporožja, saopštio je načelnik Zaporoške oblasne vojne uprave (OVA) Ivan Fedorov.

"Rusi su ponovo napali region Zaporožja. Ovaj put su granatirali naselje Guljajpolje. Gađali su teritoriju jednog od poljoprivrednih preduzeća. Tri osobe su poginule", naveo je on na Telegram kanalu, prenosi Unian. Prema rečima Fedorova, svi poginuli su zaposleni u pogođenom preduzeću.

18.07 Sirski: Nastavljamo da punimo fond za razmenu zarobljenika

Povodom oslobađanja 103 vojnika iz ruskog zarobljeništva, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Oleksandr Sirski, poručio je da Odbrambene snage nastavljaju da popunjavaju fond za razmenu.

"Srećni smo kad su naši vojnici stigli kući. Nastavljamo da popunjavamo fond za razmenu", naveo je Sirski na Telegramu.

Rusija i Ukrajina su razmenile 103 ratna zarobljenika, potvrdile su obe strane, a Ujedinjeni Arapski Emirati su bili posrednici u razmeni.

 

16.56 Ukrajinski mediji: Rusija dovela rekordan broj brodova u Crno more

Prvi put posle dugo vremena Rusija je lansirala 16 brodova u Crno more, od kojih sedam nosača krstarećih raketa Kalibar.

Predsednik Ukrajinske dobrovoljačke armije "Jug" Sergej Bračuk ocenio je da na ovaj način Ruska Federacija pokušava da zaštiti svoje brodove i odbije mogući napad ukrajinskih pomorskih dronova, prenosi Kanal 24 .

Prema njegovim rečima, nekoliko sati pre nego što su brodovi povučeni iz luke Novorosijsk, Rusi su najavili odgovarajuću pretnju napadom.

16.29 Rusija i Ukrajina razmenile po 103 ratnih zarobljenika

Rusija i Ukrajina su razmenile 103 ratna zarobljenika, potvrdile su obe strane, a Ujedinjeni Arapski Emirati su bili posrednici u razmeni.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je razmenjeno 103 ukrajinskih vojnika za isti broj ruskih vojnika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prokomentarisao je da su "naši ljudi stigli kućama". "Uspešno smo vratili još 103 ratnika iz ruskog zatočeništva u Ukrajinu", naveo je Zelenski na platformi X.

Među zarobljenim ukrajinskim borcima su 82 vojnika i poručnika i 21 oficir ukrajinske vojske, policije, graničara i nacionalne garde.

10.22 Medvedev: Upotrebićemo nuklearno oružje ako ponestane strpljenja

Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je danas da bi Rusija mogla upotrebiti nuklearno oružje ako "ponestane strpljenja" i istakao da nuklearni sukob nikome nije potreban jer je to "veoma loša priča sa veoma teškim ishodom".

"Rusija ne koristi nuklearno oružje kao odgovor na neprijateljske napade, jer shvata opasnost i nepovratnost takvog sukoba. Moskva za sada pokazuje strpljenje, ali ga može ponestati", upozorio je Medvedev na Telegram kanalu.

On je napomenuo da Moskva pokazuje strpljenje time što ne koristi svoj nuklearni potencijal da odgovori na akcije Zapada u ukrajinskom sukobu, uključujući i dozvolu da se izvrše udari preciznim oružjem duboko na teritoriji Rusije, prenosi agencija RIA Novosti.

"Međutim, pompezni anglosaksonski idioti ne žele da priznaju jedno: svakom strpljenju dolazi kraj", naglasio je Medvedev.

On je primetio da bi se moglo ispostaviti kako su u pravu umereni zapadni analitičari koji upozoravaju na mogućnost nuklearnog odgovora i da bi "odgovor mogao biti i korišćenje novih nenuklearnih sistema isporuke".

Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Sputnik

 

09.55 Krenjin: Belorusija ne vidi pozitivne pravce za rešenje konflikta u Ukrajini

Ministar odbrane Belorusije Viktor Krenjin izjavio je danas da ta zemlja ne vidi pozitivne pravce za smirivanje situacije u Ukrajini.

"Nažalost, ne vidimo nikakve pozitivne pravce da se ova situacija smiri, niko ne pokazuje inicijativu", rekao je Krenjin u intervjuu za kinesku centralnu televiziju, prenosi Ria novosti.
Prema njegovim rečima, danas svi razumeju razloge za taj sukob, pokušali su da se "sakriju iza paravana".

"Vidimo da to nije nezavisna odluka Ukrajine. Ona se pretvorila u 'antiruske' službe, ali najviše koristi od ovog sukoba ima Zapad", rekao je on.

On je istakao da se svet već vratio u vreme Hladnog rata i "trke" u naoružanju.

"Vidimo kako vojni budžeti zemalja rastu. Mnogo oružja, agresivna retorika, nespremnost da se pregovara, da se pronađe zajednički jezik...", rekao je Krenjin.

profimedia

 

09.38 Stoltenberg: NATO je mogao da učini više kako bi sprečio rat u Ukrajini

NATO je mogao da učini više kako bi naoružao Ukrajinu u pokušaju da spreči "invaziju Rusije" 2022. godine, izjavio je danas odlazeći generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

"Sada za rat obezbeđujemo vojno osoblje, a ranije smo mogli da obezbedimo vojno osoblje kako bismo taj rat predupredili", rekao je Stoltenberg u danas objavljenom intervjuu za nemački "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Stoltenberg je ukazao na odbijanje NATO-a da obezbedi oružje koje je Kijev tražio pre "invazije Rusije punih razmera" zbog strahova, kako je naveo, da bi tenzije sa Rusijom mogle da eskaliraju, prenosi "Reuters".

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini se može okončati samo za pregovaračkim stolom.

"Da bi se rat okončao, ponovo će biti potreban dijalog sa Rusijom u određenom  trenutku. Ali on mora da bude zasnovan na snazi Ukrajine", zaključio je Stoltenberg.

Nakon što je rat počeo, Ukrajina - koja nije članica NATO-a - dobijala je oružane sisteme od svojih saveznika nakon prvobitnog oklevanja, napominje britanska agencija.

Stoltenberg, bivši norveški premijer, u oktobru će napustiti funkciju generalnog sekretara NATO-a, na kojoj je bio od 2014. godine.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

09.23 Ukrajinske trupe granatirale Gorlovku NATO granatama

Ukrajinske trupe granatirale su jutros Nikitovski okrug Gorlovka, ispalivši tri NATO granate kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) na svom Telegram kanalu.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka, grad je dom hemijskog kombinata "Stirol" i preduzeća za rudarstvo uglja, prenosi RIA Novosti.

Ovo je jedno od najvećih naseljenih područja DNR pre početka sukoba u Donbasu. Broj stanovnika bio je viši od 250.000 ljudi.

Sjedinjene Američke Države isporučile su Ukrajini dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, a ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Takođe, ukrajinskim trupama su isporučene nemačke samohodne artiljerijske jedinice PzH 2000, poljske samohodne topove Krab i francuske samohodne topove CAESAR koje koriste granate ovog kalibra.

Tanjug/AP/Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade

 

08.25 Starmer i Bajden odložili odluku o dozvoli da Ukrajina koristi rakete dugog dometa

Britanski premijer Kir Starmer i američki predsednik Džo Bajden odložili su odluku o tome da li će dozvoliti Ukrajini da koristi rakete dugog dometa, koje je dobila od zapadnih zemalja, za napade na ruskoj teritoriji - što je plan koji je izazvao ozbiljne pretnje Moskve da sledi ruski rat sa NATO.

Starmer je novinarima u Beloj kući rekao da je razgovarao sa Bajdenom ali da u pitanju nije bio sastanak "o tom konkretnom pitanju", objavio je Glas Amerike.

Pre sastanka, zvaničnici su najavili da će Starmer izvršiti pritisak na Bajdena da podrži njegov plan za slanje britanskih projektila Storm šedou Ukrajini, kako bi mogla da vrši napade dublje unutar Rusije, dok raste zabrinutost saveznika zbog situacije na ratištu Rusije i Ukrajine.

Međutim, Starmer je nagovestio da će sa Bajdenom o tom planu razgovarati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku naredne nedelje, sa "većom grupom pojedinaca".

Dok su Bajden i Starmer sa svojim saradnicima razgovarali u Beloj kući, Bajden nije želeo da prida veliki značaj upozorenju ruskog predsednika Vladimira Putina da bi dozvola Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa u Rusiji značilo da je Zapad "u ratu" sa Rusijom.

"Ne razmišljam mnogo o Vladimiru Putinu", rekao je Bajden novinarima.

Dvojica lidera kažu da su takođe razgovarali o ratu u Gazi. Britanija je nedavno suspendovala isporuke oružja Izraelu zbog straha da bi moglo da bude upotrebljeno u situacijama koje predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

SAD, koje su glavni vojni i diplomatski saveznik Izraela, još se nisu odlučile na taj korak.
Bajden i Starmer naveli su da su "čvrsto posvećeni" Izraelu, ali su naglasili da je neophodno da se postigne sporazum o prekidu vatre.

Uoči susreta Bajdena i Starmera, Bela kuća je nagovestila da neće biti nekog velikog saopštenja koje se odnosi na odluku o ukrajinskom korišćenju oružja dugog dometa.

Bajdenova administracija ove nedelje je saopštila da je Iran nedavno isporučio Rusiji balističko oružje kratkog dometa koje bi trebalo da koristi u ratu protiv Ukrajine.

"Ovo je očigledno duboko zabrinjavajuće", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

 

08.17 Trudo: Kanada u potpunosti podržava Ukrajinu u upotrebi oružja dugog dometa u RusijI

Kanada u potpunosti podržava Ukrajinu da koristi oružje dugog dometa na teritoriji Rusije, izjavio je premijer te zemlje Džastin Trudo.

On je dodao da je to neophodno da bi "sprečila i zaustavila   sposobnost Rusije da degradira ukrajinsku civilnu infrastrukturu", prenosi "Reuters".

Trudo je rekao novinarima da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava duboko da destabilizuje međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

"Zato su Kanada i drugi nedvosmisleni u stavu da Ukrajina mora da dobije ovaj rat protiv Rusije", zaključio je Trudo.

Tanjug AP/Laurent Cipriani

 

08.11 Dve osobe poginule u ruskom granatiranju u ukrajinskoj oblasti Sumi

Ruske snage tokom noći su 84 puta granatirale 15 pograničnih oblasti ukrajinske oblasti Sumi, u kojima su poginule dve osobe i ranjeno devet, saopštile su regionalne vlasti.

Ukrajinske vlasti na aplikaciji Telegram, saopštile su da su dve osobe poginule u blizini grada Jampil, prenosi "Reuters".

Sumska oblast dugo je bila meta ruskog granatiranja od početka rata. Nalazi se naspram ruskog južnog Kurskog regiona, u koji su ukrajinske snage upale početkom avgusta.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov objavio je da su ruske snage takođe gađale i harkovski okrug Holodnohirski, prenosi Ukrinform.

U napadu nije bilo ljudskih žrtava niti je bilo ko povređen, rekao je Terehov i dodao da su oštećene garaže.

Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

 

07.42 UN: Nuklearna retorika ne doprinosi okončanju rata

Generalni sekretar UN Stefan Dižarik izjavio je danas da retorika o nuklearnom oružju koje Rusija koristi ne doprinosi okončanju rata.

"Retorika koju čujemo je još jedan pokazatelj da se ne krećemo ka okončanju ovog sukoba onako kako bismo želeli – u okviru međunarodnog prava i Povelje UN", rekao je Dižarik na brifingu za novinare, komentarišući pretnje Zapadu koje je danas na sednici Saveta bezbednosti izneo ambasador Rusije u UN Vasili Nebenzja, prenosi Ukrinform.

profimedia

 

Prema njegovom uverenju, Ukrajina će biti jedna od tačaka koje će zauzimati važno mesto u dnevnom redu generalnog sekretara.

"Mislim da upotreba pretećeg jezika samo povećava rizik od pogrešne procene. A kada je u pitanju nuklearno oružje , pogrešna procena je nešto što ne možemo sebi priuštiti", dodao je portparol generalnog sekretara UN.

On je napomenuo da je Gutereš više puta pozivao nuklearne sile da se hitno dogovore da "niko od njih nikada, ni pod kojim okolnostima, ne sme da koristi ovo oružje".

Savet bezbednosti UN sastao se danas na zahtev Rusije da osudi vojnu pomoć zapadnih zemalja Ukrajini.

07.35 Zelenski: Ovaj rat se može pravedno okončati samo na jakim pozicijama

Rat sa Rusijom se može pravedno okončati samo na jakim pozicijama, a ukrajinske vlasti za to čine sve što je moguće, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u večernjem video obraćanju. "Prioritet je naoružanje za naše vojnike na Pokrovskom, Kurahovskom, Toreckom pravcu, na svim Donjeckim pravcima, uopšte duž fronta. Ovo je i pitanje snabdevanja i pitanje proizvodnje - kako u Ukrajini, tako i zajedno sa partnerima. Zadatak je da što više ojačamo svoje pozicije i izvršimo maksimalan pritisak na Rusiju. Ovaj rat se može pravedno okončati samo na jakim pozicijama. Radimo sve za ovo", naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Andreas Arnold/dpa via AP

 

07.30 MSP Švedske i Finske: Ukrajina može bez ograničenja da udari na teritoriju Rusije

Finska i Švedska nisu uvele nikakva konkretna ograničenja za ukrajinsku upotrebu svog oružja za izvođenje napada na rusku teritoriju, ali se oružje mora koristiti u skladu sa međunarodnim pravom, saopštile su ministarka spoljnih poslova Finske Elina Valtonen i njena švedska koleginica Marija Malmer Stenergard na zajedničkom brifingu u Helsinkiju, prenosi Yle.

Valtonen je napomenula da je jedino ograničenje to što se oružje mora koristiti u skladu sa međunarodnim pravom. Stenergard je istakla da upotreba oružja nije ograničena na teritoriju Ukrajine i da se oružje može koristiti za udare na teritoriji Rusije.

07.20 Zelenski se sastao Majklom Daglasom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se juče sa američkim glumcem i mirovnim izaslanikom UN Majklom Daglasom i njegovim sinom Dilanom. Oni su razgovarali o situaciji u Ukrajini, saradnji sa partnerima i četvrtom Samitu prvih dama i gospode.

"Veoma cenimo što su Majkl i njegov sin iskreno zainteresovani za ova pitanja i što njihova porodica stoji uz našu zemlju i narod. Zahvaljujemo im se za svu podršku. Veoma je važno što su Majkl i njegov sin iskreno zainteresovani za sve ovo, a njihova porodica brine o našoj zemlji i narodu" naveo je Zelenski na platformi Iks.

Američki glumac i mirovni izaslanik UN Majkl Daglas učestvovao je na četvrtom Samitu prvih dama i gospode posvećenom zaštiti dece, na inicijativu prve dame Ukrajine Olene Zelenske.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

Među učesnicima su bile i prve dame Srbije, Litvanije, Estonije, i prva gospoda Danske i Slovenije, a samitu su prvi put prisustvovale prve dame Latinske Amerike i supruga novog predsednika Finske, prenose ukrajinski mediji.

08.10 Nebenzja: NATO će započeti direktan rat ako dozvoli Kijevu upotrebu oružja u Rusiji

Zemlje NATO-a će započeti direktan rat sa Rusijom ako dozvole Kijevu da koristi oružje dugog dometa na ruskoj teritoriji, izjavio je juče stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN.

"Ako odluka o ukidanju ograničenja zaista bude doneta, to će značiti da od tog trenutka zemlje NATO-a počinju direktan rat sa Rusijom. U ovom slučaju, mi ćemo, naravno, biti prinuđeni da donosimo odgovarajuće odluke sa svim posledicama koje proizilaze po zapadne agresore. Naše zapadne kolege više neće moći da izbegnu odgovornost i svu krivicu prebace na Kijev", rekao je diplomata, prenosi Izvestija.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

On je naglasio da će se u takvom scenariju odnosi Rusije sa ovim državama suštinski promeniti. Istovremeno, Nebenzja je izrazio mišljenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izuzetno zainteresovan za ukidanje ograničenja kako bi se zapadne zemlje uvukle u oružani sukob.

Komentari (0)

Evropa