Evropa

Sprečen sajber napad u Poljskoj: Razbijena ruska i beloruska grupa hakera

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2024

-

14:06

Sprečen sajber napad u Poljskoj: Razbijena ruska i beloruska grupa hakera
Sprečen sajber napad u Poljskoj: Razbijena ruska i beloruska grupa hakera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljske bezbednosne službe sprečile su sajber napad i razbile rusku i belorusku grupu hakera koja je pokušala da se infiltrira u institucije i dođe do osetljivih podataka, izjavio je danas potpredsednik vlade Poljske Kšištof Gavkovski.

Varšava je više puta optuživala Moskvu da pokušava da destabilizuje Poljsku, jer šalje vojnu pomoć Ukrajini, podseća Reuters.

"Beloruske i ruske spoljne službe... imale su konkretan cilj - da iznude informacije, da ucenjuju pojedince i institucije i da vode de fakto sajber rat. Njihov cilj da ukradu podatke u svrhu ucene je osujećen", rekao je Gavkovski, koji je i ministar za digitalna pitanja.

Gavkovski je rekao da su se sajber napadi od prošle godine udvostručili i da ciljaju na poljske organizacije i institucije, uključujući logističke kompanije koje vrše vojne isporuke Ukrajini.

"U sajber prostoru, opasnosti dolaze svakog sata, svakog minuta. Često se dešava da dnevno ima više od hiljadu incidenata", rekao je Gavkovski, koji je u junu kazao da je Poljska blokirala nekoliko sajber napada na svoju infrastrukturu.

Poljska smatra da ruske obaveštajne službe aktivno pokušavaju da prikupe informacije o isporukama oružja Ukrajini od početka rata, u februaru 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa