Fokus

Vatikanski istražitelj pozvao episkope da prijave sumnje na zlostavljanje dece

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2024

-

23:14

Vatikanski istražitelj pozvao episkope da prijave sumnje na zlostavljanje dece
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sveštenik i šef disciplinskog odeljenja doktrinarne kancelarije Vatikana (DDF) Džon Džozef Kenedi danas je pozvao sveštenike širom sveta da prijave ukoliko sumnjaju na seksualno zlostavljanje dece.

''Želim da se svi slučajevi iznesu na videlo, kako bi crkva bila transparentna. Brinem za zemlje i sveštenike od kojih ne dobijamo prijave. Bolje bi bilo da kamion pun slučajeva stigne (ispred naše kancelarije), da možemo da očistimo ovo'', rekao je Kenedi novinarima na marginama konferencije o seksualnom zlostavljanju dece u Italiji.

Nije rekao za koje nacije ili eparhije sumnja da ne prijavljuju slučajeve zlostavljanja dece, prenosi "Reuters".

DDF je ranije bila kritikovana zbog nedostatka transparentnosti, ali je Kenedi priznao da postoji problem, kao i da će uskoro biti promena.

Sveštenik, koji radi za kardinala bliskog papi Franji, je istakao da 77 odsto slučajeva kojima se on bavi uključuju seksualno zlostavljanje dece.

Papa Franja i njegov prethodnik Benedikt XVI su obećali da neće tolerisati zlostavljanje dece, ali kritičari tvrde da reforme nisu bile dovoljne da se iskoreni nasilje i pomogne žrtvama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet