Evropa

Srpsko narodno veće posle zabrane izložbe u Sinju: Politički akteri u Hrvatskoj diskriminaciju Srba shvataju kao obavezu

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

12:40

Srpsko narodno veće posle zabrane izložbe u Sinju: Politički akteri u Hrvatskoj diskriminaciju Srba shvataju kao obavezu
Srpsko narodno veće posle zabrane izložbe u Sinju: Politički akteri u Hrvatskoj diskriminaciju Srba shvataju kao obavezu - Copyright TANJUG/FOTO HINA/MIROSLAV LELAS

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je očito došlo u situaciju u kojoj mnogi politički akteri otvorenu diskriminaciju Srba shvataju, ne samo kao legitimnu mogućnost, nego kao svoju obavezu, poručeno je danas iz Srpskog narodnog veća (SNV).

To je poručeno na konferenciji za novinare u Zagrebu, a nakon što je gradonačelnik Sinja Miro Bulj zabranio izložbu o srpskim običajima u Galeriji tog grada samo zato što je finansijski podržana od Srpskog narodnog veća.

Iz SNV-a očekuju da će izložba vrlo brzo biti održana u Zagrebu.

"Osećamo se poniženima. Osim što smo uobičajeno diskreditovani kao SNV, ovde je napadnuta većinska institucija. Osobama i stručnjacima hrvatske nacionalnosti uskraćuje se mogućnost saradnje sa SNV-om čime se trajno i dugoročno nanosi šteta svim projektima, ne samo u kulturi, jer se ljude s dobrim namerama zastrašuju da ubuduće svi dobro vide kako će proći ukoliko sa SNV-om sarađuju. Mislim da je to poruka koja treba da nas uplaši", rekla je šef Odeljenja kulture SNV.

Na danas održanoj konferenciji za novinare povodom zabrane izložbe o srpskim običajima u Sinju, poručeno je da nažalost, ovo nije jedinstven slučaj.

"Očito smo u situaciji u kojoj mnogi politički akteri otvorenu diskriminaciju Srba shvataju, ne samo kao legitimnu mogućnost, nego praktično kao svoju obavezu. Došli smo u situaciju neke vrste bizarnog takmičenja u tome ko će jače uskratiti Srbima pravo javnosti", rečeno je na konferenciji za novinare u Zagrebu, koju je direktno prenosio na svom portalu zagrebački Večernji list.

Izložba pod nazivom “Susret na tromeđi” autorke Inie Herenčić, koja je trebalo da bude otvorena danas u Galeriji Sikirica u Sinju, odlukom gradonačelnika Bulja je zabranjena, zato što je finansijski podržana od SNV-a.

Bulj je naglasio da, iako je veliki protivnik bilo kakvih zabrana, kao gradonačelnik mora uzeti u obzir osećaje svojih sugrađana i poštovati temelje na kojima je postavljena moderna hrvatska država.

Član Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) Boris Milošević saopštio je juče da je zabrana održavanje izložbe "Susret na tromeđi" autorke Inije Herenčić, narušavanje "međuetničke atmosfere u društvu".  Više o tome možete pročitati OVDE. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa