Evropa

Izbegnut sudar dva aviona iznad Skoplja, pokrenuta istraga CAA

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

09:41

Izbegnut sudar dva aviona iznad Skoplja, pokrenuta istraga CAA
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (CAA) potvrdila je da postupa po navodima da su se dva aviona zamalo sudarila na nebu iznad Skoplja, 7. septembra ove godine.

Kako objašnjavaju, vazduhoplovne vlasti moraju da postupe po takvim navodima, a prema proceduri, prvo se obaveštava M-NAV, koji je zadužen za kontrolu letenja, a zatim će biti ispitano da li se radi o ozbiljnom incidentu. 

"Ako je u pitanju, ne daj Bože, ozbiljan incident, uključuje se i Komisija za istraživanje vazdušnih nesreća i ozbiljnih incidenata", piše skopski portal SDK.

Makedonska plovidba (M-NAV) nije bila dostupna za komentar da li je pokrenuta istraga o incidentu, da li su i koje mere preduzete.

Prema sajtu za praćenje letova Flajtradar24, avioni kompanija Turkiš aerlajnz i Sanekpresa zamalo su se sudarili na nebu iznad Međunarodnog aerodroma Skoplje 7. septembra u 18:32 sati. Reč je o avionu "turske aviokompanije na letu TK1358 od Madrida do Istanbula i avionu Sanekspresa, koji je leteo sa turskog primorskog aerodroma Dalaman do Londona – Getvik.

Prema portaru Flajtradar24, 30 sekundi pre nego što su se dva aviona razdvojila, bili su na istoj visini od 36.000 stopa. Neposredno pre nego što su se razdvojili, jedan se popeo na 36.325 stopa, a drugi se spustio na 35.475 stopa. Prema pravilima vazdušnog saobraćaja, trebalo bi da postoji 2.000 stopa vertikalnog razmaka između aviona.

Nejasno je zašto su dva aviona bila na istoj visini u isto vreme, odnosno da li je u pitanju instrukcija kontrole letenja ili greška pilota, piše portal.

Flajtradar 24 je globalna mreža za praćenje letova koja pruža informacije u realnom vremenu o hiljadama aviona širom sveta.

Komentari (0)

Evropa