Evropa

Izveštaj koji je šokirao Irsku: Otkrivene neslućene razmere seksualnog zlostavljanja u verskim školama

Komentari

Autor: CNN

05/09/2024

-

21:23

Izveštaj koji je šokirao Irsku: Otkrivene neslućene razmere seksualnog zlostavljanja u verskim školama
Izveštaj koji je šokirao Irsku: Otkrivene neslućene razmere seksualnog zlostavljanja u verskim školama - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skoro 2.400 navoda o seksualnom zlostavljanju u stotinama irskih verskih škola dokumentovano je u novom izveštaju, označavajući najnovija sumorna otkrića koja su proizašla iz istorijske povezanosti crkve i države u Irskoji.

Izveštaj, objavljen u utorak, dokumentuje 2.395 navoda o seksualnom zlostavljanju dece decenijama unazad, uključujući 884 navodna zlostavljača u 308 škola širom zemlje.

Većina navoda prijavljena je iz evidencije 42 verska reda koji trenutno vode ili su ranije vodili škole u ​​Irskoj. 

Vremenski interval na koji se ovi navodi odnose kreće se od 1927. do 2013. godine. Više od polovine optuženih muškaraca - među kojima su uglavnom učitelji i sveštenici - je preminulo, navodi se u saopštenju.

Irska ministarka obrazovanja Norma Foli izjavila je u utorak da je nivo zlostavljanja naveden u izveštaju "zaista šokantan – kao i broj navodnih zlostavljača".

Ona je izveštaj nazvala "mučnim dokumentom, koji sadrži neke od najstrašnijih izveštaja o seksualnom zlostavljanju".

Više od 140 preživelih dalo je potresna i mučna svedočenja za izveštaj, opisujući zlostavljanje, skidanje do gole kože, silovanje i drogiranje u "atmosferi terora i tišine".

Njihovo zlostavljanje je često bilo "praćeno žestokim nasiljem", navodi se u izveštaju na čak 700 stranica.

Kad zlostavljanje počne, detinjstvo prestane

Većina preživelih intervjuisanih za ovaj izveštaj su muškarci u 50-im, 60-im i 70-im godinama. 

Neki od njih su rekli da je to prvi put da su govorili o zlostavljanju i njegovom uticaju na njih, a mnogi su rekli da je njihovo detinjstvo "prestalo onog dana kada je zlostavljanje počelo".

Neki preživeli su rekli da je zlostavljanje bilo "toliko rasprostranjeno" da jednostavno nije moglo da prođe nezapaženo od strane višeg rukovodstva u okviru verskih redova koji su vodili škole, piše CNN

Dodali su da veruju da neki od tih lidera ne samo da su ignorisali zlostavljanje, već su ga omogućili i učestvovali u njemu.

Drugi su rekli da veruju da je bilo "zataškavanja" u školama ili od strane verskog reda, ili u "dosluhu" između države i Crkve.

"Mnogi učesnici su rekli da osećaju da moć katoličke crkve prožima njihove živote na svaki način i, većina od njih, smatra da ne psotoji niko kome bi o tome mogli da govore, uključujući njihove roditelje", navodi se u izveštaju.

Katolička crkva je bila duboko povezana sa irskom državom tokom većeg dela svoje istorije. Iako je referendum 1970-ih drastično smanjio politički uticaj Crkve, on je ostao vrlo izrađen u mnogim aspektima civilnog društva. 

Danas je skoro 90 odsto škola u Irskoj i dalje katoličko, iako je procenat stanovništva koji se tako izjašnjava mnogo manji.

Doživotni uticaj

Kao odrasli, preživeli su detaljno opisali niz problema koji proističu iz zlostavljanja, uključujući propale veze, mentalne i fizičke zdravstvene probleme i probleme zavisnosti. 

Neki od njih su rekli da ih je zlostavljanje navelo da odluče da nemaju decu. Drugi, koji imaju decu, rekli su da je to u velikoj meri uticalo na njihovo roditeljstvo.

Mnogi preživeli su rekli da su se odselili od porodice i prijatelja kako bi izbegli sećanja na traumu iz detinjstva i opisali su da se osećaju otuđenim od verskih službi. 

Neki su izbegavali da prisustvuju sahrani roditelja ili drugim porodičnim događajima jer su rekli da ne mogu da zbog zlostavljanja više ne mogu ni da uđu u crkvu.

Istraga o seksualnom zlostavljanju u verskim internatima i dnevnim školama po nalogu vlade prvi put je pokrenuta nakon što je irska nacionalna televizija RTE emitovala dokumentarac 2022. godine koji je istakao sistemsko seksualno zlostavljanje na koledžu Blackrock, prestižnoj privatnoj školi u Dablinu.

Verski redovi neće da plaćaju obeštećenja

Izveštaj je otkrio da je zlostavljanje bilo rašireno u javnim i privatnim školama, uključujući 17 škola za specijalno obrazovanje – koje su zabeležile 590 navoda u koje je uključeno 190 navodnih zlostavljača.

Foli je u utorak rekla da će irska vlada započeti proces uspostavljanja komisije za dalju istragu zlostavljanja i da će biti uspostavljena šema obeštećenja.

Profimedia

 

Ona je rekla da verski redovi imaju "moralnu obavezu" da doprinesu bilo kojoj budućoj šemi obeštećenja.

U međuvremenu, ti verski redovi nisu se obavezali da će doprineti programu obeštećenja domova za majke i bebe, koji je otvoren za prijave ranije ove godine.

Izveštaj o domovima za majke i bebe iz 2021. godine otkrio je da je 9.000 beba i dece umrlo u 18 irskih domova za majke i bebe - crkvenih institucija u koje su neudate žene slate da se u tajnosti, često protiv svoje volje, porađaju tokom osam decenija.

Religiozne kongregacije koje su vodile "Magdalenine perionice" u irskoj – radničke kuće u kojima su hiljade žena i devojaka živele i radile bez plate godinama u "teškim i fizički zahtevnim" situacijama – takođe su odbile da doprinesu državnoj šemi obeštećenja koja je uspostavljena 2013. kako bi se isplatila odšteta preživelima iz tih institucija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa